Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Укладання плитки своїми руками проти найму майстра

Зміст
  1. Як клеїти плитку самостійно?
  2. Як підготуватися до укладання плитки?
  3. Які інструменти потрібні?
  4. Як укладати плитку?
  5. Які плюси та мінуси самостійного укладання плитки?
  6. Як вибрати плиточника?
  7. Як визначити хорошого майстра?
  8. Які поширені проблеми з майстрами-плиточниками?
  9. Як перевірити роботу плиточника?
  10. Які плюси та мінуси найму майстра?
  11. Висновки

Знайти в інтернеті інструкції з фото або відео про те, як клеїти плитку на стіну своїми руками або як правильно класти плитку на підлогу своїми руками, легко. Але до того, як намагатися повторити їх, подумайте: а чи варто взагалі починати? На перший погляд тут є ряд плюсів, але й мінусів вистачає!

Укладання плитки самому або з майстром

Хоча зазначимо: із плиточниками теж не все так просто. Ми радимо оцінити всі: як укладати плитку самому, які потрібні інструменти, як шукати майстра, скільки коштують його послуги тощо – і тільки тоді приймати рішення. А допоможуть вам наші рекомендації!

Як клеїти плитку самостійно?

Позначимо відразу: у нас немає мети описувати, наприклад, як правильно укладати настінну плитку – це занадто велика тема. Ми розкриємо ключові моменти, щоб ви усвідомили масштаб завдання.

Нескладний проект укладання плитки своїми руками

Як підготуватися до укладання плитки?

Чи буде це укладання керамічної плитки у ванній кімнаті, на кухні або, припустимо, на ґанку, важливо починати з базису:

  • Готуйте дизайн-проект. Ви повинні чітко знати, як буде виглядати облицювання, виконане своїми руками, і який малюнок хочете зробити.
  • Придбайте оздоблювальні матеріали. Плитка потрібна із запасом не менше 10% від площі, що покривається,1 – з урахуванням різання та можливого псування.
  • Не забудьте про важливі дрібниці. Мова не про інструмент (про це нижче), а про рукавички, наколінники та миючі засоби.
Візуалізація проекту укладання плитки своїми руками
В ідеалі треба підготувати 3D-візуалізацію проекту, але підійде і проста схема укладання плитки своїми руками, щоб врахувати всі нюанси

Які інструменти потрібні?

Не можна говорити, як укладати плитку самому на стіну та підлогу – і забути про те, за допомогою чого це робити. Вам знадобляться:

  • Витратні матеріали: плитковий клей, затирка для швів, силіконовий герметик, ґрунтовка, гідроізоляція, хрестики, СВП тощо.
  • Аксесуари для клею: ємність під розчин та будівельний міксер (його можна замінити дрилем або перфоратором із насадкою особливої форми).
  • Шпателі: плоский, зубчастий (чим більше плитка, тим більше зуби), для швів маленький гумовий, плюс кельма.
  • Розмічальні інструменти: лінійка, рулетка та кутник, будівельні рівень і схил, а також олівець.
  • Різаки: плиткоріз та «болгарка», керн для криволінійного різання, напилок для шліфування країв, дриль зі свердлами та коронками для отворів.
  • Киянка: гумовий або дерев'яний молоток.
Інструменти для укладання плитки самому
Наведені інструменти базові, і до них можна додати багато іншого – наприклад, вакуумні присоски для монтажу плитки на стіну

Як укладати плитку?

Хоча в монтажі підлогової, фасадної, клінкерної та будь-якої іншої кераміки є нюанси, сценарій робіт схожий. Тому чи хочете ви дізнатися, як покласти плитку у ванній своїми руками або ж на кухонний фартух, орієнтуйтеся на наступні етапи:

  1. Підготовка поверхні. До того, як класти облицювальний матеріал, основу чистять, вирівнюють та ґрунтують. Цегляні та бетонні стіни ще штукатурять і шпаклюють, а гіпсокартон зміцнюють сіткою зі скловолокна. І зовсім окрема розмова, як зробити стяжку підлоги для плитки своїми руками, її гідроізоляцію тощо.
  2. Видалення старої плитки своїми руками
    Є варіанти, як укладати нову плитку поверх старої, але все ж краще її видалити та заново обробити стіни під майбутнє облицювання
  3. Заміс розчину. Клей потрібно правильно створити: суху суміш з'єднують із водою у наведеній в інструкції пропорції та замішують міксером 5-10 хвилин до однорідної, не надто рідкої або густої консистенції. Не треба готувати всю суміш одразу – вона швидко застигне. Краще змішувати розчин порціями.
  4. Клейовий розчин під плитку, яка укладена самостійно
    Клейовий розчин повинен бути густим, щоб тримати форму, задану зубчастим шпателем, і не розтікатися навіть на стінах
  5. Розмітка поверхні. Способів «малювання» існує багато, так як правильно укладати плитку на підлогу по діагоналі, наприклад, потрібно інакше, ніж по прямій. Але принципи однакові. Треба мінімізувати різану плитку, а її краї «заховати» під меблі, лиштви міжкімнатних дверей, за душовою кабіною, в кутах тощо – щоб вони не були помітними.
  6. Ванна із фігурною  підрізаною плиткою
    Врахуйте: з плиткою нестандартної форми кількість підрізування буде чималою – шестикутні елементи та «під паркет» кращий тому приклад
  7. Монтаж плитки. Наносите клей шпателем на невелику ділянку стіни або підлоги, ставите плитку по розмітці, придавлюєте, простукуєте киянкою та перевіряєте рівнем, повторюєте із сусідньою, ставите між ними хрестики – і так весь ряд. Але це загальні речі, а з першим рядом, підрізаною плиткою, кутами, фігурною керамікою, панно тощо є багато відмінностей…
  8. Хрестики для укладання плитки
    Хрестики необхідно вибирати чітко під бажаний розмір міжплиткового шва – і купувати в по-справжньому великій кількості
  9. Підрізування плитки. Відрізання елементів досить просте: провели по ним лінію різу та пустили в хід плиткоріз або «болгарку». При цьому слід відміряти і клеїти таку кераміку лише після того, як покладений цілий ряд. Що стосується вирізів під розетки, труби та дроти, то їх краще виконувати свердлами із насадками різного діаметру.
  10. Свердління отворів у плитці своїми руками
    Свердління отворів у плитці вимагає не тільки асортименту інструментів, а й особливо вивірених вимірювань та розмітки
  11. Затирка швів. Коли плитка покладена, залиште її на пару днів, поки клей не застигне. Після видаліть хрестики, малярський скотч та залишки розчину. Потім приготуйте затирку за інструкцією (на цементній основі за одними правилами, на епоксидній за іншими) та м'яким шпателем заповніть шви, прибираючи надлишки. А коли вона затвердіє, протріть все сухою губкою.
  12. Затирка швів своїми руками
    Після затирки швів доведеться витратити ще чимало часу на очищення покладеної вами плитки від залишків такого засобу...

Як бачите, ми не торкалися питань, звідки починають укладати плитку або як укладати плитку-мозаїку – цього присвячують цілісенькі книги! Але суть ви напевно зрозуміли. Значення має все: від типу кераміки до кута нахилу шпателя…

Які плюси та мінуси самостійного укладання плитки?

Знаючи, як укладати плитку самому, можна побачити усі переваги:

  • Економія бюджету. Очевидна фінансова вигода: ви не витрачаєте гроші на дорогі послуги плиточника.
  • Простота процесу. Вам не треба шукати, оцінювати та вибирати майстра, а потім ще й контролювати його.
  • Корисний досвід. Коли ви зрозумієте, як укласти кераміку, ви впораєтеся і з її ремонтом чи оновленням.
Укладена своїми руками плитка на кухонному фартуху
Якщо ви хочете спробувати покласти плитку своїми руками, краще починати із невеликих ділянок – типу фартуха на кухні

Але й без недоліків не обійшлося. До найсерйозніших відносяться:

  • Якість. Якщо ви не знаєте, як клеїти плитку на стіну своїми руками, то навіть із чіткими інструкціями високий ризик помилок та потреби робити заново.
  • Інструменти. Купувати плиткоріз, свердла, шпателі та все інше для разової роботи накладно. А орендувати їх не завжди можливо.
  • Втрата часу. Економія може виявитися уявною – адже ви витратите на монтаж особистий час та, що важливіше, нерви.

Як вибрати плиточника?

Якщо ви усвідомили, що вже не хочете розбиратися, як укладати плитку для підлоги чи стін, переходьте до найму. Але до нього теж треба підійти з розумом і врахувати ряд моментів.

Укладена плиточником плитка у ванній кімнаті

Як визначити хорошого майстра?

Знайти кваліфікованого плиточника – завдання не з легких. Орієнтуйтеся на такі поради:

  • Шукайте за рекомендаціями. Навряд чи варто довіряти оголошенням, краще дізнатися у знайомих контакти перевіреного майстра. Ще можуть допомогти поради в магазині, де ви купуєте плитку, відгуки на форумах або рейтинги на сайтах для найму.
  • Дивиться на результати. Про плиточника говорить його робота. Якщо можна, приїжджайте на об'єкт, де він працює, щоб на власні очі побачити якість. Якщо це неможливо, запитайте про фотографії: якісні, з акцентом на дрібниці типу стикування та обробки кутів.
  • Дізнайтеся про інструмент. Непряма ознака грамотного фахівця – із чим він працює. Досвідчений майстер знає, як укладати плитку самому, і розуміє, яку роль відіграє інструментарій. Тому у нього є все, що потрібно для вирішення різних завдань.
  • Обговоріть ваш проект. Обов'язково треба поспілкуватися з претендентом – і обов'язково вдома або на дачі, де буде укладання. Грамотні плиточники прагнуть особисто оглянути та заміряти все приміщення, щоб дати точні розрахунки роботи, термінів тощо.
  • З'ясуйте вартість. Завжди запитуйте, скільки коштує укладання плитку у ванній, на кухні, лоджії, в гаражі або, наприклад, на пічці. Деталізуйте цифри, щоб потім не з'явилися оплачувані окремо роботи – на зразок різання отворів та підрізування під 45°.
Інструмент кваліфікованого майстра-плиточника
Значення має все: від професійного інструменту до зовнішнього вигляду плиточника під час роботи, наявності рукавичок та захисного одягу

Які поширені проблеми з майстрами-плиточниками?

У разі помилки з вибором фахівця у вас може бути цілий ряд проблем:

  • Низька якість. Найгірший з можливих результатів – криво покладене та погано приклеєне оздоблення.
  • Невисока швидкість. Низька кваліфікація майстра відображається на темпі роботи, він зриває терміни.
  • Постійній аванси. Деякі плиточники люблять постійно вимагати плату за кожен етап роботи.
  • Зростання вартості. Іноді обговорювана на початковій стадії ціна помітно зростає при монтажі.
Проблеми з плиточником
На жаль, чимало майстрів кладуть плитку як-небудь, повільно та не дотримуються ваших із ними домовленостей…

Як перевірити роботу плиточника?

Коли ви знаєте, як правильно класти плитку на підлогу своїми руками, то ви легко визначите поганий монтаж. Звертайте увагу на:

  • Рівність поверхні . Вкриті керамікою стіни, підлога, стільниці тощо повинні бути рівними. Цей параметр оцінюйте не просто візуально, а із рівнем та правилом. Допуск: не більше 1,5 мм відхилень на 1 м.
  • Стики. Проведіть пальцями по місцях, де прилягають окремі плитки. Між ними не повинно бути виражених перепадів, кутів, що стирчать кутів, тощо (але пам'ятайте, що часом кераміка може бути вигнутою по одній стороні).
  • Наявність пустот. Якщо клей покладений нерівномірно, то під плиткою можуть з'явитися «бульбашки», що може вести до її відпадання та розтріскування під навантаженням. Простукайте кераміку: звук повинен бути приглушеним.
  • Шви та кути. Обов'язково пройдіться по швах, особливо важливі довгі сторони: вони повинні бути заповнені рівномірно та без прогалин. Зверніть увагу на кутові з'єднання: вони повинні бути акуратними та рівними.
  • Загальні враження. Спробуйте охопити зроблену роботу цілісно – і з увагою до деталей. Так, важливі виконання вирізів під комунікації, установка накладок і навіть очищення покриття від бруду та пилу.
Якісно поклеєна майстром плитка у ванній
На складних проектах, із безліччю поверхонь та різними типами або формами плитки, особливо помітний клас майстра – або ж його відсутність…

Які плюси та мінуси найму майстра?

У залучення професіонала море переваг. Найважливіші з них:

  • Економія сил. Вам не треба вчити, як швидко укладати плитку на стіну або підлогу – можна витратити час на особисті справи та відпочинок.
  • Висока якість. Навряд чи у вас вийде з першого або навіть десятого разу покласти кераміку, як майстер із багаторічним досвідом.
  • Грамотна допомога. Людина з практичними знаннями може підказати вам, як скорегувати дизайн оздоблення, зробити його ефектнішим.
Чому варто вибрати плиточника
Додаткові витрати на оплату плиточника згодом забудуться, зате якість укладання плитки залишиться з вами на довгі роки

Що до негативних сторін роботи з плиточниками, їх кілька:

  • Високі витрати. Висококласний фахівець оцінюється недешево (але це компенсується якістю і відсутністю проблем).
  • Складність вибору. Знайти хорошого майстра складно, це вимагає сил (але менше, ніж з'ясування, як укладати плитку самому).
  • Необхідність контролю. Довіряй, але перевіряй – це правило не можна забувати навіть із кращими з кращих.

Висновки

Якісна плитка на підлозі

Мабуть, після аналізу описаного стає ясно: кожен повинен займатися своєю справою. Так, із відомою увагою ви можете добре укласти кахельну плитку, але розсудливо оцінюйте свої можливості та ціну помилок. У більшості випадків варто звернутися до доброго плиточника і... вибрати гарну плитку. Ми радимо кераміку виробництва таких брендів, як Paradyz, Stargres та Classica Paradyz.

Популярні колекції плитки Paradyz

9 товарів

Якісна керамічна плитка Stargres

7 товарів

Серії ефектної плитки Classica Paradyz

4 товара

Плитка цих брендів у широкому асортименті представлена в інтернет-магазині Keramis – і з оптимальними умовами продажу. У нас ви отримуєте доступні ціни, простоту покупок та швидку доставку по всій Україні – звертайтеся!

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет