Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Ламінат або лінолеум, паркет чи ламінат, паркет або масивна дошка: що краще в 2023 році?

Порівняння покриттів для підлоги

У виборі підлогового покриття першочергове завдання: визначити оптимальний для своїх умов матеріал. Адже ідеального рішення не існує, і кожен варіант має як плюси, так і мінуси. Тому відповісти на питання, що краще: лінолеум, ламінат, паркетна або масивна дошка – майже неможливо. Потрібно враховувати буквально кожну дрібницю…

Чим відрізняються різні підлогові покриття?

  • Лінолеум. Спочатку це було полотно з каучуку і коркової крихти, а пізніше лляних масел та оліфи. Однак сьогодні натуральність у лінолеумі збереглася переважно у вигляді джутової основи, часом соснової смоли або деревної крихти, але основа всього – полівінілхлорид (ПВХ). Випускається цей матеріал у вигляді рулонів довжиною до 40-50 м, шириною в 2-5 м і товщиною 2-9 мм. Лінолеум буває побутовим, напівкомерційним та комерційним, а також однорідним або багатошаровим.

    Структура лінолеуму

    У різних виробників можливі додаткові шари, але суть у лінолеуму однакова: кілька рівнів синтетичних волокон

  • Ламінат. Мабуть, це найпопулярніший різновид підлогового покриття в наш час. Він являє собою «сендвіч» у вигляді жорсткого, стабілізуючого нижнього шару з картону або пластику, базової плити з HDF або МДФ, декоративної плівки та захисної ламінації (звідси і назва ламінат). Виробляється у вигляді «дощечок» довжиною 1,5-2 м, шириною близько 20-30 см і товщиною від 6 до 14 мм. Всі ламінати поділяються на кілька класів зносостійкості.

    Структура ламіната

    Кожен шар у ламінаті виконує свою роль: структурну, базову, декоративну – і все разом дає відносно високу міцність

  • Паркетна дошка. Як і ламінат, є багатошаровою конструкцією, але все її шари – виключно з дерева. Знизу фанера, над нею ламелі з хвої, а зверху шпон із цінних порід деревини, вкритий лаком або воском. Причому планки кожного шару покладені поперечно до сусідніх, за рахунок чого в рази підвищена міцність конструкції. Як можна здогадатися з назви, такий паркет виробляється у вигляді дощок: довжиною 2-2,5 м, шириною 20-30 см, товщиною від 7 до 25 мм.

    Структура паркетної дошки

    Паркетна дошка теж багатошарова, але всі її рівні натуральні, з дерева або його похідних матеріалів

  • Масивна дошка. З назви, напевно, все й так вже зрозуміло: це підлогове покриття є простим масивом із дерева, який відмінно пасує до аналогічних міжкімнатних дверей. Це найбільш традиційний та простий за конструкцією матеріал, який поставляється у вигляді класичних дощок. Їх довжина, як правило, коливається в районі 2-3 м, ширина 30-40 см, а товщина – до 25-30 мм. При цьому на відміну від тієї ж паркетної дошки вся ця товщина є цінною породою деревини, а не тонким, у 3-6 мм, верхнім шаром.

    Структура масивної дошки

    Масивна дошка зроблена гранично просто: єдина, цілісна порода дерева з вирізами для замків із торцевих сторін

Основні характеристики для порівняння ламіната, лінолеуму, паркетної та масивної дошки

Так яку підлогу вибрати? Що краще: лінолеум або ламінат, ламінат або паркет, паркетна або масивна дошка? Все це залежить від того, які чинники для вас найбільш критичні:

Ціна

Найдоступніше підлогове покриття: лінолеум. При цьому навіть якісні та довговічні моделі цього матеріалу є цілком бюджетним рішенням. За ним йде ламінат. Правда, він дуже різноманітний за цінами. Є як недорогі модифікації, так і ті, що продаються за прайсами, які не поступаються якомусь паркету. Який, як і масивна дошка, дешевим не буває – це найдорожчі і найбільш престижні варіанти підлоги.

Недорогий лінолеум

На фото недорогий лінолеум Tarkett Force Canasta 6

Зносостійкість

Вважається, що лінолеум та ламінат зношуються швидше, ніж паркет або ж масивна дошка. Однак це не зовсім вірно. Адже тут багато що залежить від класу зносостійкості. Наприклад, ламінат 34-го класу із захисною плівкою у 0,6 мм справляється з навантаженням навіть у кафе чи магазині. З лінолеумом ситуація схожа. Комерційні моделі, як і який-небудь керамограніт, спокійно використовують навіть на фабриках або у великих офісах.

Зносостійка паркетна дошка

На фото зносостійка паркетна дошка Barlinek Diana Forest

Захист від води

Безумовний лідер у цьому питанні – лінолеум. Адже він майже цілком зроблений із синтетичного ПВХ, якому не страшна волога. Хоча деякі моделі з тканинною базою можуть страждати від довгого перебування у воді. Що стосується «дерев'яних» варіацій, тут все складніше. Самі по собі і ламінат, і паркет, і масивна дошка бояться потопу. Але зі спеціальним покриттям вони надійно захищені від води. Та й система захисту антипотоп не буде зайвою.

Вологостійкий лінолеум

На фото вологостійкий лінолеум Juteks Strong Plus Fresco

Теплоізоляція

Найтеплішими покриттями є паркет та масивна дошка: в силу як особливостей матеріалу, так і його товщини. Трохи поступається їм лінолеум: ця підлога також комфортна для людини (за винятком особливо тонких модифікацій, через які проходить холод від бетону). Але найменш тепле покриття: ламінат – без спеціальної підкладки під ним ходити по ньому босоніж можливо виключно влітку, як і по підлоговій плитці. Хоча за наявності системи теплої підлоги всі проблеми буде вирішено.

Тепла паркетна дошка

На фото паркетна дошка Befag Дуб натур

Протипожежна безпека

Необхідно бути чесними: ламінат або лінолеум, паркет або дошка – горить все. Однак важливо розуміти, що умови для загоряння та якість горіння у цих підлогових покриттів все-таки різні. Наприклад, сигарета, що впала, з високою часткою ймовірності залишить помітний слід на лінолеумі, але не масивній дошці. Зате паркет або ламінат при сильному вогні палахкотять, в той час як лінолеум горить явно слабкіше.

Протипожежний ламінат

На фото стійкий до високих температур ламінат Balterio Impressio 2V

Довговічність

Швидше за всіх здається лінолеум: він може втратити насиченість забарвлення, блиск та рівну поверхню вже через 3-5 років. Трохи довговічніше ламінат: його ресурс у середньому 10-15 років. А паркетна або масивна дошка – справжні довгожителі: витримують 20-30 та більше років. Правда, тут слід згадати все ті ж класи зносостійкості: комерційні варіації лінолеуму або ламінату служать також до 20 років.

Довговічний паркет

На фото довговічна паркетна дошка Europarkett дуб Коньяк

Екологічність

Натуральні матеріали поза конкуренцією – тому масивна дошка найбезпечніше з точки зору екології. Хоча паркетна дошка теж цілком нешкідлива, адже в ній використовують мінімальну кількість клею та лаку для з'єднання і захисту ламелей. А ось ламінат або лінолеум явні аутсайдери (особливо ПВХ, який може виділяти формальдегіди). Тому при покупці дізнавайтеся про їх сертифікати безпеки.

Екологічно безпечний ламінат

На фото безпечний з точки зору екології ламінат Quick-Step Impressive

Дизайн

За різноманітністю зовнішнього вигляду попереду всіх ламінат: він випускається в будь-яких кольорах, фактурах, з малюнком під дерево, камінь і інші матеріали. Причому він може правдоподібно імітувати дерев'яну дошку. На цьому тлі паркет або масивна дошка виграють по суті в одному: унікальному для кожної окремої планки візерунку. А ось лінолеум часто визнається найменш привабливим – він виглядає скромніше та простіше за інших (хоча малюнки також дуже різноманітні).

Красивий ламінат

На фото ламінат із красивим візерунком Vitality DeLuxe 4V

Простота догляду

Найлегше мити лінолеум, оскільки ПВХ не боїться води та побутової хімії (хоча окремі засоби може призвести до його вицвітання). Правда, цей тип покриття майже не піддається ремонту: коли виріб пошкоджено, доведеться міняти ціле полотно (як варіант: відмовитися від цього покриття на користь вінілової підлоги). Ламінат або паркет відремонтувати легше, просто замінивши пошкоджену планку. Але в повсякденному житті з ними варто поводитися акуратно, щоб не зіпсувати плівку або замки.

Простий у догляді лінолеум

На фото практичний лінолеум Grabo Top

Монтаж

Укладання лінолеуму відніме мінімум часу та сил: досить розкотити рулон по підлозі (причому вона може бути навіть не ідеально рівною) і закріпити покриття з країв, які закривають плінтусом (в цьому лінолеум схожий на ковролін). Хоча паркет або ламінат не набагато більше трудомісткі під час монтажу: адже вони не приклеюються до підлоги, а з'єднуються за допомогою замків. Однак доведеться витратити більше часу на вирівнювання підлоги та укладання згаданої вже підкладки.

Простий в укладці ламінат

На фото простий для монтажу ламінат Villeroy & Boch Country Castle Oak

Де краще використовувати?

Якщо узагальнити всі характеристики, можна зробити висновки по кожному покриттю. Якщо ви хочете отримати невибагливе та доступне рішення, наприклад, для дачі, кухні або в коморі, то ваш вибір – лінолеум. Не бажаєте йти на компроміси з якості підлоги? Тоді вибирайте паркет або масивну дошку. А ось ламінат – це збалансований за усіма властивостями варіант підлоги для звичайних житлових приміщень.

Паркетна дошка у вітальні

На фото у вітальні паркетна дошка Karelia Impressio

Характеристики Лінолеум Ламінат Паркетна дошка Масивна дошка
Ціна низька середня висока висока
Зносостійкість середня середня висока висока
Вологостійкість висока середня середня висока
Теплоізоляція висока низька висока висока
Вогнестійкість середня середня середня середня
Ресурс 5-15 років 10-20 років 20-30 років більше 30 років
Безпечність низька середня висока висока
Простота догляду висока середня середня середня
Придатність до ремонту низька середня середня висока
Монтаж простий відносно простий відносно простий середній за складністю

Рекомендовані виробники

Всі описані типи підлогових покриттів ви зможете знайти в каталозі інтернет-магазину Keramis. При цьому наші консультанти не просто допоможуть в оформленні покупки, а й підкажуть, що краще: ламінат чи лінолеум, ламінат або паркетна дошка – і так далі. До того ж у нас є матеріали провідних виробників:

І зверніть увагу на наші ціни: вони дозволяють вам чимало заощадити при виборі підлогового покриття для квартири або заміського будинку!

Купити відлогове покриття в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет