Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як правильно вибрати бра для вашої кімнати?

Как выбрать бра

У спальні та вітальні, на балконі або в коморі, у ванній кімнаті і кабінеті – бра всюди доречні. Однак це не означає, що варто купувати такі світильники без урахування конкретних умов експлуатації і завдань, що стоять перед освітленням. А тому вибір бра повинен бути вдумливим і послідовним. На що в даному випадку варто звернути увагу в першу чергу?

Що собою представляє бра?

Класичні бра

З формальної точки зору бра завжди має кронштейн (на фото Eglo Halva)

Якщо говорити строго, то бра – це світильники, які розміщуються на стіні на ніжці. Адже назва приладу походить від французького «bras», що означає «рука», або «кронштейн». Хоча сьогодні це поняття часто трактується значно ширше, тому до бра відносять і всі інші за конструкцією настінні світильники, позбавлені витягнутого тримача.

Настінний світильник

Настінні світильники без кронштейна виглядають зазвичай більш сучасно, ніж традиційні бра (на фото Nowodvorski Cube)

Які бувають бра?

Розповідь про те, як вибрати бра, слід починати з характеру утвореного таким обладнанням світла. Варіантів у даному випадку по суті три:

  • Спрямоване світло. Завдяки закритому з декількох сторін плафону прилад створює орієнтований промінь. Він може бути спрямований вгору (це візуально піднімає низьку стелю), вниз (зручно для читання) або в бік (для акцентування декоративних елементів, на кшталт колон, картин, стіни з плитки під цеглу).

    Бра зі спрямованим світлом

    На фото Blitz Modern Style

  • Розсіяне світло. Лампа в такому бра або не закрита зовсім, або прикрита прозорим чи напівпрозорим абажуром. З одного боку, таке рішення менш функціонально, але з іншого ж, забезпечує рівномірне і м'яке, атмосферне і «настроєве» освітлення в приміщенні.

    Бра з розсіяним світлом

    На фото Wunderliсht Allegro

  • Комбіноване світло. Деякі моделі мають відразу два джерела світла: з фіксованим абажуром і рухомим закритим плафоном. Це рішення робить вибір бра подібного типу по-справжньому універсальним. Адже ви самі визначаєте, яке світло потрібне для тієї чи іншої ситуації.

    Бра з комбінованим світлом

    На фото Nowodvorski Hotel

Дуже багато при оцінці настінного світильника залежить від цілей його покупки. У цьому випадку виділяють чотири основні завдання, які вирішує бра:

  • Локальне освітлення. Як настільна лампа, цей прилад доповнює основне освітлення і забезпечує якісним і спрямованим світлом конкретне місце в приміщенні. Це може бути узголів'я ліжка, дзеркало у ванній кімнаті, крісло в кабінеті, робоча зона на кухні тощо.

    Локальне освітлення від бра

    Локальне світло від бра функціональне і при цьому не дуже яскраве та помітне

  • Основне освітлення. В коморах, коридорах та передпокої, на балконах та в інших невеликих, в основному технічних за характером кімнатах не потрібне особливо велике і потужне джерело світла, типу люстри. Тому декілька бра можуть повністю замінити собою звичайне стельове освітлення.

    Основне освітлення з бра

    Безліч бра можуть замінити основне освітлення в тому ж самому коридорі

  • Зонування. Щоб поділити простір на кілька функціональних зон, можна використовувати не тільки точкові світильники, але й настінні. Завдяки розміщенню бра можна гармонійно виділити м'який куточок у їдальні, ігрову зону в дитячій кімнаті, диван біля каміна, меблі у ванній тощо.

    Зонування з бра

    За допомогою бра легко виділити окремі частини кімнати

  • Декор. Так як вибрати бра можна в будь-якому стилі, кольорі, розмірі та форматі, ці світильники, як і торшер, можуть бути просто прикрасою. Створюване ними освітлення в такому випадку грає багато в чому другорядну роль. Тому важливіші дизайн та оригінальний світловий ефект, а не світло як таке.

    Декоративне освітлення від бра

    Дизайнерські моделі бра служать простою, хоча й дуже ефектною прикрасою кімнати

На що звернути увагу при виборі бра?

Який би тип настінного світильника ви не збиралися придбати, обов'язково оцінюйте всі основні характеристики такого обладнання:

  • Тип лампи. Оптимальне рішення – світлодіоди. Вони довговічні, яскраві, дуже економічні. Також бра з діодами відмінно підійде для дитячої, оскільки їх складно розбити, а світіння безпечно для зору (на відміну від мерехтливих люмінесцентних ламп, наприклад). При цьому ціна LED-ламп сьогодні вже не набагато вище за енергозберігаючі лампи.
  • Потужність. Як правило, настінному світильнику ні до чого особливо висока віддача або серйозний світловий потік. Навіть якщо за допомогою бра ви хочете створити основне освітлення в невеликому приміщенні, досить мати в межах 5-10 Вт (світлодіоди) або 200-400 люменів. В іншому випадку у вас буде надмірно яскраве світло, що буде дратувати.
  • Плафон. Щоб правильно вибрати бра, поцікавтеся абажуром із декількох точок зору. Перша: його прозорість. Наприклад, для освітлення фотографії на стіні краще встановити світильник із матовим плафоном: тоді у вас не буде відблисків у зображення. Друга: матеріал. Текстиль та скло створюють розсіяне освітлення, але складні у догляді, на відміну від металу або дерева.
  • Управління. Всі бра діляться на дві групи: з вбудованим вимикачем (найчастіше у вигляді шнурка) і без нього (тоді потрібна окрема, вбудована в стіну клавіша). В останньому випадку доведеться витратитися на окремий механізм, однак ви його можете розмістити де завгодно – а вбудований пульт не завжди зручний у розташуванні та використанні.

Бра в інтер'єрі

Залежно від того, де будуть розміщені бра, варто звертати увагу на ті чи інші характеристики

Як вибрати бра для спальні та вітальні?

Практика показує: найчастіше настінні світильники купують для спальні та вітальні. Тому варто окремо сказати про вибір бра в цих ситуаціях:

  • Колірна температура. Поруч із постіллю не потрібне нейтральне біле або тим більше холодне світло. Щоб відпочинок був комфортним і розслабленим, шукайте світильник із лампами теплого жовтуватого відтінку (3,5-4 тисячі К). А ось у залі, де збирається велика компанія, допустимо ставити бра з колірною температурою на рівні 4000-5000 К.
  • Регулювання положення. У вітальні бра зазвичай виконують роль декору і зонування. Тому їм навряд чи потрібна конструкція у вигляді споту на ніжці з регулюваннями положення та напрямку світла. Однак у спальні така робота світильника якраз дуже доречна: щоб ви направили світло на книгу в руках і не заважали людині, що спить поруч.
  • Висота розміщення. Фахівці вирахували, що в спальні найкраще розміщувати бра на рівні 130-160 см від підлоги. Тоді до них легко дотягнутися з ліжка, а світло розсіюється рівномірно. Але для залів чітких порад немає. У таких кімнатах можна ставити бра як на рівні спинки дивана, так і в районі шафи – все залежить від висоти стелі та дизайну.

Бра в спальні

Для спальні вибирати бра краще з м'яким, теплим, розсіяним світлом – і з окремою регульованою лампою для читання

Бра у вітальні

У вітальні бра в більшій мірі декоративні, вони потрібні для стилю та створення особливої атмосфери під час посиденьок

Класичні бра чи сучасний дизайн?

Якщо ви не знаєте, як вибрати бра з точки зору зовнішнього вигляду світильника, то головна порада проста: орієнтуйтеся на стиль приміщення та інші світильники в цій кімнаті. Як правило, виробники випускають колекції люстр, торшерів і бра в єдиній стилістиці, і тому підібрати збалансоване поєднання не складе труднощів. Ще зіставте цікаву вам модель і її майбутнє оточення. Наприклад, якщо рама біля дзеркала підкреслено вигадлива, «під бронзу», то навряд чи поряд із нею стоїть монтувати бра зі сталі в строгому стилі хай-тек.

Бра в комплекті

Бра можуть стати гармонійною частиною загального освітлення в кімнаті, в одному стилі з іншими світильниками

Як вибрати виробника бра?

Настінні світильники, як і освітлення для натяжних стель, повинні бути не просто зручними та привабливими, але й надійними. Тому не варто брати бра від нікому не відомих виробників! Краще орієнтуйтеся на популярні бренди. До них відносяться:

Вибір бра цих марок особливо широкий у каталозі інтернет-магазину Keramis. При цьому ви знайдете у нас не просто великий асортимент, але й вигідні умови, продуманий сервіс та грамотні консультації. Вибирайте світильники разом із нами – і створюйте комфортний інтер'єр у себе вдома!

Купити бра та настінні світильники в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет