Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Вибір плитки для фартуха на кухню в 2023 році

Вибір плитки для фартуха

Варіантів оздоблення стіни в районі робочої зони на кухні безліч: від простого фарбування до панелей-скіналі зі скла. Але оптимальним варіантом для фартуха є кераміка в усіх проявах. Вона красива, проста в догляді, довговічна та не боїться води, пари, жиру і побутової хімії, до того ж випускається в широкому асортименті. Хоча в цьому й ховається проблема. Адже від її різноманітності питання, як вибрати плитку для фартуха на кухню, може завести в глухий кут будь-кого. Але ми вам допоможемо визначитися!

Матова, напівматова або глянцева плитка для фартуха на кухню?

Хоча кахель виступає перш за все декором, його дизайн та забарвлення дещо вторинні у випадку кухні. Головне: він повинен бути практичним. А тому вибір плитки для фартуха треба починати з оцінки фактури:

  • Глянцева плитка. Якщо правильно вибрати та розмістити освітлення для кухні, блискуча поверхня фартуха буде виглядати дуже виграшно. Але пам'ятайте: на поверхні подібної плитки добре помітні всі відбитки пальців, краплі води та жиру, забруденння тощо. Тому мити глянцеву стінку доведеться часто.

    Глянцева плитка для фартуха на кухні

    На фото Интеркерама Textile

  • Матова/напівматова плитка. Цей кахель не кидається в очі, але дуже цікавий візуально: він виглядає благородно. А бризки від мийки та кухонного змішувача, як і можливі подряпини від ударів посуду, менш помітні. Але врахуйте: бруд в таку поверхню в'їдається сильніше, тому очищення більш трудомістке.

    Матова плитка на фартуху

    На фото APE Saint Tropez

Правильно вибираємо формат плитки для кухонного фартуха

Як вже було зазначено, асортимент плитки для кухні величезний. Однак поспішати придбати на фартух першу-ліпшу кераміку навряд чи варто. Тут важливо спочатку визначити оптимальний для ваших умов формат такого оздоблення.

Плитка кабанчик (під цеглу) для фартуха на кухні

Плитка кабанчик для фартуха

На фото Paradyz Tamoe

«Кабанчик» ледь не найпоширеніший варіант для робочої зони. Він виконаний у вигляді прямокутника з фаскою (скошеними краями), за рахунок цього нагадує цеглинку. Дуже добре підходить класичному стилю, провансу, лофт, модерну. Іноді називають «метро», але це не зовсім коректно – «метро» тільки білий і має розмір 7,5х15 см (як плитка в метрополітені Парижа).

Популярні колекції плитки кабанчик для фартуха

Оздоблення фартуха плиткою-мозаїкою

Плитка-мозаїка для фартуха на кухні

На фото Newker Gala Mosaic

Часто на запитання, як вибрати плитку для фартуха на кухню, відповіддю виступає як раз мозаїчний кахель. Він дуже ошатний, міцний, добре пристосований для оздоблення криволінійних поверхонь. Але й мінуси у мозаїки є. По-перше, вона дуже дорога. По-друге, її монтаж складний (але якщо плитка зроблена у вигляді листів, з наклеєними елементами, процес трохи простіше).

Модна мозаїчна плитка для фартуха на кухні

Декоративне панно

Панно для фартуха на кухні

На фото Opoczno Water Sparkles

Якщо ви хочете зробити фартух центральним елементом дизайну кухні, то вибір плитки для панно чи не ідеальне рішення. Причому декор може бути дуже і дуже різноманітним: фотографії та картини, орнамент етностилю, печворк, майоліка, візерунки з тієї ж мозаїки. Але пам'ятайте про високу ціну матеріалу і необхідність врівноважити її спокійним дизайном кухні – інакше буде занадто строкато.

Ефектна плитка для панно на кухонному фартуху

Підлогова плитка

Підлогова плитка на фартуху кухні

На фото Equipe Hexatile Mate

Зазвичай підлогову плитку не клеять на стінку, де немає сенсу в зносостійкості кераміки, яка помітно підвищує її вартість. Але іноді вибір такої плитки для фартуха на кухні виправданий. Адже ця плитка має характерний візерунок, особливо великі розміри, і якщо ви багато готуєте, то який-небудь керамограніт без проблем переживе будь-які пов'язані з цим випробування.

Зносостійка підлогова плитка для фартуха на кухню

Плитка з плоским або рельєфним малюнком

Рельєфна плитка на кухонному фартуху

На фото Saloni Elyt

Кераміка та клінкер із текстурою під мармур, бетон, дерево, шкіру тощо привертає увагу, годі й казати. Але купувати її треба усвідомлено. З одного боку, ця плитка пасує лише певним стилям. З іншого, догляд за плиткою відніме багато сил, адже позбутися забруднення з рельєфу складно. Як варіант: комбінація рельєфного малюнка в «чистих» зонах із плоским у більш «брудних» (наприклад, біля плити).

Стильна рельєфна плитка на фартух

Який розмір плитки вибрати?

У розмові, як вибирати плитку для фартуха на кухні, не можна обійти увагою габарити кераміки. Рекомендації наступні:

  • Маленьку (до 10х10 см) і велику (стороною від 30 см) плитку використовують у кухнях відповідного їм розміру – інакше фартух буде виглядати недолуго.
  • Висота фартуха повинна відповідати росту мешканців оселі: стандартом є 60 см, але для зручності невисоких людей його слід зменшити.
  • Плитку підбирайте кратно розміром фартуха: якщо його висота 60 см, висота плитки може бути 10, 15, 20 або 30 см – так і акуратніше, і підрізати треба менше.
  • Чим менше плитка, тим складніше буде її монтаж, затирки піде більше, а очищення потрібне буде більш часто.

Велика плитка для фартуха

Плитка розміром 30х60 см частіше за все виглядає найбільш елегантно та універсально (на фото Opoczno Sweet Dreams)

Різні варіанти монтажу фартуха із плитки на кухні

Дуже сильно на сприйняття кераміки на стіні робочої зони впливає розміщення її елементів. Тому необхідно вдумливо оцінити всі варіанти монтажу.

Традиційна укладка

Стик у стик або шов до шву – це класика, яка ніколи не вийде з моди. Її легко клеїти на стіну, витрата плитки мінімальна, вона універсальна по відношенню до всіх стилів оформлення, розмірів та формату кахлю. При цьому ця укладка може бути і однотонною, і різнобарвною, і зі вставками або фризами.

Укладка плитки на фартух стик у стик

Акуратно та поза часом – це кращі характеристики традиційної укладки плитки на фартух

Укладка зі зміщенням

Те саме оздоблення під цеглу, на яку орієнтований «кабанчик». Хоча можна так монтувати будь-яку прямокутну або ж квадратну плитку – у будь-якому випадку подібний дизайн виглядає стильно та сучасно. А ще такий підхід допускає величезну різноманітність: наприклад, плитку можна викладати зі зміщенням ще й у вертикальному напрямку.

Укладка плитки зі зміщенням на фартух

Зміщення плитки при монтажі найбільш актуально для кладки під цеглу, але можливо і в інших варіантах

По діагоналі

Це вибір плитки для фартуха тих, хто хоче додати кухні динаміки та об'єму. З розміщенням кераміки під кутом можна сміливо експериментувати: кладіть її в лінії або «ялинкою» (як паркет), із переходом в плитку на стільниці тощо. Але врахуйте: витрата кахлю при діагональній кладці максимальний через велику кількість підрізування.

Укладка плитки по діагоналі на фартуху

Діагональне розміщення плитки на фартуху робить кухню яскравіше та динамічніше

Укладка – шахи

Для цього варіанту зазвичай вибирають квадратну плитку середнього розміру і двох контрастних кольорів: чорного/білого, бежевого/коричневого, червоного/зеленого тощо. Їх чергування в шаховому порядку виглядає ефектно, але допустимо не в кожному стилі та інтер'єрі. Наприклад, кухня повинна бути досить великою.

Монтаж плитки для фартуха в шаховому порядку

Контрастний порядок плиток у шаховому порядку додає їй стилю і при цьому строгості

Укладка плитки лініями

Монтаж у лінії можливий у двох варіантах. Перший більш поширений: плитка монтується стик у стик, але її забарвлення чергується за рівнями, тому оздоблення виходить у смужку. Другий: створити одну лінію з особливо великої плитки, висотою з висоту самого фартуха. За рахунок мінімуму швів така стіна буде дуже лаконічною та ефектною.

Укладка плитки на фартуху в лінії

«Смугастий» фартух не тільки виглядає оригінально, а й розширює простір на кухні

Калейдоскоп

Якщо ви прагнете до оригінальності, то це краще рішення, так як вибрати плитку для фартуха на кухню можна будь-яку. Квадрат, прямокутник, трикутник, ромб, шестикутник, «риб'яча луска» – головне: чергування за кольором, формою або розміром. Але змішування вимагає смаку, міри і певних навичок монтажу.

Плитка-луска для фартуха

Укладання плитки незвичайної форми (як «риб'яча луска» на фото) надає кухні максимум індивідуальності

Бонус: Затирка плитки для фартуха і на що ще звернути увагу перед покупкою

Замість завершення ще кілька простих порад із затірки і підбору кераміки:

  • На кухні умови хоч і не як у басейні, але на фартух потрібна плитка з водопоглинанням класу A або AA – вона краще протистоїть великій кількості води та пари.
  • Плитка повинна гармоніювати зі шпалерами для кухніу вітальні, якщо у вас студія) або бути для них точним контрастом.
  • Купуйте плитку з однієї партії (так гарантується ідентичність тону) та із запасом не менше 10-15% на випадок підрізування або псування.
  • Підберіть коректний тон затирки: вона може збігтися з основним кольором плитки або ж яскраво виділятися на її тлі.
  • Епоксидна затирка дорожче, але для умов на кухні підходить краще, адже вона надійніше протистоїть волозі та бруду.

Багатокутна плитка на фартуху

Кухонний фартух повинен гармоніювати з усією кухнею: і гарнітуром, і покриттям стін – тоді він виглядає ефектно та дорого

Якщо ви хочете вибрати плитку на кухню для фартуха не просто привабливу і довговічну, а й доступну за ціною – звертайтеся до інтернет-магазину Keramis! Наші консультанти зорієнтують в усіх колекціях, із задоволенням допоможуть вам зробити правильний вибір і запропонують оптимальні умови покупки та доставки керамічної плитки. Переконайтеся в цьому самі!

Купити плитку для кухні в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет