Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Керамограніт – це найкращий вибір для підлоги?

Що таке керамограніт

Багато фахівців упевнено: якщо укладати підлогове покриття з плитки, то – з керамогранітної! Адже вона майже за всіма властивостями перевершує звичний кахель. Хоча не поспішайте купувати першу-ліпшу плитку такого типу. Потрібно чітко прояснити, як вибрати керамограніт. А для цього треба розібратися, що він собою являє і чим відрізняється…

Що вибрати: керамограніт або кахельну плитку?

Керамограніт на підлозі

Керамограніт не дарма часто вибирають для громадських приміщень, він дуже міцний і довговічний (на фото Paradyz Flash)

Традиційно найперші питання необізнаної людини: що таке керамограніт і чим відрізняється від кахлю? На перший погляд і то, і то кераміка, але з різним декором. Але на практиці відмінності серйозніші. Для керамогранітної плитки готують особливу суміш із глини, піску, польового шпату, слюди, а головне – з додаванням гранітної крихти (звідси і назва). Склад пресують під високим тиском, а потім обпалюють при високій температурі (порівнянна тільки з виробництвом клінкера, між іншим!). У підсумку отримують міцну кераміку, що фактично позбавлена пустот. Це забезпечує їй позитивні на тлі кахлю властивості:

  • зносостійкість: керамограніт не боїться серйозного вагового навантаження, а також подряпин, він справляється з найсерйознішим трафіком;
  • морозостійкість: через відсутність пір кераміка не вбирає вологу, завдяки чому їй не страшні низькі температури повітря;
  • стабільність: ультрафіолет не чинить на керамогранітну плитку негативного впливу, тому вона не вицвітає довгі роки;
  • простота догляду: пошкодити подібний матеріал за допомогою кислот або лугів неможливо, що спрощує очищення в побуті;
  • екологічність: у виробництві керамограніта застосовуються натуральні компоненти, шкідливі добавки просто виключені.

Чорний керамограніт

Керамограніт не позбавлений мінусів, але вони з лишком компенсуються його реальними плюсами під час експлуатації (на фото Grespania Avenue)

Звичайно, недоліки є у будь-якого рішення. А тому у відповіді на питання «плитка або керамограніт – що вибрати?» потрібно враховувати негативні риси цього матеріалу:

  • велика маса: через високу щільність плитка важче кахельної, і її витримує не кожна підлога;
  • складність обробки: підрізка керамогранітної плитки вимагає більше часу і сил, ніж у випадку простої кераміки;
  • обмеженість дизайну: вибрати керамограніт за смаком цілком реально, але асортимент декору кахлю набагато ширше;
  • висока ціна: складність виробництва і дорога гранітна крихта – через це вартість кераміки помітно підвищується.

Який буває керамограніт?

Слід чітко усвідомлювати: керамограніт – це вкрай різноманітний матеріал. А тому багато залежить від ключових характеристик такої плитки.

Різновиди керамограніту

Сьогодні мало не кожен виробник підлогових покриттів із керамограніту пропонує оригінальні рішення, але основних типів три:

  • Матовий керамограніт. Базовий вид: поверхня цієї плитки ні до, ні після запікання не обробляється. Тому вона матова і шорстка. Це виглядає, можливо, не дуже ефектно, зате такий матеріал менш схильний до зносу, має антиковзаючі властивості і за ціною доступний. Технічний керамограніт, який кладуть у цехах заводів, якраз такий: його вибирають через надійність і практичність.

    Матовий керамограніт

    Матова керамогранітна плитка практична для вологих приміщень, оскільки найменш слизька з усіх видів такої кераміки (на фото Pamesa Breda)

  • Полірований керамограніт. Ідеально гладка і глянсова текстура на поверхні цієї плитки незмінно привертає до себе увагу – адже вона виглядає дуже ошатно, урочисто. Але за це треба платити: для такого виду її ретельно шліфують. Та й догляд їй потрібен особливий. На полірованій підлозі швидко з'являться подряпини, тому її потрібно обробляти спеціальними мастиками, що формують захисний шар.

    Полірований керамограніт

    Полірований керамограніт дуже ошатний за рахунок яскравого блиску, але потребує постійного і специфічного догляду (на фото Marazzi Evolution Marble)

  • Структурний керамограніт. Також нерідко його називають рельєфним – через його характерну поверхню. Вона може імітувати камінь, дерево і шкіру з їх характерними текстурами. Даний декор дозволяє виграшно обіграти оздоблення. Це ідеальне рішення для тих, хто хоче з'ясувати, як вибрати керамограніт незвичайний, але не слизький, як полірований. Хоча очищення поверхні буде досить трудомістким.

    Структурний керамограніт

    Структурний керамограніт може вельми майстерно імітувати інші оздоблювальні матеріали – наприклад, цеглу (на фото Ragno Fornace)

Хоча цими різновидами справа не обмежується. Також можна зустріти таку плитку глазуровану (покриття глазур'ю дозволяє створити різні колірні відтінки, але воно не дуже довговічне), сатиновану (за рахунок добавки на поверхню мінеральних солей керамограніт набуває слабенького блиску), напівполіровану (для обробки використовують слабке полірування, за рахунок чого плитка глянцева і при цьому зносостійка) тощо.

Напівполірований керамограніт

Напівполірований керамограніт і виглядає стильно, дуже незвичайно, і при цьому досить практичний (на фото Keraben Elven)

Розмір керамограніту

В розповіді про те, що таке керамограніт, не можна забути про його габарити. У цьому питанні є кілька нюансів:

  • Довжина і ширина. Керамогранітна плитка доступна в широкому діапазоні розмірів: зі стороною від 5 см до 2-3 м. Правда, основна маса – це квадратні і прямокутні моделі довжиною і шириною від 30 до 60 см. Рекомендації класичні для будь-якої кераміки: чим більше приміщення, тим більше повинна бути і плитка.
  • Товщина. У керамограніту вона коливається від 3 до 30 мм. Правда, в більшості ситуацій гнатися за особливо товстими, нібито більш надійними моделями не варто: зазвичай досить 8-9 мм. До речі, зверніть увагу: квадратний метр плитки такої товщини важить близько 18-20 кг. Якщо менше, то це брак або взагалі звичайний кахель.
  • Калібр. Цим параметром називають допустиму розбіжність габаритів у плитки в упаковці. Вона може досягати 3-5 мм, що на практиці помітно навіть неозброєним оком. Тому варто підбирати кераміку одного калібрування. Тоді при її укладанні стики вийдуть акуратними і рівними без перепадів і зламів.

Великий за розміром керамограніт

Великоформатний керамограніт дозволяє створити цікаві ефекти при оформленні інтер'єру, при цьому візуально він збільшує кімнату (на фото Newker Concept)

Класи зносостійкості

Коли міркують, що краще: керамограніт або кахель/плитка, завжди відзначають зносостійкість першого. Але вона залежить від класу стирання, що позначається індексом PEI і римськими цифрами:

  • PEI I і PEI II. Така плитка здатна пережити лише мінімальне навантаженням, її сфера використання обмежена туалетом, коморою тощо.
  • PEI III. Керамограніт цього класу витримає навантаження закритих приміщень: передпокої, вітальні зони, кухні, засклений балкон тощо.
  • PEI IV. Подібна кераміка допустима не тільки в житлових, а й комерційних будівлях, де переміщається багато людей.
  • PEI V. Максимальний рівень виправданий лише у по-справжньому завантажених приміщеннях (вокзали, супермаркети тощо) і на вулиці.

Зносостійкий керамограніт

Керамогранітну плитку для різних задач потрібно підбирати за класом зносостійкості PEI, тоді вона прослужить дійсно довго (на фото Equipe Art Nouveau)

Вибираємо керамограніт для ванної

Ванна кімната – місце з великою кількістю вологи. Тому ключова вимога до плитки на підлогу проста: вона не повинна бути слизькою. А значить, вибрати керамограніт краще матовий або структурний, і в ідеалі з особливим покриттям, яке можна впізнати за індексом μ на упаковці (він повинен бути не нижче 0,4).

Керамограніт у ванній кімнаті

Який керамограніт краще для кухні?

На кухні води на підлогу потрапляє менше, ніж у ванній, тому вимоги до того, наскільки слизька плитка, нижче – але все одно уникайте полірованої кераміки. А замість цього зверніть увагу на клас стирання плитки. Так як на кухні часто топчуться на одних і тих же місцях, потрібен мінімум PEI III.

Керамограніт на кухні

Який керамограніт вибрати в коридор?

Оптимальний для побутових і офісних коридорів керамограніт той, що має PEI IV. Також у такому випадку варто звернути увагу на значок ступні на чорному тлі – він вказує на кераміку для підлоги. При цьому особливо міцну плитку відзначають кількома такими ступнями.

Керамограніт для коридору

Керамограніт для вулиці

Якщо ви плануєте укладати керамогранітну плитку у дворі приватного будинку чи відкритому басейні, то найголовніше: вона повинна бути максимально міцною і морозостійкою. А тому слід вибирати керамограніт класу PEI IV або V із позначкою сніжинки на упаковці – ця плитка саме для монтажу на вулиці.

Керамограніт на вулиці

Керамограніт у промисловості, торгових центрах та офісних будівлях

Щоб не перестилати щороку підлогу в настільки завантажених людським трафіком місцях, краще відразу підібрати кераміку з максимально можливими властивостями: клас PEI V і з матовою поверхнею (вона неслизька і відносно легка для регулярного прибирання).

Керамогранит в офісі

Втім, можна не витрачати час на довгі пошуки плитки, а просто звернутися до інтернет-магазину Keramis. У нас ви знайдете керамограніт від таких перевірених часом виробників, як: Paradyz, My Way Paradyz, Kwadro, Pamesa, Newker, Equipe, Grespania, Ragno, Keraben, Porcelanosa, Atrium, Marazzi тощо. При цьому наші консультанти з легкістю зорієнтують вас у всіх колекціях, допоможуть вибрати якісний керамограніт для ваших умов і запропонують привабливі умови покупки – з нами зручно!

Найкращий керамограніт від Paradyz та My Way Paradyz:

Якісна керамогранітна плитка Kwadro і Pamesa:

Стильні колекції плитки з керамограніту Newker і Equipe:

Популярний керамограніт Grespania та Ragno:

Ефектна керамогранітна плитка від Keraben і Porcelanosa:

Рекомендовані серії керамограніту Atrium і Marazzi:

Купити керамограніт в інтернет-магазині Кераміс

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет