Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Мийка зі штучного каменю: правильна експлуатація, догляд та ремонт

Догляд за мийкою зі штучного каменю

Мийки зі штучного каменю всім гарні: красиві, міцні і довговічні, у них мінімальні рівні шуму від води, що падає, та ризику ураження шкідливими мікроорганізмами – але без недоліків все одно не обійшлося. Найголовніший – це особливі правила експлуатації такої сантехніки. Адже незважаючи на високу міцність композиту, що містить кам'яну крихту, кварц та акрилові смоли, пошкодити його цілком реально. Тому будь-якому власникові таких чаш варто знати, як доглядати за мийкою зі штучного каменю і як її ремонтувати.

Подовжуємо строк експлуатації мийки зі штучного каменю

Будь-якій проблемі легше запобігти, ніж вирішити – для збереження сантехніки це справедливо на всі 100%. Тому ще на стадії вибору мийки вам слід розібратися, чого боїться сантехніка з композитних мармуру або граніту:

  1. «Кольорові» продукти. Чай та кава, вино, соки, буряк тощо – всі вони можуть залишати на поверхні чаші характерні сліди. З урахуванням того, що цю сантехніку зазвичай роблять кольоровою, подібні забруднення будуть особливо неприємними. Тому треба відразу ж видаляти ці «фарби»! Інакше потім їх очищення гелями та пастами займе багато часу (порошкові засоби допустимі, але тільки сильно розведені водою).

    Продукти на мийці зі штучного каменю

    Напої та продукти із сильними барвниками не варто тримати довго на чаші мийки зі штучного каменю (на фото Fancy Marble LaPas)

  2. Вапняний наліт. Будь-яка інструкція, що описує догляд за мийками зі штучного каменю, мало не в першу чергу містить цей пункт. Якщо у вас жорстка вода, будьте готові до світлих розводів – і їх відмінно підсвітить розташовані на кухні світильники. Видаляють такі плями спеціальними засобами (їх наносять на мокру поверхню і залишають на кілька хвилин, а потім змивають) або розчином оцту в 2,5%.

    Мийка зі штучного каменю з водою

    Після обмивання продуктів у коландері або наповнення чаші мийку треба ретельно витерти – щоб не залишався наліт (на фото Franke IMG 651)

  3. Агресивна хімія. Як би не хотілося заощадити та спростити завдання з очищення мийки, використовуючи ті ж засоби, що і для плитки для фартуха, все ж варто підібрати для чаш із каменю інші препарати (про те, як доглядати за плиткою, читайте тут). Композити страждають від кислоти, їдкого лугу, розчинника, засобів із ацетоном у їхньому складі, засобів для очищення труб. При їх потрапляння мийку треба негайно промити теплою водою та милом.

    Чиста мийка зі штучного каменю

    Композитний матеріал погано переносить вплив їдких лугів та кислот – їх потрібно одразу видаляти з поверхні мийки (на фото Teka Aura)

  4. Перепад температур. Взагалі штучний камінь в змозі пережити нагрів до 200-300° C без особливих наслідків. Але це не означає, що можна на його поверхню ставити розпечені каструлі та сковорідки! Більш того, він, на відміну від мийок із нержавіючої сталі, переносить різку зміну «клімату» не дуже добре. Тому після виливання окропу не треба відразу подавати в чашу крижану воду – витримуйте завжди паузу.

    Каструля на мийці зі штучного каменю

    Гарячий посуд краще не ставити на крила або в чашу мийок, зроблених зі штучного каменю (на фото Vankor Norton)

  5. Удари та порізи. Якщо не хочете на власному прикладі з'ясовувати, які види ремонту мийок зі штучного каменю існують, намагайтеся на них не упускати важкі предмети і тримати подалі від них гострі ножі. Цей матеріал, як і стільниця з плитки, міцний, але крихкий. На ньому цілком легко утворюються подряпини, сколи та тріщини (особливо сильно недоліки кидаються в очі на темних моделях).

    Кухонна мийка з каменю з дошкою для нарізання

    На крилах та в чаші не варто нічого різати – для цього краще купити спеціальну дошку (на фото Blanco Metra)

  6. Жир та бактерії. Незаперечна перевага композитів із мармурової чи гранітної крихти – висока щільність. Тому шкідливі мікроорганізми і жирні плями майже не в'їдаються (шкода, що зі шпалерами на кухні не так!). А навіть якщо вони з'явилися, видалити їх легко – простою теплою водою. Хоча за бажанням можете періодично проводити дезінфекцію чаші, заливаючи в неї спеціальний розчин.

    Вимита мийка зі штучного каменю

    При дуже активному використанні періодична дезінфекція не завадить будь-якій сантехніці – в тому числі кам'яній мийці (на фото Kraus KGF1-30)

  7. Іржа. В розмові, як доглядати за мийками зі штучного каменю, тема корозії може здаватися не надто доречною. Однак ця проблема не така вже й рідкість. Адже руді сліди можуть з'явитися навколо стику зі змішувачем для кухні та донного клапана або просто прийти разом із водою з водопроводу. Видаляються іржаві сліди без проблем, а для запущених ситуацій є спеціальні засоби.

    Світла мийка, зроблена зі штучного каменю

    На світлих моделях мийок, виконаних із каменю, сліди іржі будуть максимально помітні (на фото Aquasanita Papillon)

Правильний догляд за мийкою зі штучного каменю

Саме по собі щоденне очищення композиту досить просте. У більшості ситуацій досить промити чашу теплою водою і рідким милом, а після цього витерти насухо м'якою губкою. Але з цим матеріалом є одна проблема: така сантехніка, як і акрилова ванна, легко дряпається абразивами. Тому якщо в чаші є застаріла пляма, ні в якому разі не намагайтеся видалити його жорсткими щітками з металу або агресивними миючими порошками! Краще рішення – це придбати спеціальну хімію. В ідеалі слід вибрати продукт від компанії, яка зробила мийку, оскільки у кожного виробника своя суміш композиту та точне розуміння, як його очищати. При цьому зверніть увагу на її склад: не можна доглядати за мийкою зі штучного каменю препаратами із фосфатами, хлорним метиленом, ацетоном. Крім звичайного нанесення на бруд відповідні засоби можна розмішати в наповненій водою чаші, залишити на певний час (від 15 хвилин до 12 годин, як зазначено у вашій інструкції) і потім ретельно прополоскати.

Очищена мийка зі штучного каменю

Якщо доглядати за мийкою зі штучного каменю за всіма правилами, вона буде довго радувати ошатним видом (на фото Schock Brooklyn)

Основні пошкодження та різновиди ремонту мийок зі штучного каменю

Яким би уважним не був догляд за мийками зі штучного каменю, зовсім без пошкоджень у їх експлуатації не обійтися. Тому необхідно прояснити, як ремонтують цю сантехніку (це, до речі, не зайве і власнику умивальника або душового піддону з такого матеріалу). Головні рекомендації з цього приводу зібрані в цьому короткому списку:

  • Дрібні подряпини можна видаляти машинкою для полірування. При цьому така процедура може проводитися неодноразово: наприклад, раз на 1-2 роки. Адже композит рівномірно забарвлений по всій глибині, завдяки чому зняття тонкого верхнього шару, помутнілого згодом, не зашкодить йому, а лише поверне вашій мийці колишній лиск.
  • Невеликий відкол із відпалим шматочком можна виправити самостійно. У цій ситуації на допомогу прийде звичайний акриловий клей. Він без проблем утримає камінчик та витримає вплив води, миючих засобів тощо. А для ідеальної естетики ремонтоване місце потрібно акуратно зачистити наждачним папером із невисоким ступенем абразивності.
  • Виправлення великих пошкоджень краще довіряти професіоналам, так як ремонтувати мийку зі штучного каменю необхідно з досвідом у цій сфері. Такий процес виглядає так: вирізання проблемної ділянки, надання виїмці правильної форми, виготовлення з такого ж матеріалу пломби за формою вирізу, вклеювання її на спеціальний клей та фінальне шліфування.

Ціла мийка зі штучного каменю

Якщо у мийки зі штучного каменю складна форма, довірити її ремонт краще професіоналові (на фото Marmorin Foorn 2)

Як мийки краще витримують експлуатацію?

Практика показує, що далеко не вся сантехніка із «кам'яних» композитів по-справжньому гідно справляється з труднощами експлуатації. Щоб не обтяжувати себе складнощами очищення та ремонту таких чаш, варто купувати моделі тільки від тих виробників, що зарекомендували себе з кращого боку. До них можна віднести наступні бренди:

Продукція цих марок представлена в каталозі інтернет-магазину Keramis. При цьому наші ціни привабливі, а умови оплати та доставки покупок прості та прозорі. Плюс наші консультанти підкажуть, як вибрати – і як доглядати за мийкою зі штучного каменю: звертайтеся!

Купити мойки в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет