Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як вибрати чавунну ванну в 2023 році?

Як вибрати чавунну ванну

Незважаючи на засилля на ринку акрилових ванн, зроблені з чавуну моделі все одно користуються стабільним попитом. А все тому, що така традиційна за своїм виконанням сантехніка має безліч плюсів. Чавунні ванни міцні і довговічні, дуже повільно остигають, практично безшумні під час набору води, і до того ж за ними легко доглядати – ідеально для тих, хто любить комфорт і практичність! Але не поспішайте купити таку модель без розбору. Вибір чавунної ванни повинен брати до уваги поради експертів в усіх деталях...

Основні характеристики чавунних ванн при виборі

Оцінка будь-якої ванни повинна бути комплексною, і сантехніка цього типу не виключення. Тому вам варто звернути увагу на кілька ключових параметрів.

Вибираємо розмір чавунної ванни

Починати розмову про те, як вибрати чавунну ванну, необхідно з її габаритів. Важливо розуміти: виготовлені зі сплаву заліза і вуглецю чаші через мінімальну пластичність металу мають невеликий набір форм: прямокутні і овальні. Тому і розміри мають відносно обмежені варіанти:

  • Довжина. У різних моделей вона відрізняється мало не вдвічі: від 100 до 190 см. Компактні ванни на 100-120 см по суті сидячі, по-справжньому зручно в них тільки дітям – зате вони помістяться навіть у найменшому санвузлі. А довгі і дорогі модифікації по 170-180 см доречні лише у великих ванних кімнатах. Оптимальні ж версії на 150-160 см: відносно доступні і при цьому дозволяють витягнути ноги дорослій людині та прилягти.

    Коротка чавунна ванна

    При виборі довжини чавунних ванн шукайте ту, де вам буде зручно лежати, зануривши усе тіло у воду (на фото Roca Continental)

  • Ширина. Також відрізняється від моделі до моделі, але вже не так кардинально: ширина коливається у межах 70-100 см. Вважається, що правильний вибір чавунної ванни по цій характеристиці – із запасом 5-10 см від ширини тіла найбільш вгодованого члена сім'ї. Обов'язково враховуйте, що ширина вказується зовнішня, а внутрішня через особливості форми чаші може бути помітно меншою. У цьому випадку зверніть увагу ще й на обсяг ванни у літрах.

    Широка ванна з чавуна

    У широкій чавунній ванні буде максимально комфортно людині будь-якої комплекції (на фото Jacob Delafon Repos)

  • Висота. У більшості ситуацій вона становить близько 70 см. Але якщо у вас у родині є люди похилого віку і маленькі діти, то варто пошукати ванну з бортиками нижче, щоб їм було зручніше. Визначаючи, якого розміру чавунну ванну купувати, не забудьте дізнатися глибину чаші. Вона вимірюється від дна до переливу і коливається від 30 до 50 см. Чим глибше, тим повніше тіло вкрито водою – але й тим більше витрата цієї самої води.

    Глибока чавунна ванна

    Від висоти чавунної ванни залежить і простота доступу до неї, і глибина її чаші, і обсяг води, що використовується (на фото Roca Akira)

Якість поверхні чавунних ванн

Так як вибрати чавунну ванну зазвичай намагаються на роки вперед, якщо не десятиліття, дуже важливо упевнитися, що вона зроблена на гідному рівні. Для цього потрібно ретельно вивчити всю її поверхню:

  • Зворотня сторона. Завжди починайте огляд із «вивороту». Якщо лиття у чавуну якісне, його поверхня буде рівною, без горбів і провалів, рівномірно шорсткою. Виключені будь-які подряпини і тріщини. Щоб захистити метал від корозії, іноді його покривають порошковою фарбою – це кращий із точки зору надійності вибір чавунної ванни. І переконайтеся, що товщина стінок становить хоча б 5-6 мм – в іншому випадку вони почнуть гнутися під вагою води. Опосередковано про «тонкостінність» говорить і мала вага. Чавунні моделі тягнуть мінімум на 70-100 кг, а іноді доходять навіть до 200-250 кг!
  • Емаль. Лицьова сторона також повинна бути близька до ідеальної: гладкою, із мінімальною хвилястістю, блискучою, однорідною за структурою та забарвленням (а фарбувати можуть у будь-які кольори – наприклад, модний чорний). Як і у випадку з чавуном, подряпини або відколи мають стати приводом для відмови від покупки. Через особливості технології (емаль запікається у печі при температурі від 120° С) таке покриття дуже зносостійке. Але якщо з'явиться навіть найдрібніша тріщина, повернути довговічність буде складно, причому із часом проблема лише збільшується. До речі, не варто вибирати чавунні ванни із надто заниженою ціною – швидше за все, емаль на них наносили недовговічним фарбуванням.

Покриття з емалі у чавунної ванни

Щоб ванна із чавуну радувала довгі роки, перед покупкою ретельно огляньте її поверхню з усіх боків (на фото Roca Newcast)

Додаткові опції в чавунних ваннах

Коли обговорюють, яку ванну краще вибрати: чавунну або акрилову, нерідко згадують, що останні пропонують широкий асортимент оснащення. У цьому є частка істини, але якщо не шукати чогось екзотичного, моделі з чавуну можуть мати усе необхідне для комфортного прийому ванни:

  • Ніжки з регулюванням. Вони допоможуть точно виставити висоту сантехніки під час її монтажу навіть на не дуже рівній підлозі. При цьому якщо мова йде про окремо встановлені ванни, основу яких не закривають плиткою чи фартухом, можна придбати красиво оформлені ніжки під той чи інший стиль усього інтер'єру санвузла.

    Ніжки для ванни з чавуна

    Ніжки у чавунної ванни можуть виконувати не тільки функціональну, а й декоративну роль (на фото ніжки Roca Newcast Futura)

  • Ручки. Встановлюються на бортах ванни і допомагають сісти або встати із неї. Перш за все їх оцінять люди похилого віку або ті, у кого є проблеми з опорно-руховим апаратом. На додаток до них можна встановити і підголівник – тоді буде максимум зручності.

    Ручки для чавунної ванни

    Ручки спрощують користування ванною для тих, кому вона може здаватися надмірно високою – дітям і літнім (на фото ручки Jacob Delafon Parallel)

  • Покриття проти ковзання. Наноситься на дно ванни і зменшує в рази ризик посковзнутися і впасти (подібне покриття важливо і при оцінці плитки для підлоги). Вибір для чавунної ванни такої опції виправданий, коли в будинку є все ті ж люди похилого віку, діти або ж ви просто любите приймати душ, стоячи у ванні та відмовилися від встановлення кабінки.

    Чавунна ванна із покриттям проти ковзання

    Завдяки особливому покриттю дна ванни користуватися нею буде по-справжньому безпечно у будь-якій ситуації (на фото Roca Malibu)

  • Гідро/аеромасаж. Хоча більшість варіантів на ринку з масажними функціями – акрилові, моделі з чавуну серед них теж іноді зустрічаються. Вони дозволять зробити прийом ванни дуже приємним і корисним, проте і ціна у таких модифікацій виростає чи не в рази.

    Гідромасаж у ванні з чавуна

    Масажний механізм вбудовується у чавунні ванни не дуже часто через дорожнечу такого рішення (на фото ванна Jacob Delafon Soissons)

Рекомендовані виробники чавунних ванн

Асортимент подібної сантехніки не порівняти з акриловими моделями, але він все одно може поставити у глухий кут необізнаного. Тому щоб точно визначити, яка чавунна ванна краще, завжди дізнавайтеся, хто її випустив. З нашого досвіду, найбільш зручні і довговічні моделі від таких брендів, як французький Jacob Delafon та іспанський Roca. Обидва, до речі, відомі на ринку більше 100 років!

Найпопулярніші чавунні ванни:

А щоб визначитися, як правильно вибрати чавунну ванну з каталогів у цих марок, просто зверніться до консультантів інтернет-магазину Keramis. Вони завжди допоможуть вам: дадуть відповіді на будь-які питання, звернуть увагу на важливі дрібниці і з легкістю підберуть оптимальну сантехніку, виходячи з ваших завдань і бюджету. Купівля ванни з чавуну з нами буде легкою і вигідною для вас!

Купити ванну зі знижкою в інтернет-магазині Keramis

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет