Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як правильно вибрати паркетну дошку?

Вибір паркетної дошки

Натуральна деревина є натуральна деревина – саме в цьому криється чи не головна причина популярності паркетної дошки. І нехай це покриття підлоги дорожче за ламінат, ціну компенсують міцність, довговічність і благородний, неповторний зовнішній вигляд. Але як часто буває: слід бути уважним і заздалегідь дізнатися, як вибрати паркетну дошку високої якості.

Основні критерії вибору паркетної дошки в квартиру чи будинок

Перш ніж міркувати, яка паркетна дошка найкраща, потрібно розібратися, з чого складається дане покриття. Його ключова особливість – багатошарова конструкція, яка включає:

  • Нижній базовий шар. Виконується з ялинової деревини: фанера або ж окремі плашки. За рахунок цього вивороту товщиною від 2 мм паркетна дошка не прогинається і зберігає жорсткість під навантаженням.
  • Середній стабілізувальний шар. Ламелі хвойних порід, розміщені волокнами поперек дошки, забезпечать незмінність властивостей при перепадах температури і вологості. Також тут встановлюють замки з'єднання.
  • Верхній декоративний шар. Шпон з цінних порід деревини, який для більшої зносостійкості покривають лаком або спеціальним маслом. Волокна, як і у нижнього шару, направляють уздовж паркетної дошки.

Конструкція паркетної дошки

Багатошарова конструкція забезпечує паркетній дошці високу довговічність і стабільність

Три шари, волокна хрест-навхрест і клеєна конструкція – все це і гарантує збереження всього покриття незалежно від експлуатації. Пам'ятаючи про пристрій, простіше розуміти, на що звернути увагу при виборі паркетної дошки.

Якого розміру паркетну дошку краще вибрати?

Починайте з оцінки габаритів дошки. Головне – товщина, яка може досягати наступних величин:

  • 7 мм. Вибрати паркетну дошку подібного типу можна лише як тимчасове рішення – вона прослужить буквально кілька років. Адже її верхній шар не піддається циклюванню і швидко втрачає презентабельність.
  • 10-12 мм. Декоративна поверхня такого покриття товстіша, до 2-3 мм, що краще захищає її від дрібних пошкоджень і дозволить пару раз відполірувати злегка подряпану і потерту дошку.
  • 13-16 мм. Декоративний шар із лаком досягає 4 мм, тому він краще протистоїть механічному впливу. Такий запас дозволить циклювати підлогу неодноразово – оптимальний варіант для житлового приміщення.
  • 20-22 мм. Товщина верхнього шару паркетної дошки перевищує 4-5 мм, що в повній мірі захищає майже від будь-яких «травм». Завдяки цьому покриття впорається з навантаженням навіть в офісі чи ресторані.
  • Більше 23 мм. Максимально міцна підлога, в якій приріст йде не тільки за рахунок декоративного, а й усіх шарів. Це дає можливість укладати дошку і на бетон, і на базу у вигляді лагів.

Ще потрібно звернути увагу при виборі на довжину паркетної дошки. Зазвичай вона становить 2-2,5 м, хоча часом зустрічаються і коротші моделі – до 1,8 м. Однак навряд чи їх покупка виправдана. Така дошка не в змозі якісно погашати коливання від кроків. Через що, з одного боку, шум вище, з'являються скрипи, а з іншого, надійність з'єднання замків нижче. Тому незабаром на підлозі з'являються щілини, куди забиваються пил і бруд.

Довжина паркетної дошки

Занадто коротких паркетних дощок краще уникати – допустимий мінімум 1,8 м (на фото Kährs Habitat)

Що стосується ширини, ви можете самі визначити, яка паркетна дошка краще для вашої кімнати: чим більше, тим солідніший вид у підлоги. Хоча багато що залежить від типу дошки: в одну смугу або ж декілька. В останньому випадку поверхня не монолітна, цільна, а набрана з 2-3 і більше рядів плашок, які відносно один одного розташовуються в різному порядку: палубний, ялинка тощо. Дошка в одну смугу виглядає розкішно, текстура деревини на ній проявляється красиво. Але в маленькому приміщенні вона недоречна, і краще вибрати паркетну дошку від 2 рядів.

3-смугова паркетна дошка

Чим більше смуг, тим витонченіше виглядає паркетна дошка (на фото Karelia Spice 3S ebony stonewashed)

Селекція планок паркетної дошки

На зовнішній вигляд покриття підлоги впливає селекція, простіше кажучи сортування. Ретельність відбору шпону для декоративного шару включає малюнок деревини, колір, дефекти і розпил: радіальний (здійснений через центр стовбура, волокна спрямовані вздовж річних кілець) або тангенціальний (розріз по дотичній, і малюнок кілець виражений). Залежно від їх поєднання визначають категорії селекції паркетної дошки:

  • Селект. Буває двох типів: радіал і стандарт. У першому використовують лише радіальний розпил, у другому і тангенціальний, що робить малюнок трохи цікавішим. У будь-якому випадку подібний шпон – найякісніший. У нього відсутні сучки, будь-які дефекти, немає різкого перепаду тону і заболоні (молодого, менш щільного і більш світлого шару деревини).

    Селекція паркетної дошки категорії селект

    Паркетна дошка категорії селект практично однотонна – це виглядає стильно, хоча може здатися нуднуватим (на фото Barlinek Pure line Lemon Sorbet)

  • Натур. Вищий сорт паркетної дошки, але з допустимими «похибками» у вигляді заболоні, прожилок і дрібних, діаметром до 2 мм, сучків. Також можливі помітні зміни відтінку деревини. На що треба звернути увагу при виборі паркетної дошки цього типу, так на те, що у неї виключені механічні пошкодження.

    Селекція паркетної дошки категорії натур

    Паркетна дошка категорії натур дуже якісна і при цьому вельми цікава на вигляд (на фото Befag Дуб натур (лак))

  • Рустік. Доступний, але недосконалий варіант покриття. У дошки можливі перепади кольору, яскраво виражені лінії, великі сучки, навіть невеликі ушкодження у вигляді подряпин і тріщин, при чому їх частка визначається виробником. Втім, для частини стилів (того ж кантрі) такий декор підлоги цілком доречний.

    Селекція паркетної дошки категорії рустік

    Хоча паркетна дошка селекції рустік вважається не найкращою, нею можна без проблем прикрасити інтер'єр (на фото Esta rustic stone grey)

Є ще й категорія робуст, або економ. Але, строго кажучи, селекції тут немає в принципі: для паркетної дошки беруть майже будь-який за дизайном і якістю розпил. Але й ціна дуже низька.

З якої породи деревини краще вибрати паркетну дошку

Якщо розкривати питання, яка паркетна дошка краща, не можна забути про тип деревини верхнього шару. Адже багато в чому від неї і залежить довговічність підлоги. І хоча виробники використовують десятки порід, в основному популярні лише декілька з них:

  • Дуб. Ця деревина тверда і не схильна до стирання, вона зберігає як колір, так і розмір при змінах вологості і температури. Дуб виглядає вишукано і престижно, але він досить дорогий.

    Дубова паркетна дошка

    На фото Wicanders Kentucky grand canyon

  • Бук. Не менш тверда, ніж дуб, але дуже нестабільна порода. Зате й ціна у неї нижче. При цьому бук цінується за світлий відтінок і красивий малюнок із тонкими прямими волокнами.

    Букова паркетна дошка

    На фото Kährs Lodge autumn

  • Горіх. Ця деревина за механічними властивостями мінімум порівнюється з дубом, а часом й перевершує його. Виділяється вигадливим візерунком і палітрою відтінків від світло-коричневого до тютюнового.

    Горіхова паркетна дошка

    На фото Befag Горіх американський (лак)

  • Вишня. Середня за твердістю, але цілком стабільна порода. Її ключова перевага – незвичайний рожевий відтінок. Хоча можливо вибрати паркетну дошку й інших кольорів.

    Вишнева паркетна дошка

    На фото Kährs American Naturals savannah

  • Ясен. Тверда, але схильна до впливу середовища деревина. Багато хто любить її за блідий колір і «м'який» малюнок, без виражених серцеподібних променів – це виглядає досить акуратно.

    Ясенева паркетна дошка

    На фото Barlinek Life Line Saimaa Molti

  • Венге. Темна деревина родом із Західної Африки виділяється і тоном, і характерним малюнком, і властивостями: вона твердіша за дуб, хоч не настільки стабільна. Недолік – висока ціна.

    Паркетна дошка з венге

    На фото Karelia Urban Soul

  • Мербау. Ще одна дорога екзотична порода, вже з Індонезії. Вона настільки тверда, що навіть обробка дуже складна! До того ж мербау не боїться води, а її колір дуже ефектний.

    Паркетна дошка з мербау

    На фото Karelia Earth merbau

Тип з'єднання та складність монтажу

При виборі паркетної дошки звернути увагу варто на спосіб її монтажу. Для цього використовують:

  • шпунтове з'єднання: дошки кріпляться одна до одної за допомогою шпильок і пазів, збиваються і додатково проклеюються – це складний, довгий і багато в чому застарілий метод;
  • замкове з'єднання: практична технологія, де все зав'язано на особливі поздовжні і торцеві замки – кращими вважаються UniClick, T-Lock, 5S та інші (у багатьох виробників свої ноу-хау).

Замкове з'єднання паркетної дошки

Варіантів замкового з'єднання для паркетної дошки придумано багато – і у кожного свої переваги і недоліки

Незалежно від типу з'єднання дошку можна монтувати двома способами:

  • плаваючий: покриття монтується на рівну і чисту підлогу, що заощадить час і сили і дозволить замінити окремі частини при необхідності;
  • клейовий: на підлогу кладуть фанеру, її покривають грунтовкою, а зверху приклеюють дошку – це довго і складно в ремонті, зате підлога монолітна, не «ходить» під ногами.

Підлога з паркетної дошки

При виборі способу монтажу паркетної дошки варто враховувати складність як цього процесу, так і ремонту покриття в майбутньому

Рейтинги виробників паркетної дошки

Так як вибрати паркетну дошку для неспеціаліста складно, часом краще просто орієнтуватися на відомі бренди. Виходячи з досвіду, ми виділяємо в першу чергу ArcoBaleno, Barlinek та Befag. Їхня продукція якісна, різноманітна і приваблива за ціною.




Якісна паркетна дошка Haro:

12 товарів




Популярні колекції паркетної дошки від Barlinek:

9 товарів




Красива паркетна дошка від Focus Floor::

29 товарів

А щоб визначити, яка паркетна дошка найкраща, зверніться за допомогою до інтернет-магазину Keramis. Наші консультанти розкажуть усе про сучасні колекції і запропонують оптимальні умови продажу такого покриття для підлоги – і до квартири, і для будинку, і в офіс!

Купити паркет зі знижкою в інтернет-магазині Keramis

Інші новини
Всі новини...

Новий розділ у магазині Keramis: Електростанції та генератори!

Нові можливості у Keramis: Електростанції, генератори та обладнання для безперебійного живлення

12 липня 2024

Як правильно вибрати ламінат?

Ви можете купити перший-ліпший ламінат, а можете зробити правильно і спочатку дізнатися у нашій статі, як вибрати таке покриття – аби потім не пожалкувати!

09 липня 2024

Як вибрати душову кабіну правильно?

Душова кабіна може бути прекрасною альтернативою ванні, але за однієї умови: якщо вибір такої сантехніки був коректним. Що для цього потрібно?..

08 липня 2024

Як правильно вибрати міжкімнатні двері

Вибір міжкімнатних дверей на ринку величезний, але знайти найкращі серед них не так просто. Щоб уникнути помилок, читайте наш гід з покупки таких дверей!

08 липня 2024
Як вибрати унітаз

Як правильно вибрати унітаз?

Вибір унітаза не такий вже й складний – якщо, звичайно, скористатися порадами із цього тексту. Ми розповімо все про основні характеристики цієї сантехніки...

04 липня 2024

Які шпалери вибрати краще?

Для багатьох вибір шпалер полягає лише у їх дизайні та ціні, але це не найкращий підхід. При покупці треба перш за все визначитися із типом такого оздоблення…

03 липня 2024

Як вибрати ванну зі штучного каменю?

Щоб вибір ванни, зробленої зі штучного каменю, був для вас простим та швидким, читайте зібрані у нашій статті корисні поради на цю тему!

02 липня 2024

З Днем Конституції України!

Магазин Keramis щиро вітає вас з Днем Конституції України!

28 червня 2024

Geberit Bambani – серія сантехніки для дітей із веселим дизайном.

Метою створення яскравої лінійки стали ванні кімнати, пристосовані для дітей, які допомагають розвивати ігровий підхід до формування уявлень про здоров’я та особисту гігієну.

20 червня 2024

З Днем захисту дітей!

Віримо, що наші діти – це наше майбутнє, і вони зроблять світ кращим!

31 травня 2024
Відеоконсультація та демонстрація товарів!

Нова послуга – відеоконсультація та демонстрація товарів!

Любі клієнти, з турботою про вас інтернет-магазин KERAMIS.UA пропонуємо послугу, що відкриває нові можливості вибору та купівлі товарів – індивідуальна відеоконсультація!

21 травня 2024

З Великодніми Святами!

Команда KERAMIS.UA

04 травня 2024
Вхід в особистий кабінет