Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Правильне освітлення вітальні: поради щодо вибору та рекомендації

Освещение гостиной

Вітальня – особлива кімната для будь-якого будинку. З одного боку, вона повинна бути по-домашньому затишною для всієї родини. З іншого ж, відповідати «презентаційним» цілям при прийомі гостей. Вирішити обидва ці завдання в одному приміщенні складно. Але можна: за допомогою відповідного освітлення, від основного до декоративного. Щоб вам було простіше розібратися в цьому питанні, ми детально розповімо, як вибрати світильники для вітальні!

Які різновиди освітлення для вітальні існують?

Асортимент типів світильників, які використовуються у вітальнях, величезний. Але найбільш популярні такі різновиди:

  • Люстри. Найбільш традиційний варіант, актуальний для 90% випадків. Ці світильники бувають підвісними або накладними. Останні оптимальні в кімнатах із висотою стелі до 220 см і для сучасних стилів декору. А якщо розмір кімнати величезний, то можна вибрати люстру на безліч плафонів і з довгим підвісом.

    Люстра для вітальні

    На фото Nowodvorski Swivel

  • Точкові світильники. Ці мініатюрні світильники універсальні, їх не складно вписати в освітлення вітальні будь-якого розміру та оформлення. Вони пропонуються в трьох видах: врізні (для підвісних стель), накладні та на ніжках із регулюванням напрямку світла (так звані споти). Всі точкові моделі можуть виконувати найрізноманітніші ролі.

    Точкові світильники у вітальні

    На фото Zuma Line Rondoo

  • Бра. Настінні світильники діляться на дві групи: на кронштейні або із кріпленням прямо до стіни. Вибір бра в цьому випадку – питання дизайну, а не функціональності. А ось характер світлового пучка важливий із точки зору практичності. Для вітальні навряд чи потрібне обладнання з направленим світлом – в залах від бра більш затребуваний розсіяний потік.

    Бра для вітальні

    На фото Mantra Akira

  • Торшери. Якщо ви хочете дізнатися, як вибрати світильники для вітальні з максимально ефектним зовнішнім виглядом, то підлогові моделі – чи не найбільш очевидна відповідь. Вони завжди привертають увагу! При цьому ви можете знайти торшер функціональний або декоративний, із направленим, розсіяним чи відбитим світлом, із регулюваннями та поличками.

    Торшер у вітальні

    На фото Eglo Halva

  • Настільні лампи. До покупки цього оснащення треба визначитися з його метою. Якщо у вас у кімнаті обладнаний мінікабінет із робочим столом, то настільна лампа повинна мати направлене світло, закритий плафон та коригування положення, яскравості і кольору. Якщо ж світильник стоїть на тумбі у дивана або журнального столика, то головне тут – стиль.

    Настільна лампа у вітальні

    На фото Maxus Intelite Desk

  • LED-ленти. Зібрані з десятків діодів смужки, вмонтовані у вузькі короби, призначені для периферійного підсвічування уздовж стін, стелі та меблів. LED-стрічку можна купити готову (це надійніше і простіше) або ж зібрати самостійно з окремих компонентів (так зручніше підігнати довжину під конкретне місце установки).

    LED-світильник у вигляді стрічки для вітальні

    На фото Nowodvorski Wing Led

Варіанти загального освітлення вітальні

Це базової рівень, який створює комфортні умови для життя. Тому світло повинне бути рівномірним та достатнім за рівнем яскравості. У розрахунку останнього орієнтуйтеся на стандарт для віталень в районі 200-250 люменів на 1 «квадрат» (наприклад, 8-ватний діод видає близько 600 люменів). Але ці цифри потрібно коригувати в залежності від кількості та розмірів вікон, кольору шпалер у вітальні, підлоги і стелі, плюс її висоти. Чим менше вікна, чим темніше оздоблення та чим вище «небо», тим потужніше потрібне оснащення.

Загальне освітлення вітальні

Завдяки поєднанню люстри та точкового або стрічкового підсвічування стелі можна досягти рівномірного освітлення по всій вітальні

Окремо слід сказати про рівномірне освітленні у вітальні. Зазвичай для неї намагаються вибрати світильник на кшталт підвісної або накладної люстри. Але навіть потужні моделі можуть залишити неосвітлені чи недостатньо освітлені кути. Такі самі проблеми в кімнатах витягнутої та неправильної форми (наприклад, L-образних). Тому варіантів два. Перший: ставити на всю стелю точкові світильники. А якщо дуже хочеться люстру, то другий: помістити її над смисловим центром зали (великим столом або диваном), а у віддалених частинах «точки» або ж... другу люстру.

Популярні світильники для загального освітлення вітальні

Зональне освітлення

Якщо ваша вітальня скромних розмірів, то вам навряд чи варто думати про зонування. Як і при освітленні спальні, в цьому немає особливого сенсу, та й виглядає не дуже акуратно. Однак якщо зала велика і в ній безліч зон (диван зі столиком, робочий стіл, столова група, кімната виконана у вигляді студії з кухнею або балконом тощо), то розділити частини за допомогою світла життєво необхідно. Для цього використовують і люстри, і точкові джерела, і торшери, і бра, і стрічки, так як вибрати світильник для вітальні тут можна будь-якого типу.

Зональне освітлення вітальні

Підвіси над столом та споти над диваном – навіть із таким простим рішенням можна ефектно та ефективно розділити вітальню на частини

Строгих правил для цієї ситуації немає. Але кілька рекомендацій ми виділимо. Наприклад, намагайтеся урізноманітнити зонування: у дивана бра, над обіднім столом торшер-коромисло, по периметру суміщеного балкона LED-підсвічування. А однакові в усіх зонах світильники створять візуальну «мішанину». Ще обміркуйте, як буде включатися освітлення для вітальні в тій чи іншій частині. А якщо зал об'єднаний із кухнею, то обов'язково дізнайтеся, як підібрати світильники для кухні – там є свої тонкощі.

Рекомендовані для зонального освітлення вітальні світильники

Декоративне освітлення у вітальні

Головне завдання світильників в цьому випадку: зробити дизайн зали цікавіше та ефектніше. При цьому світлове обладнання може або акцентувати увагу на якомусь оформлювальному рішенні (ніша в стіні, незвичайна скульптура, модни меблі, камін тощо), або бути прикрасою само по собі завдяки зовнішньому вигляду корпуса та абажура. Останнє стосується настільних ламп, торшерів і бра. Причому їх потужність відходить на другий план – у них важливіше колір світла і наявність різних режимів (наприклад, у вигляді нічника).

Декоративне освітлення вітальні

Декоративне освітлення не стільки висвітлює, скільки задає для вітальні потрібний настрій та створює певну атмосферу

Що стосується вибору світильників у вітальню для акцентування, то варіантів декілька: звичайні точкові світильники, спрямовані споти і світлодіодні стрічки. Для них необхідно підвести живлення з вимикачем, при цьому добре, якщо є регулювання яскравості та колірної температури – так у вас буде більше можливостей для створення свого стилю. Врахуйте: це освітлення вітальні може візуально змінювати залу. Наприклад, підсвічування по низу меблів «піднімає» її і робить кімнату візуально «легшою».

Стильне декоративне освітлення для вітальні

Загальні поради з вибору світильників для вітальні

На закінчення теми відзначимо кілька універсальних рекомендацій для будь-яких освітлювальних приладів:

  • Вибирайте діоди. Такі джерела світла компактні, довговічні, безпечні для натяжних стель та дуже економічні. Інші ж типи сьогодні навряд чи виправдані. Люмінесцентні мерехтять і виходять із ладу від частих включень, галогенні обмежені за розміром і дизайном, а нитка розжарення хоч дуже дешева, але сильно гріється, швидко згоряє і «спалює» багато енергії.
  • Визначтеся з температурою. Всі лампи ділять на «теплі» (жовтий колір світла, температура близько 3000 К), нейтральні (білий, в районі 4200 К) та «холодні» (колір із синявою, від 5000 К). Для релаксу потрібен перший тип, для бойового настрою останній. Освітлення вітальні, як і в дитячій, варто комбінувати: у дивана тепліше, біля столів – біліше.
  • Оцініть матеріали. Корпус із металу міцніше, ніж із пластику, але й дорожче. Дерев'яні та скляні моделі ефектні, але не дуже надійні, адже їх легко пошкодити. Ще оцінюйте плафон (якщо він є). Тканинні версії «крадуть» частину люменів, але додають затишку; матові скляні роблять світло більш рівним, без різких тіней.

Вітальня із сучасними світильниками

Дизайн світильників для віталень може бути дуже примітним, хоча про функціональність та надійність при їх виборі теж не варто забувати

І звичайно, в розповіді про те, як вибрати світильники у вітальню, не можна забути про виробників. Ми пропонуємо звернути увагу на товари Eglo, Nowodvorski, Trio, Wunderlicht та Blitz. Продукція цих марок заслужила визнання тисяч покупців і використовується всюди: від ванних кімнат до передпокої та вулиці. Ця техніка надійна, функціональна, безпечна, красива. У цьому ви можете переконатися в каталозі інтернет-магазину Keramis. Асортимент освітлення залів у нас великий, а ціни привабливі – з нами зручно та вигідно!

Купити світильник у вітальню в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет