Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Тепла підлога: що це, які види існують, скільки коштує?

Зміст
  1. Що таке тепла підлога?
  2. Які різновиди теплої підлоги існують?
  3. Як і на що укладають теплу підлогу?
  4. Скільки коштує монтаж теплої підлоги?
  5. Скільки коштує експлуатація теплої підлоги?
  6. Плюси та мінуси систем теплої підлоги
  7. Яка тепла підлога краще?

Можна довго сперечатися про те, чи є система теплої підлоги розкішшю або вже необхідністю сучасного житла, але факт залишається фактом: варто лише раз встати морозним зимовим ранком із ліжка на прогріту підлогу – і рішення буде очевидним! Але щоб покупка иа установка такого опалення виправдали очікування, треба попередньо знайти відповіді на безліч питань. Ми зібрали їх всі в нашій статті: і яка тепла підлога краще, і на що її укладати, і скільки коштує тепла підлога, ціни на яку відрізняються дуже сильно…

Що таке тепла підлога?

Що таке тепла підлога?

Тепла підлога – це особливий вид опалення, нагрівальні елементи якого розташовуються в підлозі, між базовим шаром та підлоговим покриттям. Ці системи можна стелити під плитку, ламінат, паркетну дошку та навіть лінолеум (із низкою застережень). Теплі підлоги можуть покривати невеликий фрагмент приміщення, доповнюючи радіатори, або служити єдиним джерелом тепла, забезпечуючи їм всю кімнату. Але до того, як вирішувати, що вибрати, теплу підлогу або радіатори, і рахувати, скільки коштує зробити теплу підлогу на кухні або в спальні, необхідно розібратися в цьому пристрої та його характеристиках.

Система теплої підлоги
Якщо будете укладати теплу підлогу під керамограніт, то рекомендують використовувати ще й систему вирівнювання плитки

Які різновиди теплої підлоги існують?

В обговоренні, які бувають теплі підлоги та за якою ціною їх можна купити, найважливіше – це поділ усіх моделей на дві категорії:

  • Водяна тепла підлога. Більш правильна, хоча й менш поширена назва – рідинна (оскільки в ній може циркулювати як вода, так і «незамерзайка», що зручно на дачі – не потрібно зливати рідину на час відсутності). Як працює водяна тепла підлога? Фактично як звичні батареї: через трубу, зашиту в стяжку, за допомогою насоса прокачується нагрітий у котлі теплоносій (чи можна для цього використовувати бойлер, ви дізнаєтеся в цій статті). Надійність рішення висока (але ризики протікання є завжди, система антипотоп не буде зайвою). Вартість експлуатації відносно доступна. Але монтаж системи складний, а в квартирі нерідко й заборонений (таке опалення краще вибрати для котеджу).
  • Водяна тепла підлога
    До укладання трубок водяної теплої підлоги треба підходити не менш серйозно та відповідально, ніж до приховування труб у ванній кімнаті
  • Електрична тепла підлога. На тлі водяної ця система виглядає на порядок більш зручною: процес укладання трохи простіше, нагрів швидше та рівномірніше, шум від роботи відсутній, стелити її можна навіть разом з плиткою на лоджії. Нагрівальні елементи в такій теплій підлозі бувають різними: кабель, що прокладається зигзагами, наче ті ж труби; мати зі скловолокна (в основі по суті та ж сама ізольована проводка, але укладена в лист); листкова полімерна плівка, що створює інфрачервоне випромінювання та розміщується прямо під верхнім покриттям (про те, що таке інфрачервона тепла підлога та взагалі про вибір системи з електро, читайте детальніше в статті за цим посиланням).
  • Електрична тепла підлога
    Яке б підлогове покриття для кухні ви не вибрали, електрична тепла підлога зробить його на порядок комфортнішим та приємнішим

При цьому для багатьох покупців, які не знають, яку теплу підлогу вибрати, електричну або водяну, ціна на перший погляд здається значущим фактором. Але в реальності різниця між типами систем не принципова. В більшій мірі бюджет готової теплої підлоги залежить від того, скільки коштує обладнання у різних виробників – цифри часом відрізняються в рази…

Підлога із системою підігріву
Із системою теплої підлоги практично будь-яке підлогове покриття для спальні принесе набагато більше позитивних емоцій…

Як і на що укладають теплу підлогу?

Розмова про те, як правильно зробити монтаж такого опалення, вимагає статті на порядок більшої, ніж оглядовий гід. У кожного із типів маса індивідуальних тонкощів! Але загальні принципи однакові:

  • Грамотні розрахунки. Не існує однієї відповіді на питання, скільки електроенергії витрачають теплі підлоги. Це залежить від ряду факторів: і тип (плівковий, наприклад, на 10-20% економічніше за кабель), і формат опалення (основному треба від 180 кВт/м2, а додатковому від 120 до 160 кВт у залежності від кімнат – кухні менше, ніж ванній, наприклад), і вид підлогового покриття, і особливості будівлі... Тому для точного обчислення варто звернутися до фахівця.
  • Правильна розкладка. Обов'язково потрібно прикинути схему розміщення нагрівальних елементів, датчиків та регулятора з управління системою. Пам'ятайте: труби, кабелі та мати не можна ховати під меблями, сантехнікою чи радіаторами. Також слід залишити відступ 10-15 см від стін і дотримуватися єдиного кроку між елементами. При цьому якщо тепла підлога планується для основного опалення, то вона повинна закривати не менше 70% від площі, що залишається.
  • Підготовка поверхні. Коли розміщення всіх деталей продумано та все обладнання закуплено, можна переходити до основної роботи. Перший етап стосується базового покриття підлоги. Воно повинно бути рівним (особливо це критично для інфрачервоної плівки) та ретельно очищеним від сміття та пилу. Ще потрібно покрити все шаром гідроізоляції, із заходом на стіни по периметру не менше 10 см (стосується і водяної, і електричної підлог), та теплоізоляцією (про неї нижче).
  • Правильний монтаж. Не важливо, скільки коштує електрична тепла підлога, ціна навіть преміального рівня не буде виправдана, якщо провести абияк її укладання. Професіонали приділяють увагу всьому: і ключовим роботам, і нюансам. Наприклад, кріплення для нагрівальних елементів вибирають за їх типом (кабель фіксують на монтажну стрічку або стяжки, а труби – на підкладку із направляючими), а кожен їх вигин виконують із заданим радіусом.
  • Фінальні роботи. Коли все готово, потрібно перевірити всю систему (хоча експерти вважають, що, припустимо, продзвонити кабелі тестером не завадить і до розміщення на підлозі). Якщо все працює, як слід, можна спокійно залити стяжку (плівкові підлоги кладуться прямо на неї). Тільки не забудьте перед цим по периметру приміщення розмістити демпферну стрічку. Вона потрібна для компенсації теплового розширення підлоги, неминучого при її нагріванні.
Змонтована тепла підлога
Укладання теплої підлоги вимагає дуже вдумливого і уважного підходу: від проектування до заливки покриття поверх всієї системи

Окремо варто проговорити, на що укладати водяну та електричну теплу підлогу. Ніхто не забороняє залишити їх в стяжці самі по собі, проте для більшого енергозбереження варто зробити їх теплоізоляцію. Варіантів кілька:

  • Підкладка з фольгою. Такий матеріал, ще відомий як пенофол, має невелику товщину і тому підійде для ситуацій, коли тепла підлога виконує виключно додаткову функцію з обігріву.
  • Пінополістирол. Для теплих підлог, які є базовою системою опалення, створюють утеплення товщиною у 20-50 мм із екструдованого або звичайного пінополістиролу та зміцнюють його армованої сіткою.
  • Захисні плівки. Ті види теплоізоляції призначені для водяних підлог, кабелів та матів, але до плівкових, які лежать на стяжці, інший підхід: із відбиваючим матеріалом знизу та захисною плівкою зверху.
Теплоізоляція під теплу підлогу
Змонтована під теплу підлогу, як підкладка під підлоговим покриттям, теплоізоляція дозволяє знизити витрату енергії при опаленні

Скільки коштує монтаж теплої підлоги?

Напевно ви вже переконалися: хоча встановити систему своїми руками можна, все ж краще доручити це професіоналові – занадто багато хитрощів у кожному випадку. Логічне запитання: скільки коштує робота за теплу підлогу. Але єдиних, універсальних цифр немає. Справа не тільки в тарифах різних майстрів – навіть у одного фахівця можуть виходити різні бюджети для різних проектів. Тип системи теплої підлоги, розмір та форма приміщення, які використовуються підкладки, вид підлогового покриття, робота під ключ чи ні – все це впливає на складність процесу та відповідно його тарифікацію.

Як із самостійною укладкою плитки, впоратися із монтажем теплої підлоги можна й самому – але чи варта економія ризику помилок?

Скільки коштує експлуатація теплої підлоги?

Кожного, хто замислювався про альтернативний спосіб опалення квартири або приватного будинку, цікавить, що дешевше: тепла підлога або радіатори. Здавалося б, вище ми вже дізналися, скільки споживає електрична тепла підлога – виходячи із закладеної потужності на квадратний метр приміщення. Але ті цифри треба вважати приблизними. Не можна просто перемножити потужність на площу – треба врахувати час роботи опалювального обладнання, задану вами температуру і ще багато інших параметрів.

На скільки нагрівається тепла підлога
Споживання електроенергії теплою підлогою в основному залежить від обраного вами температурного режиму в той чи інший сезон

Плюси та мінуси систем теплої підлоги

У порівнянні з іншими джерелами опалення у водяних та електричних теплих підлог є кілька переваг:

  • Високий комфорт. Прогріте покриття підлоги дозволяє навіть у будь-яку холоднечу ходити вдома босоніж – це особливо оцінять ті, у кого є маленькі діти.
  • Рівномірний прогрів. На відміну від опалення батареями, де максимум тепла зосереджений біля радіаторів, тут підтримується єдина температура по всій території.
  • Природний мікроклимат. Вважається, що із системою теплої підлоги в приміщенні повітря менше пересушене, плюс знижена циркуляція пилу, що добре для алергіків.
  • Естетичність. Навіть найкрасивіші радіатори можуть захаращувати простір, що не вписуватися в дизайн інтер'єру. Із захованим під підлогою опаленням ви позбавляєтеся від цього.
Оселя із теплою підлогою
Чи можна спати на теплій підлозі, питання спірне – але повалятися на ній із книжкою в зимовий вихідний день напевно буде приємно

Але й недоліки у теплих підлог є:

  • Вартість. Якщо розраховувати, що дорожче, тепла підлога або радіатори, то при купівлі та встановлення бюджет описуваного оснащення може вийти в рази більше.
  • Складність монтажу. Установка та підключення радіаторів йдуть простіше і швидше, ніж прокладання в «підпіллі» нагрівальних елементів для теплої підлоги.
  • Складність ремонту. У разі поломки легко замінити тільки плівкові підлоги – а для поновлення кабелів, матів, водяних трубок доведеться ламати стяжку…
Тепла підлога в інтер'єрі
Відповідь на питання, як тепла підлога впливає на здоров'я, проста: ніякої шкоди вона не несе – і безпечна навіть для маленьких дітей!

Яка тепла підлога краще?

Хоча виробників такого опалювального обладнання багато, ми рекомендуємо продукцію окремих компаній. Передусім мова йде про Fenix, Hemstedt, Warm, Nexans та Ексон. Щоб ви дізналися, скільки коштує тепла підлога, ціни на товари цих марок ми зібрали прямо на цій сторінці!

Якісні теплі підлоги Fenix

8 товарів

Ефективні системи теплої підлоги Hemstedt

11 товарів

Надійні моделі теплої підлоги від Nexans

10 товарів

Доступні теплі підлоги Ексон

10 товарів

Вибирайте ці та багато інших елементів для теплої підлоги в інтернет-магазині Keramis! У нас вас чекають великий вибір, доступні ціни, безліч схем оплати (включаючи кредитування) та швидка доставка по Україні: від Києва та Харкова до Дніпра та Херсона.

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет