Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Що таке плитка для каміна або печі?

Плитка для камина и печи

Камін або піч є справжньою окрасою будь-якого інтер'єру, але тільки за однієї умови: якщо їх оздоблення виконано грамотно. Оптимальне рішення для такої ситуації – плитка. Адже вона красива сама по собі, міцна, обігрів із нею ефективніше, а догляд за керамікою досить простий. Але не поспішайте замовляти цей матеріал, орієнтуючись лише на дизайн та ціну. Спочатку слід прояснити всі важливі моменти про те, як вибрати плитку для каміна або печі. Тоді покупка виправдає кожну вашу гривню!

Маркування плитки для каміна

В принципі, ніхто не заважає вам вкрити піч навіть простою плиткою для ванни (про її вибір детальніше тут) – все залежить від типу каміна та способу оздоблення, і іноді звичайна кераміка цілком справляється з особливостями подібної експлуатації. Однак все ж краще, якщо ви підберете плитку з певним, оптимальним саме для печей маркуванням:

  • Жароміцність. Впізнати кераміку, яка не руйнується при нагріванні, можна по букві «Т» на упаковці. На ці характеристики вкажуть і цифри 1, 2 чи 3 або аналогічна кількість значків із вогником: це говорить про кількість випалу – чим більше, тим краще.
  • Температурне розширення. Цей коефіцієнт описує здатність плитки зберігати свої розміри під дією високої температури (а в каміні, на відміну від системи теплої підлоги, вона доходить до сотень градусів). Хороший вибір плитки для печі – із розширенням не більше 7-8%.
  • Водопоглинання. Якісна кераміка практично не вбирає вологу, і це важливо не лише для плитки для басейну – адже низьке водопоглинання уберігає від руйнування протягом десятиліть. Для визначення такої кераміки шукайте на упаковці літеру «Е» та індекс поруч із нею – він не повинен перевищувати 3% (для порівняння: граніт має 0,5%).
  • Технологія виробництва. Сьогодні плитку роблять двома способами: за допомогою пресування або екструзії (в цьому випадку кераміка видавлюється через спеціальний апарат). Не вдаючись у деталі, виділимо головне: екструзія (вона позначається позначкою «А») краще, ніж пресування («B»).

Камін з оздобленням із плитки

Плитка підходить для оздоблення камінів якнайкраще: як за своїми характеристиками, так і завдяки акуратному і різноманітному дизайну

Тільки цими параметрами якість плитки не обмежується. Також звертайте увагу і на зносостійкість (PEI від I до V), і на хімічну стійкість (EN 122 від D до A). Але список вище ключовий по темі, як вибрати плитку для печі та каміна.

Різновиди плитки для каміна та печі

Виходячи з описаних вище параметрів, можна виділити ряд найбільш вдалих для обробки камінів і печей різновидів кераміки.

Керамограніт для каміна

Керамограніт для каміна

Великоформатний та строгий керамограніт відмінно підходить для сучасних, мінімалістичних за стилем і великих за розміром камінів

Ця кераміка – одна з найбільш міцних і довговічних. Для її виготовлення суміш глини, слюди, польового шпату та піску доповнюють гранітною крихтою і обпалюють при особливо високій температурі. В результаті виходить монолітна структура, з низьким водопоглинанням (в межах 0,05%) і міцної поверхнею, яка не боїться ані подряпин, ані агресивної хімії. Крім того, керамограніт відрізняє широкий вибір декорів: хоч під мармур (про таку плитку читайте за цим посиланням), хоч під дерево (а про цю дізнавайтеся тут). Мінуси лише в його високій масі, складності оздоблення при монтажі та вельми високій ціні.

Клінкерна плитка

Клінкерна плитка на печі

Клінкер використовують як на фасадах, так і при оздобленні печей, причому і в інтер'єрі, і на відкритій усім вітрам терасі з барбекю

У будь-яких обговореннях, як вибрати плитку для каміна або печі, складно не сказати про клінкер. Його роблять із вогнетривкої сланцевої глини, практично не використовуючи добавки (а штучні компоненти виключені, матеріал екологічно чистий!). Випал йде при 1200° C. Це наділяє клінкерну плитку високою міцністю і морозостійкістю: вона підійде і для печі у барбекю на відкритій альтанці. Але для внутрішнього оздоблення камінів ця кераміка не годиться, від вогню вона тріскається. Плюс вона не калібрується: при монтажі потрібно врахувати розбіг розмірів до 3 мм.

Теракота

Теракота на каміні

Плитка теракота гармонійно вписується в класичний дизайн заміських інтер'єрів і підкуповує збалансованими властивостями

Свою назву ця кераміка, яка виробляється з каолінової глини, отримала через характерне забарвлення – вона пропонує всю палітру з теракотових відтінків. Так, це дещо обмежує в питаннях дизайну (хоча теракота буває ще й глазурованою), але з лишком компенсується іншими властивостями. Така плитка і недорога, і паронепроникна (тому вона ідеальна для печей у лазні), і добре «зчіплюється» майже з будь-якими основами. І у неї теплове розширення, як у жаростійкої цегли – їх тандем у «серці» каміна прослужить роками.

Майоліка

Майоліка на печі

Плитка майоліка, з одного боку, робить камін яскравим та ошатним, а з іншого, додає інтер'єру домашнього затишку

Для деяких стилів оформлення інтер'єрів такий вибір плитки для каміна мало не єдино можливий. Це дуже примітний дизайн – із характерними писаними візерунками! Що важливо: в основі це все та ж теракота, тільки з дещо іншими характеристиками. По-перше, у майоліки шар глазурі особливо тонкий, що виключає появу на ньому сіточки з тріщин із часом. По-друге, подібна плитка дуже пориста, тому вона легко вбирає вологу і не підходить для покриття печей у лазні або на кухні.

Кахлі

Кахлі на печі

При бажанні кахельну піч із характерним 3D-рельєфом можна цікавим чином вписати навіть у сучасний інтер'єр

Ще одна модифікація глазурованої теракотової кераміки, головна відмінність якої – зі зворотного боку. Адже у такої плитки ззаду є невеликий бортик, або румпа. Це рішення покращує теплопровідність і підвищує довговічність – не дарма ж кахлі цінували не одну сотню років. Важливо, що сама по собі ця плитка особливо не гріється, обпектися об неї складно. Єдиний мінус: подібна кераміка – це задоволення не з дешевих, так як вибрати плитку для печі або каміна цього типу за низькою ціною навряд чи вийде.

Сучасний дизайн плитки для каміна

Як краще оформити камін або піч – питання суб'єктивне. До того ж відшукати плитку для такої ситуації можна на будь-який смак. Але на практиці найпопулярніших варіантів лише кілька:

  • Дизайн під камінь. Один із класичних принципів: кераміка імітує кладку з природного каменю, що добре впишеться в антураж шале, хатинки в лісі або інтер'єру в готичному дусі. Тільки врахуйте: очищення цієї плитки в силу текстурованої поверхні з безліччю різномастих щілин – вельми трудомістке.

    Плитка під камінь на каміні

    Плитка для каміна або печі під камінь – вибір для тих, хто хотів би додати інтер'єру дещицю заміської атмосфери

  • Плитка під цеглу. Ще один традиційний вибір плитки для камінів і печей. Причому оздоблення в стилі цегляної кладки в наш час доречне як у старовинних декорах, так і в сучасних та модних – на кшталт того ж лофт. Але за практичністю цей варіант лише трохи краще «кам'яного»: рельєф у «цегли» теж складний для очищення.

    Плитка під цеглу для каміна

    Плитка під цеглу при оформленні камінів ніколи не вийде з моди, вона вносить в інтер'єр особливу домашню теплоту та затишок

  • Дзеркальна плитка. Затребуваний в останні роки спосіб прикраси камінів додає інтер'єру розкоші, шику. Плюс він візуально розширить приміщення і ефектно доповнить освітлення вітальні або спальні за рахунок нескінченних відблисків вогню. Але пам'ятайте про високу ціну плитки та необхідність її ідеальної чистоти.

    Дзеркальна плитка навколо каміна

    Дзеркальна плитка зробить на каміні максимальний акцент, виділить його і прикрасить весь інтер'єр грою світла

  • Панно для каміна. Якщо не знаєте, як краще вибрати плитку для каміна або печі, яка була б справжньою окрасою, то зверніть увагу на панно. Викладені з кераміки картина або орнамент будуть родзинкою оформлення кімнати. Але зіставте розміри приміщення, каміна і панно: такий декор може загубитися у невеликих форматах.

    Панно з плитки для каміна

    Навіть простий орнамент із плитки зробить камін або піч стильним – що вже казати про повноцінні панно-картини

  • Під гжель. Гжельський розпис на порцеляні і фаянсі в біло-синій гамі – класика, яка більш ніж актуальна хоч для фартуха на кухні, хоч для печей. Правда, є два застереження. Перша: кімната повинна бути оформлена з нальотом ошатного ретростилю. Друга: і сам розпис під гжель дорогий, і для нього беруть недешеві кахлі.

    Плитка під гжель для печі

    Злегка модифіковане покриття плитки під гжель сьогодні цілком актуальне, вона може виглядати свіжо та оригінально

Рекомендовані виробники плитки для каміна та топ-колекції

Сучасний камін з оздобленням із плитки

З оздобленням камінів плиткою у вас максимальна свобода при виборі дизайну – головне: бути впевненими в її якості

Щоб бути впевненим у надійності та довговічності кераміки для каміна або печі, краще шукати її в каталогах провідних компаній. Тільки у них ви отримуєте зносостійку, невибагливу, нешкідливу та витончену продукцію. Кращий тому доказ – плитка під такими торговими марками:

А щоб не роздумувати, як правильно вибирати плитку для печей або камінів, просто звертайтеся до інтернет-магазину Keramis. Наші консультанти допоможуть вам із підбором кераміки для таких цілей і запропонують оптимальні умови покупки – переконайтеся в цьому самі!

Купити плитку в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет