Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Яка ванна краще: акрилова чи сталева?

Зміст
  1. Види та особливості сталевих ванн

  2. Акрилові ванни: характеристики та основні переваги

  3. Підбиваємо підсумки. Яку ванну краще купити: акрилову чи сталеву?

Багатий та різноманітний вибір сантехніки не може нас не тішити. Саме широкий асортимент та можливість поекспериментувати надихає на сміливі та оригінальні рішення та пошук “свіжих” неординарних ідей для інтер'єру ванної кімнати. Але в той же час це приносить і свої складнощі: як зорієнтуватися в правильному напрямку, як не помилитися з вибором?

Яка ванна краще: акрилова чи сталева

Вибираючи ванну, будь-який обиватель може розгубитися і заплутатися серед сотень різних моделей. І тут не так важлива фірма або вартість виробу, скільки ваші вимоги та умови майбутньої експлуатації. Давайте розберемо сьогодні найпопулярніші типи ванн: акрилові та сталеві. Разом постараємося зрозуміти, які у них різновиди, характеристики, переваги та недоліки? І чи можна виділити з-поміж них свого явного фаворита?

Акрилова або сталева ванна

Види та особливості сталевих ванн.

Ще кілька десятиліть тому, до поширення пластикових матеріалів і до винаходу технологій лиття штучного каменю, для виготовлення ванн використовували в основному різні види металів. Перші зразки сталевих резервуарів для купання з'явилися як бюджетний аналог громіздких і дорогих ванн з чавуну. Виконана з тонкої листової сталі, така сантехніка була легкою і не вимагала особливих зусиль для встановлення, завдяки чому набула широкого поширення.

Сталеві ванни по сьогоднішній день мають безліч шанувальників серед споживачів. Якісні та надійні сталеві вироби випускаються багатьма міжнародними брендами сантехніки: Roca, Laufen , Grohe, Ferro, Kaldewei та ін., представленими в інтернет-магазині Keramis.

Види та особливості сталевих ванн

Як правильно обрати сталеву ванну?

Саме від якості та виду металу залежатиме, чи придбаєте ви одноразову нестійку конструкцію, яка погнеться та потріскається через пару місяців використання. Або отримайте міцну ванну зі стінками товщиною понад 3,5 мм, покриту декількома шарами емалі та обладнану додатковою шумо- та теплоізоляцією.

Як правильно вибрати сталеву ванну

Термін служби сталевої ванни багато в чому залежатиме від типу виготовлення. Навряд чи вам було про це відомо, але виявляється сталеві ванни можуть бути виготовлені з різних видів металу:

  • Найпростіші моделі виробляють шляхом гарячого штампування з листів конструкційної сталі, що покривають декількома шарами захисної емалі. У випадку з такими виробами, потрібно уважно стежити за товщиною емальованого покриття, тонка емаль з нерівностями або "бульбашками" буде погано триматися і швидше за все розтріскається і облізе в процесі експлуатації. Такий метал дешевше та швидше обробляти, але він має вкрай низькі показники стійкості до корозії. Найякісніші з таких сталевих ванн прослужать при регулярному використанні 10-15 років.
  • Більш дорогий, міцний та зносостійкий матеріал – нержавіюча сталь. Даний матеріал має високі властивості щільності та гігієнічності. До того ж термін служби ванни з нержавіючої сталі становить від 30 років.
Як вибрати сталеву ванну

Переваги та недоліки ванн із сталі.

Сталеві ванни неспроста такі популярні, адже вони мають ряд безперечних переваг:

  1. Низька вартість.
    Головний плюс будь-якої сталевої ванни - її бюджетна ціна, доступна найширшому колу покупців.
  2. Невелика вага.
    Навіть при значних габаритах вага сталевої ванни 20-30 кг, що значно спрощує транспортування та процес монтажу сантехніки.
  3. Гігієнічність та простота у догляді.
    Завдяки тому, що покриття внутрішньої чаші дуже щільне і не має пір, емаль не вбирає забруднення, не фарбується, легко очищається і надовго зберігає білу чистоту.
  4. Швидке нагрівання поверхні.
    Метал буквально моментально нагрівається, при потраплянні на нього гарячої води.
  5. Привабливі та різноманітні дизайни моделей.
    Гнучка і легка сталь дозволяє створювати привабливі вигини та створювати прямокутні, овальні, асиметричні і навіть трикутні кутові та вбудовувані купелі.
Переваги та недоліки ванн із сталі

Але й недоліків у сталевих виробів вистачає, щоб добре задуматися над своїм вибором:

  1. Сталеві ванни потребують дбайливого використання. М'яка сталь та емальоване покриття вкрай чутливі до пошкоджень.
  2. У високій теплопровідності, завдяки якій чаша ванни швидко нагрівається, є друга сторона - вода у ванні так само швидко остигає.
  3. Дуже низький рівень шумопоглинання. Метал у разі потрапляння на нього води видає гучний і неприємний звук.
  4. Нестійкість. Легкий сталевий резервуар схильний до розгойдування і перевертання.
Плюси сталевих ванн

Акрилові ванни: характеристики та основні переваги.

Ванни з акрилу блискавично завоювали ринок сантехніки, ставши головними конкурентами традиційних чавунних та сталевих виробів. Виготовляються вони з полімерних пластичних матеріалів, укріплених скловолокном і додатково встановленим на міцний металевий каркас з декількома точками опори.

Акрилові ванни - "золота середина" між дорогими та важкими чавунними купелями, масивними ваннами з литого каменю та легкими, але недовговічними сталевими резервуарами.
Найкращу сантехніку з акрилу виробляють провідні бренди, представлені в нашому магазині: Radaway, Ravak, Roca, AM.PM., Balteco та багато інших.

Акрилові ванни: характеристики

Яка акрилова ванна краща?

Перш ніж купити акрилову ванну, варто розібратися у різновидах сантехніки. У побуті “акриловими” називаю кілька видів сантехніки, виготовленої за різними технологіями з кількох видів полімерів, які мають кілька відмінних характеристик:

  • Екструзійні.
    Вироби, що виготовляються із АВС-пластику шляхом видавлювання розплавленої суміші через щілинну насадку. Акрилові листи, що отримуються, вигинаються в потрібну форму. Вони пористі та неоднорідні, мають невисоку щільність та удароміцність.
  • Соекструзійні.
    Ванни з акрилових сендвіч-панелей, виготовлених з комплексу зовнішнього АВС-пластику та внутрішнього поліметилметакрилату (ПММА). Двошарові вироби більш надійні та зносостійкі, але все ж таки мають ряд недоліків.
  • Литєві.
    Найбільш високоякісні акрилові ванни виробляються шляхом лиття рідкого поліметилметакрилату (ПММА). Армований міцним скловолокном литий акрил коштує на порядок дорожче, зате має надійну і рівномірну товщину листа, що забезпечує максимальну удароміцність і термін служби.
Яка акрилова ванна краща

Плюси та мінуси ванн з акрилу.

Незважаючи на те, що сантехніка з акрилу експлуатується ще не так довго, очевидні безперечні її переваги:

  1. Невелика вага виробів.
    Маса стандартної литої акрилової ванни становить до 20 кг.
  2. Низька теплопровідність.
    Акрил приємний і теплий на дотик. Якісні чаші мають високі показники збереження тепла.
  3. Високе шумопоглинання.
    Вода набирається у резервуар практично беззвучно.
  4. Безпека та гігієнічність.
    Покриття досить гладке, щоб його легко було утримувати в чистоті, але має мінімальні шорсткості на дні, забезпечуючи антиковзкі властивості.
  5. Гнучкість матеріалу.
    Дозволяє створювати з акрилу купелі практично будь-яких розмірів та форм.
Плюси та мінуси ванн з акрилу

Є у акрилових ванн та кілька мінусів:

  1. Невисока міцність конструкції. Тому для того, щоб досягти надійної стійкості, потрібно їх встановлювати на міцні опорні ніжки або каркас для ванни.
  2. Стінки пластикових чашок можуть згинатися при різкому перепаді температур.
  3. Акрил "боїться" чищення абразивними речовинами та металевими щітками. Через це на поверхні можуть з'являтися подряпини, що псують її зовнішній вигляд.
Переваги акрилових ванн

Підбиваємо підсумки. Яку ванну краще купити акрилову чи сталеву?

Щоб зрозуміти і до кінця визначитися, яку ванну краще купити для свого будинку, варто зважити всі перераховані вище переваги та недоліки різних моделей, і визначитися які з параметрів сантехніки найважливіші кожному за окремого випадку.

Яку ванну краще купити акрилову чи сталеву

Яка ванна краще тримає тепло?

Теплопровідність – одна з ключових характеристик при підборі ванни. Здатність матеріалів утримувати тепло забезпечує не лише комфорт водних процедур, а й економію гарячої води.

У сталевий резервуар, де вода остигатиме дуже швидко, потрібно постійно доливати гарячу воду, щоб підтримувати приємну температуру при прийнятті пінної ванни. Але добитися підвищення цих показників можна за допомогою теплоізоляції.

Яка ванна краще тримає тепло

У той час як лита акрилова сантехніка за показниками теплопровідності наближається до своїх чавунних побратимів, адже вода в них остигає дуже повільно: приблизно на градус за 30 хвилин. Дешевші пластикові ванни остигають швидше, але поліпшити їхню теплоізоляцію можна за допомогою покриття зовнішньої поверхні технічною пробкою або монтажною піною.

Яка ванна практичніша: акрилова чи сталева?

Для комфортної та безпечної експлуатації важливо, щоб матеріал чаші не був токсичним, мав міцність і не ковзав, попереджаючи травматичність домочадців. Зносостійкість також буде плюсом, адже досить часто ми роняємо ванну металеву душову лійку або різні баночки з парфумерією.

Внутрішня поверхня ванни повинна легко відмиватись від різноманітних забруднень і піддаватися антибактеріальному очищенню без негативних наслідків для покриття.

Яка ванна практичніша

Безперечним плюсом також буде можливість врізання в борти та стіни ванни додаткових елементів сантехніки: вбудованих змішувачів, підголовників або гідромасажу.

І не забувайте про привабливий актуальний дизайн та ергономічну форму купелі. Ванна – центральний елемент санвузла, від її зовнішнього вигляду, багато в чому залежить інтер'єр та стиль кімнати. А зручні розміри та вигини чаші зроблять прийняття ванни процедурою для задоволення та відпочинку.

Яку обрати ванну

Ідеального універсального варіанта поки що не існує. Кожна з ванн: і акрилова, і сталева, мають поруч із потрібних параметрів, але при цьому в чомусь поступається "конкуренту". При виборі конкретної моделі рекомендуємо вам детально обговорити всі свої вимоги до сантехніки з нашими фахівцями, які проведуть професійну консультацію та підбір найкращого варіанта для вашого будинку.




Акрилові ванни

4 товара




Сталеві ванни

3 товара

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет