Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як правильно вибрати плитку мозаїку в 2023 році?

Як вибрати плитку мозаїку

Якщо ви шукаєте максимально ефектну плитку для ванної або фартуха на кухні, одне з найкращих рішень – мозаїка. Панно, набране з дрібних деталей, завжди привертає увагу і додає інтер'єру вишуканості. Але лише цим плюси матеріалу не обмежуються. Правда, не будь-якого. Адже вибір плитки мозаїки повинен бути уважним і вдумливим. На що ж варто звернути увагу?

Плитка мозаїка: основні різновиди

Перш ніж говорити про те, яка мозаїчна плитка буває в принципі, слід сказати кілька слів про загальні переваги та недоліки цього оздоблювального рішення. Переваги більш ніж вагомі:

  • незвичайний дизайн і величезний асортимент форм, розмірів і кольорів;
  • універсальність застосування на стіні, підлозі, полицях, меблях, в басейнах тощо;
  • можливість нанесення на вигнуті поверхні (колони, арки, каміни);
  • довговічність і зносостійкість протягом багатьох років;
  • невибагливість, простота очищення і несприйнятливість до хімії.

Плитка мозаїка у ванній

Мозаїчна плитка виглядає виграшно, укладається на будь-які поверхні і дуже довговічна (на фото Vidrepur Pearl)

Мінусів по суті два: складність монтажу і висока ціна. Хоча вплив обох факторів можна трохи зменшити, якщо прискіпливо з'ясувати, як вибрати плитку мозаїку. І перший пункт – із чого зроблений цей вид оздоблення:

  • Керамічна мозаїка. По суті це звичайна кахельна плитка, але дуже маленька, розміром від 1х1 см. Тому характеристики ідентичні. Такий матеріал міцний, волого- і жаростійкий, не потребує складного догляду і спеціальних засобів. А ще він різноманітний за декором та текстурою і добре комбінується з великою плиткою (наприклад, при акцентуванні душової кабіни, ванни чи унітаза-біде).

    Керамічна плитка мозаїка

    Кераміка оптимальна для мозаїки майже з усіх точок зору (на фото Paradyz Albir)

    Рекомендовані колекції керамічної мозаїки

  • Скляна мозаїка. За популярністю з керамікою може сперечатися скло – перш за все завдяки зовнішньому вигляду. Мозаїка зі скляних елементів виглядає легко, стильно, яскраво, особливо якщо виконана з різнокольорових деталей. При цьому за довговічністю матеріал майже не поступається кахлю (як і дзеркало у ванній, він боїться лише абразивних засобів для очищення). А ще така плитка не покриється цвіллю і дешевше за кераміку.

    Скляна плитка мозаїка

    Скляна плитка мозаїка дуже ошатна і при цьому доступніше, ніж керамічна (на фото Baerwolf Glasmosaik)

    Популярна скляна мозаїчна плитка

  • Смальтова мозаїка. Смальта – це скло, але особливе: його склад доповнено спеціальними барвниками. Зроблена з неї мозаїчна плитка напівпрозора і ніби злегка світиться зсередини (звичайне скло не дає такого оригінального ефекту). Але і ціну в силу складності виготовлення не порівняти зі скляною мозаїкою. Хоча за іншими параметрами вони дуже схожі.

    Смальтова мозаїка

    Зроблена зі смальти мозаїчна плитка відрізняється цікавим і незвичним відблиском

  • Кам'яна мозаїка. Для виробництва такої плитки беруть найрізноманітніші за типом камені: мармур і граніт, травертин і яшму, гальку і сланець, малахіт і туф тощо. У кожного з них свої особливості декору, текстури і вартість. Наприклад, найдорожчою є мармурова мозаїка, а доступною – з гальки. У будь-якому випадку кам'яна обробка підкорює зносостійкістю і неприйнятністю до перепадів температури.

     Кам'яна плитка мозаїка

    Кам'яна мозаїчна плитка зазвичай має приглушені кольори, зате порадує довговічністю і зносостійкістю

    Надійна плитка мозаїка з каменю

  • Металева мозаїка. Вибір мозаїчної плитки такого типу виправданий в основному в стилях хай-тек, мінімалізм і лофт. Аж надто своєрідна обробка: сувора і «холодна» на вигляд. Вартість у неї досить висока, особливо якщо мозаїка зі срібла, золота або платини. А надійність не завжди похвальна. Наприклад, у ванній кімнаті сталь краще не використовувати – тут потрібна нержавіюча сталь або хоча б латунь.

    Металева плитка мозаїка

    Виконана із сталі мозаїка цікаво виглядає на кухні і непогано проявляє себе з точки зору простоти очищення

  • Дерев'яна мозаїка. Це чи не найбільш рідкісний вид мозаїчної плитки. Пояснюється це, з одного боку, ціною на рівні каменю і металу, а з іншого, специфічністю. Зроблені з цінних порід деревини елементи можуть страждати від води, вогню, перепадів температур, шкідливих комах і навіть ультрафіолету. Тому мозаїка вимагає ретельного захисту, хоча виглядає незвичайно – наприклад, на меблях у ванній.

     Дерев'яна плитка мозаїка

    Плитка мозаїка з дерева на піку моди в етноінтер'єрах, але вона і дорога, і вельми примхлива в експлуатації

Плитка під мозаїку – псевдомозаїка

Так як вибрати плитку мозаїку з мінімальним бюджетом практично неможливо, є варіант економії за допомогою покупки псевдомозаїки. Це повнорозмірні керамічна плитка, керамограніт або клінкер, що оформлені під мозаїчні елементи. При цьому імітація може сильно відрізнятися за ретельністю виготовлення в залежності від її типу:

  • Плитка без прорізів. Поверхня кахлю цільна, декор «під мозаїку» створює виключно малюнок і невеликий перепад рельєфу. За рахунок цього ціна плитки мінімальна. Але після монтажу всі стики між її блоками добре помітні, тому ефект зовсім не такий, як хотілося б.
  • Фактурна плитка. Ця псевдомозаїка правдоподібніше: канавки між елементами вкриті не глазур'ю, а фугою. Правда, робиться це прямо на заводі. При перевезенні та зберіганні вона може потріскатися, а підібрати фугу для справжніх швів точно в тон не завжди вдається.
  • Плитка з прорізами. Найбільш реалістичний аналог для вибору плитки мозаїки. Це досягається нарізкою глибоких канавок, які під час монтажу заповнюються тієї ж самої фугою, що і справжні шви. Тому впізнати «підробку» в приміщенні складно навіть фахівцеві!

Плитка псевдомозаїка

Зазвичай відрізнити плитку під мозаїку можна лише на стиках між великими блоками (на фото Paradyz Laterizio)

Стильні моделі плитки під мозаїку

Технології укладки мозаїчної плитки

Монтаж плитки у вигляді мозаїки – тема для окремої розповіді. Адже все залежить від типу основи мозаїчного покриття:

  • Мозаїка на сітчастій основі. Деталі майбутньої покриття клеяться на особливо еластичну сітку розміром зі стандартну плитку, і вже вона фіксується на потрібному місці. Цей підхід спрощує монтаж деталей, а за рахунок гнучкості даної основи можна кріпити мозаїку на вигнутих поверхнях.
  • Мозаїчна плитка на папері. Принцип схожий із сіткою: елементи мозаїки з'єднуються в необхідному порядку на аркуші паперу, але не зворотньою стороною, а лицьовою. Зібрані квадрати закріплюються на стіні, а потім папір видаляється. Для цього достатньо намочити його.
  • Без основи, або мозаїка розсипом. Якщо вам треба знати, як вибрати мозаїчну плитку для складного візерунка з великою кількістю різнопланових нюансів, цей варіант кращий. Але він складний і довгий, оскільки майстру потрібно кріпити на стіну кожну маленьку деталь окремо.

Монтаж плитки мозаїки

Для обробки меблів можна вибирати один тип монтажу мозаїчної плитки, для декору на стінах інший (на фото Сolibri mosaic Декоративное панно «Леопард»)

Основні виробники плитки мозаїки та на що ще треба звернути увагу перед покупкою

Щоб не помилитися з якістю оздоблювального матеріалу, слід враховувати ряд моментів. Перший: бренд. Продукція далеко не кожної марки заслуговує на високу оцінку. До найбільш гідних виробників віднесемо:

Також грамотний вибір плитки мозаїки повинен спиратися на наступні фактори:

  • Сорт. Всього існує три сорти. Першим позначають найбільш міцну плитку, а третім – найменш. Дізнатися про сорт можна за колірною міткою на упаковці: червона для першого, синя для другого і зелена для третього.
  • Довговічність. Якщо ви підбираєте мозаїчну плитку для підлоги, то варто шукати позначку у вигляді ступні. Це скаже про те, що даний матеріал легко витримує серйозні навантаження.
  • Стійкість. Щоб не боятися, що агресивне середовище або хімія, що використовується в прибиранні, пошкодять плитку, краще придбати кераміку, стійку до таких умов. На упаковці її позначають зображенням колби.
  • Точна кількість. Хоча мозаїчна плитка, на відміну від великої, не потребує підрізування, все одно замовляти її краще з певним запасом. Досить 10-15% зверху від площі, яку вона має вкривати.

Мозаїчна плитка в душовій

Вибирати плитку мозаїку потрібно з урахуванням маси нюансів – тоді вона вас не розчарує згодом (на фото Vidrepur Vogue)

З усіма цими пунктами вам допоможуть консультанти інтернет-магазину Kermais. Вони досконально вивчили представлений в каталозі асортимент і точно знають, як вибрати плитку мозаїку виходячи з ваших конкретних побажань і при цьому в строго заданому бюджеті. Адже наші ціни – одні з найбільш привабливих!

Купити плитку-мозаїку в інтернет-магазині Кераміс

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет