Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Догляд за керамічною плиткою в 2023 році

Догляд за плиткою

Керамограніт, клінкер, плитка під мармур або ж найпростіший кахель – довговічність будь-якого такого оздоблювального матеріалу багато в чому залежить від того, наскільки грамотно та ретельно ви його очищуєте. Адже навіть найбільш дорогу та якісну кераміку легко назавжди зіпсувати буквально одним необережним рухом руки! Щоб уникнути цього, обов'язково потрібно дізнатися, як доглядати за керамічною плиткою – і в цьому вам допоможе ця наша стаття…

Основні правила догляду за керамічною плиткою

Дрібниць не існує! Це головний принцип експлуатації будь-якої кераміки. Тому якою б практичним не було подібне оздоблення, догляд за ним повинен бути комплексним та враховувати масу факторів: від типу матеріалу до його фактури.

Чорно-біла плитка

Очищення плитки повинне бути повним та уважним до дрібниць (на фото Marazzi Soul)

Що треба зробити після монтажу плитки?

Починати доглядати за керамічною плиткою слід ще до її монтажу. Адже із такою процедурою з'являється перше ж забруднення кахлю – у вигляді залишків від фуги, затирки для швів. Через це вам необхідно:

  • Підготуватися. Фуга проникає навіть в найдрібніші пори, які є на поверхні абсолютно будь-якої плитки. Тому ще до її монтажу варто переконатися, що після її нанесення можна легко позбутися від слідів. Для цього нанесіть фугу на одну плитку та спробуйте очистити її. Якщо із цим є проблеми, потрібно захистити кахель спеціальним засобом або хоча б заклеїти його малярським скотчем.
  • Видалити залишки фуги. Безпосередньо догляд за керамічною плиткою починається саме в цей момент. Прибрати з її поверхні залишки затирки можна за допомогою теплої води та м'якої губки. Якщо ж цього недостатньо, спробуйте обробити забруднення слабким розчином соляної кислоти (1 до 10) або, що ще краще, спеціалізованим миючим засобом – він і ефективний, і безпечний для плитки або швів.

Бежева плитка у ванній кімнаті

Чим ближче затирка за тоном до плитки, тем непомітніше будуть її сліди після монтажу (на фото Classica Paradyz Adaggio)

Особливості догляду за плиткою у ванній

Зазвичай питання, як доглядати за керамічною плиткою, стосується плитки у ванній кімнаті. Це приміщення має особливі «кліматичні» умови, що несе ризики для кахлю. Тому варто орієнтуватися на наступні правила:

  • Витирати вологу відразу ж, навіть бризки навколо аксесуарів для ванної, – так ви мінімізуєте ймовірність появи плям при висиханні солей.
  • Використовувати мильні засоби без жирів – в умовах високої вологості навколо ванни вони сприяють розвитку грибку та зниженню блиску плитки.
  • Обробляти не рідше разу на рік усі шви водовідштовхувальними засобами – це особливо критично для душових кабінок (хоч із піддоном, хоч без нього).
  • Скоротити застосування миючих засобів на кислотній основі – вони псують і глазур, і фугу на цементній основі (епоксидна база більш стійка до них).

Плитка для ванної кімнати

Якщо не доглядати за керамічною плиткою у ванній, кахель може швидко покритися грибком через високу вологість (на фото Grespania Altai)

Вчимося доглядати за плиткою на підлозі

Підлогова плитка, де б вона не розміщувалася, потерпає від підвищених навантажень і тому може швидко втрачати ресурс. Через це догляд за плиткою потрібен багато в чому особливий:

  • Щодня підмітайте підлогу – пил, пісок, бруд, сіль із взуття сприяють появі подряпин навіть на найміцніших керамограніті або клінкері.
  • Покладіть при вході в приміщення з керамічними підлогами жорсткий килимок або решітку, щоб звести до мінімуму «надходження» абразивних частинок.
  • Не рідше одного разу на рік обробляйте плитку восковою мастикою – вона і колір кераміки робить більш насиченим, і захищає її від дрібних пошкоджень.
  • Пам'ятайте про клас зносостійкості у покладеної на підлогу плитки: чим він нижчий, ніж акуратнішим та регулярнішим повинне бути очищення такого матеріалу.

Підлогова плитка

Підлогова плитка боїться подряпин, тому краще, щоб меблі мали спеціальні захисні накладки на ніжках (на фото My Way Paradyz Tigua)

Як чистити плитку-мозаїку?

Якщо для оздоблення стін чи підлоги ви вибрали мозаїчну плитку, то приготуйтеся попрацювати, так як доглядати за плиткою цього типу потрібно дуже ретельно. Рекомендації у такому випадку наступні:

  • Підбирайте оптимальні для конкретного матеріалу чистячі засоби – адже мозаїку роблять з мармуру, під мармур, граніту, сланцю, яшми, тощо.
  • Періодично втирайте герметики у поверхню плитки, які допомагають уберегти найдрібніші елементи від вбирання як вологи, так і забруднень.
  • Регулярно очищайте міжплиточні шви спеціальними спреями або содою із подальшим погашенням її м'яким розчином столового оцту у 5-9%.
  • Оновлюйте затирку пігментами та призначеними для цього маркерами – особливо критично це для панно, де помутніння швів позбавляє його усього ефекту.

Плитка-мозаїка у вигляді панно

Догляд за мозаїчною плиткою досить трудомісткий, але без цього вона швидко втратить усю свою красу та привабливість (на фото ABK Fossil Stone)

Складнощі догляду за матовою плиткою

Плитка з матовою текстурою на перший погляд здається дуже практичною. Адже на ній менш помітні сліди від крапель, розводи від води, а також будь-які інші забруднення. Тому і догляд за керамічною плиткою може здатися менш педантичним. Це особливо цінно для оздоблення на кухні, поверхні стільниці або ж тумби у ванній кімнаті, де завжди багато бризок, слідів від побутової хімії або засобів гігієни тощо. Однак враження про простоту очищення оманливе!

Матова плитка

Матова плитка відмінно підходить для кухні, але доглядати за нею треба не менше, ніж за глянсовою чи полірованою (на фото Golden Tile Baku)

Вся справа в тому, що поверхня матової плитки має набагато більше пір, ніж у гладкої, полірованої кераміки. А значить, нехай бруд і менш помітний, аніж на глянцевій плитці, зате він в'їдається в непомітну фактуру на порядок сильніше. Тому візьміть собі за правило регулярно чистити плитку з матовою текстурою – навіть якщо на перший погляд вона не виглядає забрудненою. Так ви вбережете її від поступової втрати ефектного вигляду.

Регулярний догляд за плиткою: поради та рекомендації

Крім спеціальних правил для кожного типу оздоблення є і кілька стандартних, загальних для будь-якого матеріалу приписів про те, як доглядати за керамічною плиткою.

Сіра плитка у ванній кімнаті

Ретельний догляд допоможе подовжити ресурс будь-якої плитки (на фото Roca Yellowstone Royal Grey)

Сухе чищення керамічної плитки

  • Підмітати плиткові підлоги можна щітками лише з м'яких натуральних волокон – неприпустимі жорсткі і тим більше металеві щітки!
  • Якщо для прибирання ви використовуєте пилосмок, встановлюйте спеціальну насадку, яка б виключила появу подряпин на кераміці.
  • Протирайте плитку сухою, чистою, м'якою ганчіркою, без будь-яких абразивних засобів – тоді керамічне покриття не помутніє згодом.

Плитка в стилі печворк

Регулярне сухе очищення необхідне для будь-якої плитки, в тому числі у ванній кімнаті (на фото Equipe Metro Patchwork)

Вологе чищення плитки

  • Нескладне або невелике забруднення краще за все видаляти змоченою у теплій воді губкою – це найбільш щадний по відношенню до плитки метод.
  • З більшістю типів бруду впораються слабкі луги та розчин із води і рідини для миття вікон – це ідеально для глянцевої плитки.
  • Перед миттям кераміки спеціальними засобами завжди читайте інструкцію до них, щоб уникнути будь-яких можливих проблем і пошкоджень.

Плитка на підлозі під дерево

Особливо важливо регулярно мити підлогу з плитки у передпокої, на верандах та біля відкритих басейнів, де багато абразивів (на фото Pamesa Fronda)

Як правильно позбавлятися забруднення на керамічній плитці?

Клінкерна фасадна плитка

Грамотний догляд потрібен також і фасадній плитці, оформленій під цеглу (на фото Paradyz Viano)

Для грамотного догляду за керамічною плиткою пам'ятайте: різні типи забруднень «бояться» різних чистячих засобів. Звичайно, як уже було відзначено вище, краще уникати певної хімії, але часом без неї не обійтися. Щоб правильно вибрати спосіб видалення конкретної проблеми, орієнтуйтеся на цю таблицю:

Забруднення/Засіб Лугова основа Кислотна основа Розчинник
Жири +
Вино, кава, пиво +
Морозиво +
Сліди від фломастерів +
Чорнила +
Свічковий віск +
Лляна олія + +
Накип +
Іржа +
Машинне масло +
Сліди від шин +
Смола +
Цемент, клей + +

Тепер, коли ви точно знаєте, як правильно доглядати за керамічною плиткою, можна сміливо вибирати таке оздоблення для своєї квартири чи будинку. А робити це найкраще разом із інтернет-магазином Keramis! У нас широкий вибір кахлю на будь-який смак та гаманець і грамотні консультанти, які завжди допоможуть вам із вибором плитки, – звертайтеся!

Купити керамічну плитку в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет