Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Ступені та класи захисту світильників для ванни, санвузла або вулиці

Як вибрати клас захисту світильників

Сучасний освітлювальний пристрій повинен бути яскравим, з економною витратою енергію, надійним та – безпечним. Саме тому при покупці потрібно звернути увагу на різні індекси, що вказують на рівень захищеності техніки від попадання всередину великих часток і вологи, вандальних дій, ризику удару струмом тощо. Але в деяких ситуаціях немає необхідності в максимально «стійких» моделях і можна обійтися більш простим та доступним освітленням. І для цього необхідний по-справжньому продуманий вибір класу захисту світильника…

Що таке стандарт захисту світильників IP?

Коли заходить мова про ступінь захисту світильника, найчастіше мають на увазі здатність обладнання протистояти проникненню різних предметів та води. За класифікацією Міжнародної електротехнічної комісії (МЕК, або IEC), цей рівень визначається спеціальним тестом, за підсумками якого техніка отримує індекс IP із двома цифрами. У ньому перша вказує на захищеність від сторонніх предметів, а друга – від вологи. Причому це маркування стосується не тільки освітлення, а й будь-якого електричного оснащення (наприклад, у бойлерів воно теж є). Знайти позначку з IP можна в документації до техніки, на упаковці, зрідка навіть на корпусі – це поширене, наприклад, у вуличних прожекторів.

Вуличний світильник з IP67

Максимальні рівні захищеності від пилу та вологи можна зустріти у вуличних світильників для встановлення на ґрунті (на фото Intelite Ground Light)

Щоб розпізнавати класи захисту світильників, орієнтуйтеся на наступні таблиці.

Перша цифра IP-індексу

  IP     Опис     Роз'яснення  
  0     Захист відсутній     -  
  1     Захист від руки     Виключається проникнення в корпус предметів діаметром більше 50 мм
  2     Захист від пальця     Виключається проникнення в корпус предметів діаметром більше 12 мм
  3     Захист від інструмента     Виключається проникнення в корпус предметів діаметром більше 2,5 мм
  4     Захист від проводів     Виключається проникнення в корпус предметів діаметром більше 1 мм
  5     Захист від пилу     Припустиме невелике проникнення пилу, що не порушує роботу обладнання
  6     Повний захист     Абсолютна герметичність для пилу та інших сторонніх предметів

Друга цифра IP-індексу

  IP     Опис     Роз'яснення  
  0     Захист відсутній     -  
  1     Захист від крапель     Краплі, що падають вертикально, не впливають на техніку
  2     Захист від крапель під кутом     Краплі, що падають під кутом 15°, не впливають на техніку
  3     Захист від бризок     Краплі, що падають під кутом 60°, не впливають на техніку
  4     Захист від великих бризок     Будь-які бризки не впливають на техніку
  5     Захист від струменя     Техніка не боїться спрямованого потоку води з тиском до 30 кПа
  6     Захист від сильного струменя     Техніка не боїться спрямованого потоку води з тиском до 100 кПа
  7     Захист від занурення у воду     Припустиме короткочасне занурення техніки у воду на глибину до 1 м
  8     Захист від знаходження у воді     Припустиме тривале, до 30 хвилин, занурення у воду на глибину більше 1 м
  9     Захист від струменя гарячої води     Припустиме миття техніки мийкою високого тиску з водою високої температури

Як за цими даними зробити правильний вибір класу захисту світильників для квартири або будинку? Якщо оцінити типові умови в кожному конкретному випадку, то рекомендації будуть приблизно наступні:

  • для освітлення у спальні та дитячій кімнаті беріть торшери та настільні лампи з індексом IP20 – вони недорогі та вбережуть від удару струмом;

    Стельовий світильник з IP22

    Хоча для спалень і дитячих підходить навіть IP20, багато хто рекомендує все ж вибрати світильник із IP22 – так надійніше (на фото Eglo Cabo)

  • у вітальні, передпокої і тим більше на кухні потрібні світильники рівня мінімум IP23, а то й вище – цього достатньо для захисту від рясної пари;

    Люстра з IP24

    Рівень захисту світильника IP24 для кухні буде по-справжньому оптимальним варіантом за всіма параметрами (на фото Nowodvorski Fresco)

  • при підборі освітлення у ванну кімнату треба шукати техніку не нижче IP43/44 – це збалансоване рішення з точки зору вашої безпеки;

    Настінний світильник з IP44

    У ванній кімнаті багато води, в тому числі пари, тому моделі нижче, ніж IP44, навряд чи виправдані – принаймні, поруч із джерелами води (на фото Azzardo Dalen)

  • для вуличних світильників оптимальна захищеність починається з IP54, а для повної впевненості краще знайти модель із мітками IP65/IP66.
    Прожектор з IP65

    Вуличні прожектори часто мають позначки про рівень IP не тільки на упаковці, а й на самому корпусі (на фото Global 20W)

Інші класи захисту світильників

Але одним лише індексом IP захищеність електрообладнання не обмежена. Крім цього позначення варто звернути увагу ще мінімум на дві позначки: на IK-код і клас захисту від ураження струмом. Про кожний з цих параметрів слід хоча б трохи розповісти окремо.

IK-код

Цей індекс вказує на ступінь захисту світильника від удару та визначається в ході тесту з падінням на корпус обладнання різного за вагою вантажу з тієї чи іншої висоти. Він має градацію від IK01 до IK10. Мінімальний рівень: техніка переносить падіння спеціального вантажу масою 200 г, що впав із висоти 7,5 см (це еквівалент енергії удару в 0,15 Дж). А при максимальному захисті оснащення вже витримує до 20 Дж – що відповідає падінню вантажу в 5 кг із висоти 40 см. Важливо відзначити: світильниками з посиленим плафоном вважаються моделі від IK04 (200 г із висоти 25 см), а для більшості завдань вистачить вже IK07 (500 г із висоти 40 см). Тому переплачувати за більш міцні моделі варто тільки в тому випадку, якщо вам реально потрібна вандалостійкість або тим більше вандалозахищеність освітлювального приладу.

Захищений від ударів світильник

Світильники із захисним корпусом витримають серйозні удари, але часто виглядають не дуже естетично – це функціональне, а не декоративне оснащення (на фото Eglo Anola)

Захист від ураження електрострумом

При виборі класу захисту світильників від удару струмом шукайте на упаковці або в документації позначки 0, I, II або III. Правда, мінімального рівня краще все ж уникати: у такого оснащення тільки загальна ізоляція та немає навіть заземлення. Для житлових приміщень правильніше підібрати освітлення мінімум I рівня, яке передбачає наявність того самого заземлення. Правда, клас з індексом II (також його можна впізнати за позначкою з вкладеними один в одного квадратами) заземлення може бути позбавлений – для цього рівня важливіше подвійна або посилена ізоляція. А у класу III ключова відмінність: робота на зниженій напрузі, яка не може перевищувати позначку 42 В для постійного струму та 120 В для змінного. Подібне виконання знадобиться для освітлення, що часто відчуває вплив вологи у ванній, лазні або басейні та під відкритим небом.

Безпечний світильник у дитячій кімнаті

Особливо питання щодо ризику ураження електрострумом критичні при виборі світильника в дитячу кімнату (на фото Philips Mykidsroom)

Який вибрати захист світильників у 2022 році?

Вище вже говорилося про рекомендації стосовно класів захисту світильників для різних приміщень у квартирі або будинку, але в цьому питанні є певні тонкощі. Вони стосуються розміщення освітлювальних приладів в залежності від їх віддаленості від джерел пилу та води. На прикладі дизайну ванної кімнати це проявляється у вигляді її поділу на кілька умовних зон:

Освітлення у ванній

Підбирати у ванну кімнату світильники з різним ступенем захисту варто вдумливо, точно визначаючи ризики у кожній із зон розміщення освітлювальних приладів

А в кінці дуже важлива ремарка: ступінь захисту у світильників визначається... їх виробником. Через це варто вибирати освітлення лише у авторитетних брендів, які заслуговують на довіру. Практика інтернет-магазину Keramis виділила наступні марки:

Продукція цих фірм за наявності відповідних індексів надійно захищена від пилу, вологи та інших проблем, тому безпечна та довговічна. Причому вибір освітлювальних приладів цих марок у нас великий, а ціни – привабливі!

Купити світильники в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет