Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Який розмір душової кабіни найоптимальніший?

Якщо ви хоча б одного разу стикалися з ремонтом у санвузлі, то точно знаєте, що на першому місці при пошуку сантехніки стоїть не дизайн та наявність додаткових опцій. Основне – правильно підібрати розміри обладнання. Невелика площа санвузлів найчастіше вимагає компактного розміщення всіх необхідних елементів. Заощадити простір у ванній кімнаті дозволяє заміна стандартної ванни на сучасну душову кабіну. Але не поспішайте бігти в магазин сантехніки за першим боксом, що сподобався. Насамперед ознайомтеся з нашою інструкцією з підбору найбільш оптимального розміру душової кабіни.

Який розмір душової кабіни оптимальний

Як визначити необхідні габарити душової кабіни

На сучасному ринку сантехніки представлено безліч моделей душових кабін та піддонів різних габаритів та форм. Універсального варіанту, який підійде абсолютно кожному, звичайно ж не існує, але при грамотному підході, знайти свою ідеальну конфігурацію душової зони не складе труднощів.

Ще на перших етапах ремонту потрібно замислитися над тим, де саме і як буде розміщена зона для гігієнічних процедур. Для багатьох моделей душової сантехніки потрібно підготовити вивід комунікацій: низькі душові піддони утоплюються у підлогу, а душові куточки без піддонів взагалі припускають підняття рівня стяжки під нахилом для ефективного зливу води.

Як визначити необхідні габарити душової кабіни
Для встановлення подібної душової кабіни потрібно підняття рівня підлоги для підведення інженерних систем.

Вносити у проект майбутньої ванної такий елемент, як душова, потрібно детально виміряти розміри приміщення і продумавши конструкцію таким чином, щоб душ не займав багато корисного простору, але при цьому купатися було максимально комфортно.
Зверніть увагу, що вказані в каталогах розміри душкабін - це розміри зовнішніх частин конструкції, всередині місця буде на кілька сантиметрів менше.

Щоб визначити найбільш комфортні розміри внутрішнього простору душової зони, можна скористатися нашими фото-підказками. На них йдеться про користувача "середньої" комплекції.

Як розрахувати розміри душової кабіни
Інструкція-схема визначення оптимального розміру душової кабіни.

Для більш індивідуального підбору можете виконати три прості кроки:

  • Крок 1.
    Загальні розміри підбираємо виходячи з пропорцій людини найбільшої статури, з усіх хто користуватиметься душкабіною.
  • Крок 2
    Для розрахунку оптимальної ширини душового простору потрібно виміряти відстань від ліктя до ліктя при положенні зігнутих у ліктях рук, які з обох боків упираються у боки. І до цієї цифри додати близько 10-15 см.
  • Крок 3
    Для визначення потрібної висоти конструкції додайте +10 см до зросту найвищого члена сім'ї.

Крім довжини та ширини місця, куди ви плануєте поставити кабінку, обов'язково виміряйте висоту стелі кімнати. При установці глибоких піддонів у поєднанні з високими душовими дверима ризикуєте тим, що зібраний виріб просто не поміститься в санвузлі.

Як визначити розміри душкабіни
Вимірювання довжини, ширини та висоти санвузла потрібно проводити максимально ретельно.

Вибираємо правильне розташування душової зони у ванній

Де саме розташувати душову зону насамперед диктує планування самої кімнати. Найбільш популярне кутове розміщення кабінки для душу. Таким чином, місце в санвузлі використовується найбільш раціонально. Тим більше, при установці в кут не доведеться витрачатися на повноцінний закритий бокс, у двох облицьованих стін краще встановити напівкабіну, подбавши про надійну герметизацію стиків.

Ще один з найпоширеніших варіантів - установка душової у спеціально зведеній ніші. За такої конфігурації з сантехніки вам знадобиться тільки душовий піддон та двері. У довгому та вузькому приміщенні допустиме обладнання душової від стіни до стіни.

Як вибрати правильне розташування душової зони
Бренд Rea пропонує покупцям кілька варіантів конструкцій кожної моделі душових кабін.

Наявність огорож: перевага чи недолік

Огородження у вигляді душових дверей і перегородок ще недавно були невід'ємною частиною будь-якої зони для прийняття душу. Але в останні роки мода на мінімалізм призвела до того, що все популярнішими стають відкриті душові, у вигляді куточків або вільних зон. Для такого пристрою необхідний достатній простір та якісна система зливу. Лише мінімум ванних кімнат може похвалитися такими площами.

У більшості випадків при установці душової системи в маленькій кімнаті потрібна огорожа, що захищатиме підлогу від переливання та розбризкування води під час купання.

Огородження для душу є поєднанням фіксованих перегородок і душових дверей, які можуть відкриватися декількома способами:

  1. Розпашні
    Стулки душової кабінки, що відкриваються за типом звичайних дверей, відкривають максимально широкий отвір для входу, але при цьому вимагають великого вільного простору.
  2. Розсувні
    Зручні конструкції дверей, які при відкритті "наїжджають" одне на одного, утворюючи невеликий отвір для входу всередину душової, займаючи мінімум місця.
  3. Складні
    Стулки, які при відкритті збираються у “гармошку" біля сторін кабінки. Також не вимагають додаткових квадратних метрів для розміщення.
Способи відчинення душових дверей
Душові кабіни Liberta обладнані якісними сучасними розсувними системами.

Сучасні душові огорожі все рідше виконуються з пластику, тому що він швидко каламутніє від водного нальоту і не відрізняється особливою міцністю. Найкращим на сьогодні матеріалом для душових по праву вважають загартоване скло. Це не звичайне скляне полотно, а спеціальне, що пройшло кілька етапів гартування, міцне скло, що відрізняється особливою ударостійкістю, гігієнічністю та безпекою. Щоб розбити його, знадобляться небувалі зусилля, і навіть якщо така неприємність станеться, то при падінні матеріал розсипається на сотні дрібних негострих осколків округлої форми. Догляд за ним не вимагатиме багато часу, адже покрите захисним шаром “Антикрапля”, скло душової кабіни відштовхує воду, не потребує щоденного протирання та довго залишається чистим та прозорим.

Яку вибрати двері для душової кабіни
Розпашні двері, встановлені в душових Liberta, можуть відкриватися як усередину, так і назовні.

Стандартні форми та розміри душових кабін

Виробники сантехніки пропонують нам сотні різних комбінацій форм та розмірів душових кабін. З'єднуючи піддон, перегородки, двері та душову систему можна подібно конструктору зібрати душову, що відповідає індивідуальним вимогам кожного споживача. Але все ж таки є деякі базові моделі душкабін, які користуються найбільшим попитом і підходять у більшість типових санвузлів.

Класифікувати всі стандартні розміри душових кабін можна, розділивши їх на три основні групи:

  1. Малогабаритні: розмір стінок від 70 до 100 см.
  2. Середні: із стінками від 80 до 130 см.
  3. Повнорозмірні: із довжиною стінки від 140 см.

Висота конструкцій від дна піддону до верхньої частини коливається від 170 до 240 см.

Стандартні форми та розміри душових кабін
Серед асортименту душових кабін Ravakпредставлені як компактні, і повнорозмірні вироби.

Рівносторонні квадратні, напівкруглі та п'ятикутні кабіни

Найбільш універсальні та поширені – симетричні душові кабінки. Це той варіант, який підійде до абсолютної більшості. При їх установці місце у ванній кімнаті витрачається найбільш ефективно, залишається простір для меблів та іншої сантехніки.

Мінімальний розмір душової кабіни з рівними сторонами складає 70 на 70 та 80 на 80 см. Вони підходять для малогабаритних ванних кімнат у “хрущовках”, “готельках” та хостелах.
Довжина стінок симетричної душової середніх розмірів коливається в діапазоні від 90 до 120 см.
Душкабіни 150х150 см вже вважаються великогабаритною сантехнікою і можуть помістити навіть дві людини одночасно.

За формою рівносторонні душові кабіни та піддони бувають:

  • квадратні: класична форма, мають значний внутрішній простір;
  • напівкруглі: є 1/4 кола, займають скромну площу, але при цьому комфортні зсередини;
  • п'ятикутні: виглядають як квадрат зі скошеним зовнішнім кутом, найбільш ергономічні.
Рівносторонні кабіни для душу
Традиційні душові квадратної форми лаконічно та стильно виглядають у будь-якому інтер'єрі.

Асиметричні прямокутні та радіальні душові

Асортимент асиметричних душових кабін ще ширший, адже кожна зі стінок такого виробу може варіюватися від 70 до 200 см і мати право- або лівостороннє розміщення.

Саме такі моделі душових дверей можуть встановлюватися на ванну, звичайно ж це не зовсім зручно, адже доведеться переступати борт купелі заввишки близько 70 см, але у деяких випадках допустимо. Ми все ж таки рекомендуємо обладнати універсальну зону 2 в 1 "ванна+душ" за допомогою спеціальних скляних шторок для ванни, або використовувати поєднання глибокого душового піддону заввишки 35-40 см та відповідних захисних стулок. Обидва ці варіанти будуть більш практичні і зручні для щоденних гігієнічних процедур, ніж імпровізований гідробокс.

З різнобічних популярні дві основні форми:

  • прямокутні кабіни;
  • радіальні душові у вигляді 1/4 овалу.

Вони підійдуть як для довгих і вузьких приміщень, так і як додаткова душова в просторій сучасній кімнаті поруч з окремостоячою ванною.

Асиметричні душові кабіни
У колекціях душових від Radaway знайдуться дизайнерські куточки різних розмірів та форм.

Нестандартні розміри душової кабіни

І все ж таки інтер'єрний дизайн санвузлів невблаганно рухається до унікальності та оригінальності кожного приміщення. У квартирах вільного планування все частіше виділяються для ванних кімнат приміщення незвичного розташування та форми. Для таких випадків стандартні варіанти не завжди підходять, вони потребують унікальних рішень та оригінального підходу. Багато виробників сантехнічного обладнання надають послугу замовлення нестандартних рішень за індивідуальними розмірами.
Вартість цих виробів звичайно вище, ніж ціна стандартної душової кабіни. Але тільки в такому випадку з'являється можливість обладнати нестандартний санвузол найкращим варіантом душової зони.

Нестандартні розміри душової кабіни
Багато провідних брендів пропонують виготовлення душових за індивідуальними розмірами.

Різновиди конструкцій душових

Крім форми та розміру, набагато різняться конструкції душових загалом. Ми вже згадували, що навіть з базових елементів кожен має можливість зібрати оптимальну душову кабіну. Фантазія дизайнерів обмежується лише технічними вимогами, що вимагають дотримання інженерних норм та правил. В іншому ж душові можуть мати різні конфігурації та зовнішній вигляд.

Різновиди конструкцій душових
Зібрати унікальну душову кабіну можна подібно до конструктора з декількох стандартних елементів.

Вибір душової кабіни з піддоном

Піддон - один з основних елементів душової кабіни, що забезпечує її герметичність і не потребує капітального ремонту у санвузлі. Як і кабіни, піддони можуть мати різні розміри та форми. Розрізняються також і за глибиною:

  1. Дрібні піддони для душу мають висоту від 3 до 5 див.
  2. Середні душові піддони від 7 до 10 див.
  3. Глибокі піддони для душу можуть мати висоту від 15 до 70 см, у середньому – 35-40 см.

Під середніми та глибокими піддонами можна без проблем розмістити каналізаційні труби та сифон. А для низьких виробів все ж таки знадобиться деяке переобладнання підлоги.

Якісний, міцний і стійкий піддон зі штучного каменю, акрилу або емальованої сталі використовується як основа для кабіни, і як самостійний елемент для відкритих душових куточків.

Вибір душової кабіни з піддоном
Глибокі душові піддони найбільш герметичні, практичні та багатофункціональні.

Вбудовувані душові без задньої стінки

Найчастіше душова кабіна не має задніх стін, їх функції виконують стіни ванної кімнати, фанеровані керамікою. Розміри душової кабіни з плитки можуть бути будь-якими, але найчастіше це стандартні кутові зони від 70 до 120 см.

Загалом, для облицювання стін можуть використовуватися будь-які матеріали, які переносять постійний контакт з водою. Дизайнери закликають експериментувати та створювати оригінальні душові з керамограніту, класичної або глазурованої дрібноформатної плитки для ванної, мозаїки... Актуально виглядають контрастні кольори та імітація природних матеріалів: дерева, каменю, мармуру.

Вбудовувані душові кабіни
Граючи з різними фактурами та відтінками облицювання задніх стінок, можна створити яскравий та цікавий дизайн душової зони.

Гідробокси закритого типу

Останніми роками популярність гідробоксів значно знижується. Але все ж таки при створенні багатофункціонального душового простору, що має безліч додаткових функцій, найкращим вибором стане сучасний гідромасажний бокс. Дані моделі абсолютно герметичні, закриті з усіх боків та мають стелю.
Подібні конструкції досить дорогі. Але ціна гідробоксу цілком виправдана, адже всередині цієї конструкції можна не просто приймати душ. Сауна, масаж, тропічний дощ, аромотерапія, колонки, годинник та інші опції доступні в душових кабінах закритого типу.

Гідробокси закритого типу
Гідромасажні бокси мають безліч додаткового обладнання та технологічних функцій.

Душові куточки вільного входу

Серед трендових стилів інтер'єру панує мінімалізм, що відображається і на дизайні ванних кімнат з душовими кабінами. Мінімалістичні санвузли можуть бути обладнані безбар'єрними душовими кабінами “walk-in” (“вільного входу”) без піддонів.
У такому варіанті всі комунікації встановлюються в підлозі, рівень якої в районі душової зони розташовується під кутом до центрального або пристінного зливного трапу. Біля виходу з кабіни можна встановити додаткові канали, щоб запобігти виливу води в кімнату. Як підлогове покриття підбирайте міцний матовий керамограніт або плитку для ванни з антиковзким покриттям.

Розмір душової кабіни без піддону залежить від площі ванної кімнати та вашого бажання. Не забувайте, що при установці фіксованої перегородки та відкритого отвору для входу, відстань від нього до найближчих меблів для ванної, раковини або унітазу має становити не менше 1,5 метра.

Душові куточки вільного входу
Для обладнання трендової відкритої душової потрібно досить широка площа ванної кімнати.

Який би формат і розмір душової зони вам не сподобався, якщо будуть правильно проведені виміри та дотримані всі необхідні пропорції, розмір виробу для кожного індивідуального випадку буде найоптимальнішим. У разі виникнення труднощів, у вас є можливість звернутися за професійною консультацією до менеджерів салонів мережі Keramis у всіх великих містах України. Ми допоможемо вам зорієнтуватися серед широкого асортименту нашого інтернет-магазину та знайти ідеальну сантехніку для вашого санвузла.




Душові кабіни

7 товарів




Піддони для душу

6 товарів




Гідромассажні бокси

7 товарів

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет