Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як вибрати споти в 2023 році: поради та рекомендації

Як вибрати споти

Що таке споти? Якщо коротко, то цілком звичні точкові світильники, але з можливістю змінювати положення корпуса джерела світла – а з ним і напрямок світлового потоку. Це значно розширює сценарії використання подібного освітлення, хоча вимагає уважного вивчення всіх його характеристик. Щоб вам було простіше до покупки визначити, які споти краще, ми зібрали в цій статті максимум корисних порад з цієї теми.

Переваги і недоліки

Але перш ніж говорити про те, як вибрати споти, варто розповісти про їх плюси і мінуси. Тоді ваша покупка буде зваженою. До переваг відносяться:

  • Акцентування. Направляючи вузький потік світла у потрібний вам бік, ви привернете увагу до чогось важливого: картини у вітальні, антикваріату у шафі, дзеркала у ванній, арки або якогось незвичайного дизайнерського рішення.
  • Зонування. Сконцентрованими променями набагато легше розділити весь простір у приміщенні на різні функціональні зони або візуально розширювати його.
  • Компактність. Як і будь-які інші точкові світильники, споти займають мінімум місця. Тому їх можна розміщувати навіть у невеликих кімнатах із низькими стелями.

Регульовані споти

Із деякими способами монтажу регулювати у спотів можна не тільки напрямок джерела світла, а й розміщення самого світильника

Серед негативних сторін вибору спотів можна згадати:

  • Не для основного освітлення. Кут світлового пучка у таких світильників, як правило, вузький. Створювати із ними рівномірне освітлення по всій кімнаті досить проблематично.
  • Не для кожного стиля. Хоча асортимент декоративного оформлення для спотів широкий, вони можуть не вписуватися у певні стилі – наприклад, старовинного типу.
  • Не для економії. Споти за замовчуванням дорожче за точкові світильники. До того ж нерідко їх треба купити багато, від десятка – і бюджет на освітлення ще зростає.

Металічні споти

Споти можуть помітно прикрасити декор кімнати, треба тільки вдумливо вибирати такі світильники

Різновиди спотів за типом кріплення

Якщо ви точно визначилися із цим видом світильників, треба вже розібратися, які бувають споти. Існує кілька типів:

Далі треба подумати про місце монтажу світильника, так як вибрати споти можна декількох видів:

Який дизайн вибрати?

Які споти краще за стилем пасують до вашої кімнати, вирішувати лише вам. Але скоріш за все обирати доведеться серед таких популярних напрямків:

  • Класика. Такі моделі відрізняються плавними округлими лініями і можуть мати практично повноцінний абажур. Колірна гамма включає зазвичай покриття хромом або під золото, мідь і латунь, іноді із патиною.

    Спот у класичному стилі

    Класичний стиль оформлення спотів надає інтер'єру легкого нальоту ретро

  • Сучасний. Модерновий дизайн майже нічим не обмежений: форми цих спотів можуть бути будь-якими, як і фарбування – аж до епатажних або дуже яскравих. Матеріали теж на вибір: від дерева до кристалів Сваровські.

    Спот у сучасному стилі

    Сучасна стилістика спотів може бути дуже сміливою, часом навіть футуристичною і авангардною

  • Хай-тек. Для таких спотів характерний мінімалізм в усьому. Корпуси таких джерел світла прості: круглі, квадратні або циліндричні. Колір: білий, чорний, сірий і сріблястий. Матеріали: пластик або метал.

    Спот у стилі хай-тек

    Лаконічний зовнішній вигляд спотів у стилі хай-тек відмінно поєднується із сучасною технікою і підкорює своєю простотою

  • Лофт. Модний стиль – в дусі старенького гаражного або фабричного оформлення. Тому світильник має виражений грушоподібний плафон і пофарбований у приглушені чорні, коричневі і сірі відтінки.

    Спот у стилі лофт

    До спотів у стилі лофт можна вибрати так звані філаментні лампи – діоди, що зовнішністю імітують лампи із ниткою розжарювання

Особливості застосування

Міркуючи про те, як вибрати споти, необхідно обов'язково робити поправку на кімнату, де ви збираєтеся їх встановити. Скрізь є свої нюанси:

  • Вітальня. Головна вимога: освітлення у залах має бути повним і різноманітним. Тому спотам треба довірити лише допоміжну роль – по периметру приміщення, для акценту цікавих деталей, над диваном або телевізором, тобто на додаток до звичайної люстри.

    Вітальня зі спотами

    У вітальній споти не повинні бути єдиним освітленням – тут стануть у нагоді і люстри, і настільні лампи, і торшери

  • Кухня. За допомогою спрямованих джерел світла тут прийнято виділяти обідню або робочу зону. При цьому ви можете монтувати штангову модель, де частина світильників розгорнуті в один бік, а частина в інший. Так освітлення кухні буде організовано зручніше.

    Кухня зі спотами

    На кухні спрямованість спотів дозволяє індивідуально висвітлити потрібну зону – наприклад, кухонний гарнітур

  • Спальня. Зонувати цю кімнату сенсу немає, зате виділити в ній важливе можна. Це може бути шафа, косметичний столик, крісло в кутку (замість того ж торшеру). А ще споти на стіні замінять світильники біля ліжка для читання – таке освітлення у спальні буде дуже доречним.

    Спальня зі спотами

    Розміщення спотів у рядок у спальні може візуально підняти її невисоку стелю і одночасно виділити цікавий декор приміщення

  • Дитяча кімната. Найголовніше у виборі світильників для кімнати дитини – їх безпека і міцність корпусу. Що ж до розміщення, то споти можна закріпити у дитячій майже де завгодно і навіть поруч із навчальним столом, де вони з низкою застережень замінять настільну лампу.

    Дитяча кімната зі спотами

    Для дитячих кімнат багато виробників спотів випускають моделі з особливим оформленням – іграшковим або мультяшним

  • Передпокій та коридор. Освітлення передпокою – досить специфічне у своїй суті. Адже зазвичай ця кімната невелика, тому за допомогою спотів варто візуально збільшити її. Для цього світло має бути спрямовано на стіни або стелю. Також можна підсвітити дзеркало чи гардероб.

    Передпокій зі спотами

    Вузький передпокій або коридор можуть «врятувати» спрямовані на одну зі стін споти – їх світло ніби відсуне її і зробить приміщення ширшим

  • Ванна. Подібні світильники наче створені для цієї кімнати, адже можуть відігравати вагому роль у її освітленні. Забезпечити підсвічування дзеркала, виділити ефектну ванну, акцентувати чорну сантехніку і тим самим прикрасити дизайн всієї ванної – все це легко.

    Ванна кімната зі спотами

    У ванній споти повинні бути не тільки красивими і точно направляюти світло на потрібні елементи, але і мати певний захист від вологи

  • Вулиця. В переліку, які бувають споти, слід сказати кілька слів і про моделі для розміщення на зовнішніх стінах, терасах, в альтанках і саду. Дизайн і функціонал у вуличних світильників мало відрізняється від вже описаних, але є дещо важливіше – максимальний ступінь захисту: від вологи, морозів, ударів.

    Вуличний спот

    Призначені для вулиці споти можуть встановлюватися навіть прямо на землю, для підсвічування доріжок або садового декору

Які лампи використовуються у спотах?

З усього різноманіття лампочок у цих точкових світильниках використовуються за великим рахунком тільки два типи: галогенові і діодні (лампи розжарювання вже застаріли, а люмінесцентні занадто великі для них). І найкраще вибрати LED. Вони економічніше, надійніше і в деяких моделях дозволяють змінювати яскравість і колірну температуру. Хоча багато спотів позбавлені вибору і мають вбудовані раз і назавжди джерела світла – враховуйте цей фактор.

Діодні споти в інтер'єрі

Діоди довговічні, споживають мало енергії, майже не гріються і займають мінімум місця – оптимальне рішення при виборі спотів

Топові бренди

В кінці традиційна рекомендація: щоб дізнатися, які споти краще, дивіться на продукцію відомих виробників. Адже лише вони здатні гарантувати вам практичність, довговічність і нешкідливість світильників. До таких марок ми можемо з упевненістю віднести:

А купувати їх краще всього в інтернет-магазині Keramis. Наш вибір і умови з продажу і доставки вас приємно здивують, обіцяємо. До того ж наші консультанти з радістю зорієнтують вас в усіх колекціях і підкажуть, як краще вибирати споти для вашої квартири, будинку або офісу!

Купити споти зі знижкою в інтернет-магазині Кераміс
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет