Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як стелити ламінат?

Ламінат можна сміливо назвати найпопулярнішим видом покриття для підлоги в XXI столітті. Стверджувати це можна виходячи з того, що кожен власник будинку, квартири або комерційного приміщення з підлоговим покриттям з ламінату без затаювання розповість про його стійкість до пошкоджень, простоту догляду та чудовий зовнішній вигляд. Якщо ви вже навчилися як правильно вибрати ламінат, саме час освоїти й процес його укладання. Останній, за умови правильного монтажу, збережеться на довгі роки. А як стелити ламінат допоможуть розібратися покрокові інструкції експертів.

Ламінат здатний надати більш стильного вигляду будь-якому приміщенню

Як стелити ламінат

Підготовка поверхні

Перед тим, як почати укладання ламінату, необхідно переконатися, що поверхня чорнової підлоги ідеально горизонтальна, для цього використовуйте рівень. Це вкрай важливо, оскільки на похилій поверхні ламінат буде рипіти та прогинатися, а значить, швидше зношуватися.

Не зайве витратити трохи часу та очистити поверхню від пилу, для чого згодиться віник або пилосос. Дрібні частинки необхідно прибрати, оскільки попри їх маленький розмір, вони можуть нести в собі серйозну загрозу проєкту. Приділіть увагу периметру та кутам кімнати. Якщо після першого разу залишилися забруднення, процес збирання варто повторити. Подбайте про своє здоров'я — при підмітанні одягніть респіратор, який захищає легені від пилу. Після збирання обов'язково провітріть приміщення.

Підготовка поверхні для укладання ламінату

Процес прибирання має бути ретельним та безпечним, для чого використовуйте респіратор

Щоб видалити бетонні нашліпки та різні нерівності чорнової підлоги, використовуйте великий скребок або долото. Сміття, що утворилося при цьому процесі, найкраще прибирати за допомогою пилососа, оскільки він перешкоджає поширенню пилу

Дверні одвірки можна підпиляти за допомогою пилки Pull-saw або звичайної ножівки. Тільки псевдомайстри псують ламінатну дошку, випилюючи її за формою косяка, оскільки надалі це може призвести до скрипів та прогинання ламінату. Саме тому єдино правильний спосіб — акуратно підпиляти одвірок знизу. Після цього обов'язково перевірте, чи поміститься туди ламінат. За допомогою ножа видаліть з-під косяка монтажну піну, але робити це потрібно з максимальною обережністю, щоб не подряпати одвірок.

Підготовка поверхні для укладання ламінату

При правильному монтажі ламінат прослужить багато років, не втрачаючи початкового вигляду

Умови для укладання ламінату

Попри те, що ламінат відрізняється високими характеристиками міцності та довгим терміном експлуатації, домогтися цього можна лише при дотриманні всіх правил монтажу, оскільки цей природний матеріал дуже вибагливий. Пояснюється це тим, що на 90% він складається з натуральної деревини, яка потребує дотримання певних умов. Ось чому важливо не лише те, як укладати ламінат, а й за яких умов.

Для початку варто відзначити, що матеріал повинен пройти акліматизацію, тому його потрібно залишити на 48 годин у горизонтальному положенні. Більше того, розмістити ламінат необхідно саме в тій кімнаті, в якій він буде встановлений, оскільки цього вимагає процес акліматизації. Необхідно це для того, щоб надалі ламінат прослужив довго й не змінив свого початкового вигляду, не деформувався під впливом прямих сонячних променів, вологи.

Умови для укладання ламінату

Ламінат зносостійкий та довговічний матеріал

Обов'язково простежте за тим, щоб температура в приміщенні не була нижчою за 18°С і вище 24°С. Оптимальними умовами вважатимуться вологість повітря 40-70%. Не пропустіть такий важливий момент, як температура підготовленої основи, вона повинна бути не більше 15°С.;

Ще одним досить важливим моментом є вологість. Перш ніж стелити ламінат на стяжку, простежте, щоб абсолютна вологість бетону не була більше 5%. При укладанні на будь-яку дерев'яну основу аналогічний показник має бути не більше 12%.

Якщо дотриматися всіх цих побажань, то ламінат прослужить набагато довше, і до того ж збереже свій первісний вигляд.

Умови для укладання ламінату

Існує кілька найбільш популярних варіантів укладання ламінату

Способи укладання ламінату

Якщо ви не маєте жодного відношення до будівництва та ремонту, то це жодним чином не говорить про неможливість виконати укладання ламінату без залучення фахівців. Більше того, якщо вам вдасться виконати монтаж своїми руками, то це не тільки підвищить вашу самооцінку, але й надалі допоможе навчитися самостійно виконувати безліч робіт з обслуговування такого покриття для підлоги. Звідки впевненість у тому, що вам під силу виконати укладання? Як мінімум, цьому сприяє наявність спеціальних замків, які дозволяють легко з'єднати між собою дошки ламінату, без використання будь-яких клеючих речовин. Існує всього чотири способи, як класти ламінат, які ми й розглянемо більш детально.

Способи укладання ламінату

Найпоширеніший спосіб укладання ламінату прямий

Прямий

Це найпростіший спосіб створити в будинку красиву та рівну підлогу за допомогою ламінату. При такому укладанні дошки кріпляться між собою паралельно стіні, а фіксація здійснюється за допомогою спеціальних замків. Не дивуйтеся, якщо серед професіоналів ви почуєте й іншу назву такого способу укладання — “палубний”. Це пояснюється тим, що готова підлога надалі нагадує справжню палубу корабля. Укладання передбачає напрям ламінату, як правило, від дверей до стін/вікон.

Перевагою подібного способу вважається істотна економія матеріалу, оскільки на підрізання піде не більше 7% від його кількості. Панелі можна покласти паралельно стінам як проти лінії світла, так і по ній. Кращим є другий варіант, оскільки він дозволяє домогтися імітації монолітних поверхонь.

Прямий спосіб укладання ламінату

Професіонали можуть з легкістю впоратися з діагональним укладанням

Діагональний

Якщо ви вперше працюєте з ламінатом і не знаєте, як правильно класти ламінат, то, швидше за все, діагональне укладання здасться вам складним процесом. Річ в тім, що такий спосіб передбачає укладання ламелі під кутом 45° до стін, а значить, потрібно буде чітко дотримуватися цієї величини. Якщо ви все ж таки вирішили вибрати його, то вам вдасться візуально збільшити кімнату

Монтаж ламелів потрібно починати або з кута приміщення, або з його центру, дотримуючись шахового порядку й кута 45°. Після того, як ви зберете перший ряд ламелей, починайте другий паралельно йому. Перед тим, як стелити ламінат на підлогу, крайні ламелі обріжте з максимальною точністю під кутом, що відповідає обрисам стіни. Зробити це нескладно — просто виміряйте відстань від встановленого розпірного кілочка до крайньої верхньої точки ряду, після чого перенесіть отриманий результат з крапок на панель й обріжте

Це не найекономніший спосіб, оскільки на відміну від прямого вам доведеться витратити на 20-30% більше ламінату.

Діагональний спосіб укладання ламінату

Безпороговий спосіб монтажу дозволяє досягти високих естетичних якостей покриття для підлоги

Безпороговий

Якщо вам цікаво, як кладуть ламінат на підлогу профі, то здебільшого це відбувається саме безпороговим способом. Новачки не часто його вибирають, що пояснюється можливістю "запороти" весь проект при нехай і при незначній помилці. Усі розрахунки та монтажні роботи повинні брати до уваги відсутність порогів між суміжними кімнатами. Тобто вам потрібно підігнати кожну плашку під існуючий дверний отвір. Більше того, дошки між різними приміщеннями мають бути зафіксовані в одному напрямку, оскільки у протилежному випадку ви можете забути про цілісне сприйняття всього будинку. Тому, подумайте перед початком робіт, чи зможете ви розібратися в тому, як стелити ламінат без порогів.

Безпороговий спосіб укладання ламінату

цілісного сприйняття всього простору в будинку чи квартирі найкращий варіант укладання "ялинкою";

Укладання "ялинкою"

Якщо ви поціновувач оригінальності та елегантності, то це точно ваш варіант. Виглядає така підлога естетично, але створити її можна лише за допомогою ламінату з вузькими дошками та особливою системою замків. Моделі широких ламелей ламінату не підійдуть для такої технології укладання. Чому спосіб доступний лише майстрам? Як мінімум, знадобиться якась вправність та вміння дотримуватися схеми. Безумовно, навіть при великій витраті оздоблювального матеріалу, естетичний момент перевищуватиме трудовитрати.

Укладання ламінату ялинкою

У будинку ламінат виглядає завжди розкішно

Напрямок — у який бік укладати ламінат

Мабуть, одним з питань, що найчастіше ставляться фахівцям, є саме напрям укладання ламінату. Найцікавіше — справжній майстер скаже, що єдиної правильної відповіді немає, оскільки все залежить від площі приміщення та його планування. Наприклад, якщо укладання ламінату здійснюється на лоджії або балконі, то напрямок буде один, а для вітальні або кухні — інший. Оптимальний варіант у такій ситуації — орієнтуватися на напрямок світла, що падає з вікна.

Як правильно класти ламінат вздовж чи впоперек?

Чому потрібно враховувати джерела світла та тіні? Все досить просто пояснити, адже світло, що падає на підлогу під кутом 90°, демонструватиме всі стики ламелів. Видимість останніх зростатиме у прямій залежності від якості укладання та рівня професіоналізму майстра. Тому, як правило, ламінат укладається так, щоб планки розташовувалися вздовж променів світла, що падають на них. Дотримуючись цього правила, ви зможете суттєво знизити видимість стиків.

Напрямок — у який бік укладати ламінат

Вибір напряму монтажу ламінату залежить від призначення кімнати

Ще одним моментом, який допоможе знайти правильну відповідь на питання, як правильно класти ламінат вздовж чи впоперек, є напрямок постійного руху членів сім'ї по підлозі. Мається на увазі, що в деяких приміщеннях часто пересуваються певними лініями: якщо йдеться про хол або коридор, то в них переважають поздовжні переміщення. У подібних ситуаціях ви можете поставити акцент саме на цьому критерії, а не наявних джерелах натурального та денного світла. Стики дощок ламінату повинні відповідати постійному напрямку пересування по них, оскільки це суттєво продовжує термін експлуатації покриття для підлоги, знижує швидкість його стирання в районі швів.

Напрямок — у який бік укладати ламінат

Підлогове покриття здатне перетворити кімнату, до того ж суттєво спростивши догляд за нею

Звідки стелити ламінат?

Друге за популярністю питання, як правильно укладати ламінат та звідки починати. Не виключаємо, що вам уже хтось порадив слідувати непохитній догмі й почати укладання підлогового покриття з правого кута, кладучи ламелі перпендикулярно до стіни з вікном. Так, така думка існує, але насправді укладання можна почати з практично будь-якого кута. Цей вибір впливає на експлуатаційні властивості підлоги надалі. Місце початку робіт з монтажу визначається безліччю факторів, серед яких головні:

  • метод збирання ламінату; 
  • розташування елементів меблювання; 
  • ступінь інтенсивності пересування; 
  • наявність ламелей з U або V-подібною фаскою, а також тисненою поверхнею.
Звідки стелити ламінат?

Покриття для підлоги представлено безліччю варіантів, що відрізняються за характеристиками

Якщо ви придбали ламінат з фаскою або тисненням, то, швидше за все, вам доведеться відійти від традиційних канонів монтажу такого покриття для підлоги. Починати потрібно буде з лівого кута, якщо стати обличчям до вікна на зовнішній стіні та укладати паралельно. За наявності структурної фактури фахівці рекомендують починати монтаж із правого кута, що знаходиться паралельно потоку денного світла та з лівого, паралельно розташованого зовнішньої стіни.

При укладанні потрібно враховувати розташування єдиного слабкого місця в ламелевих планках — замкового з'єднання. Вибирайте таку схему укладання, яка унеможливлює попадання бічних ніжок важких меблів на одну панель. Питання навантаження безпосередньо можна порівняти з інтенсивністю руху у вашому будинку. Якщо мова йде про хол або передпокій, то діагональне укладання можна зробити з будь-якого місця в приміщенні.

Ламінат з фаскою

Для створення затишної атмосфери ідеально підходить ламінат, що є натуральним матеріалом

Сподіваємося, що поради, перелічені у цій статті, допоможуть дати відповідь на питання, як стелити ламінат своїми руками. Вірте у свої сили, дотримуйтесь рекомендацій, купуйте якісну продукцію та мрія мати ідеальне покриття для підлоги 100% реалізується! 

Интернет-магазин Keramis” с радостью поможет решить вопрос о приобретении ламината известных производителей с гарантией качества, а стоимость товара станет приятным бонусом! Інтернет-магазин “Keramis“ з радістю допоможе вирішити питання про придбання ламінату відомих виробників із гарантією якості, а вартість товару стане приємним бонусом!




Ламінат з фаскою

500 товарів




Ламінат без фаски

101 товар

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет