Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Системи захисту від протікання води – антипотоп у 2023 році

Вибір системи антипотоп

Лопнула водопровідна труба, зірвався хомут під ванною, вийшла з ладу прокладка в підводі до пральної машини – від потопу в оселі не застрахований ніхто. Але мінімізувати втрати в разі такого лиха в квартирі або приватному будинку цілком реально. Для цього досить зробити продуманий вибір системи захисту від протікання води. Що це таке, як працює, на що звернути увагу до покупки?

Що таке система антипотоп?

Перш ніж говорити, яка система захисту від протікання краще і в чому між ними різниця, треба прояснити, що у них спільного. Чисто технічно антипотоп, як ще часто називають це обладнання, є досить складним. Але на рівні концепції все просто, оснащення включає всього 3 елементи:

  • Датчики: встановлені під об'єктом ризику потопу (мийка, ванна, бойлер, умивальник, біде тощо) та сигналізує про появу води на підлозі.
  • Контролер: електронний мозок, який певним чином реагує на сигнали від датчиків (закриває воду, повідомляє про аварію тощо).
  • Електрокрани: ними керує контролер, за його сигналом вони перекривають ті чи інші трубопроводи і блокують тим самим надходження води.

Місце установки системи антипотопу

Встановлені датчики системи антипотоп не займуть багато місця, але заощадять немало нервів та грошей (на фото датчик Grohe Sense)

Так як вибрати систему захисту від протікання води треба для аварійних ситуацій, то її датчики налаштовують так, щоб «не помічати» краплі і бризки, характерні для звичайної експлуатації та вологого прибирання. Зате вони дуже швидко виявлять потоп і подадуть про нього сигнал, тим самим скоротивши збиток від прориву труби у водопостачанні або опалюванні.

Як вибрати контролери, електрокани та датчики?

Грамотний, правильний вибір системи захисту від протікання води базується на покроковій оцінці кожної з трьох груп елементів такого обладнання.

Датчики протікання

Являють собою невеликі, розміром із комп'ютерну мишу коробочки. Вони можуть бути дротяними або бездротовими, що подають сигнал по радіоканалу. Останні зручніше при монтажі – не потрібно думати, як прокласти проводку, що може бути важко при інсталяції антипотопу в готовому ремонті.

Датчик системи захисту від протікання води

На фото Neptun SW 005

Щоб визначити, який захист від протікання води краще в питанні її датчиків, зверніть увагу на наступні параметри:

  • Кількість. Більшість комплектів включає 3-4 датчики, чого вистачить звичайній квартирі або невеликому будинку. Але за необхідності ви можете придбати додаткові датчики, і деякі системи підтримують до декількох десятків таких блоків.
  • Живлення. Датчики можуть працювати від електромережі або акумулятора. Батарейні автономні при відключенні електроенергії і не потребують прокладання кабелю. Зате із мережевими не треба стежити за рівнем заряду акумулятора і заряджати або міняти його.
  • Довжина проводу. При виборі провідної моделі дізнайтеся розмір кабелю: чим довше, тим ширше свобода монтажу і більше зона покриття системою. Також варто уточнити, чи є можливість наростити довжину проводу та наскільки легко він підключається до контролера.
  • Радіус дії. Радіодатчики можуть зв'язатися з базою на відстані до сотні метрів (якщо вірити характеристикам від виробників). Але врахуйте, що це реально, що називається, в чистому полі. А ось у будинку з безліччю перекриттів радіус може скоротитися до 5-10 м.
  • Зручність. Контакти датчиків повинні справлятися з високою вологістю та не окислюватися. Самі датчики повинні від'єднуватися від проводки на випадок їх заміни (в іншому випадку доведеться заново прокладати кабель). А сам провід не повинен бути занадто товстим.

Контролер

Контролер системи антипотоп

На фото Аквасторож Эксперт ТК05

Коли міркують, як вибрати систему захисту від протікання води, зазвичай говорять про характеристики саме контролера. Найбільш важливими з них є:

  • Час реакції. Деякі моделі антипотопу закривають воду через 30-40 секунд після сигналу датчика. Начебто швидко, але навіть за цей час із труби може вийти кілька десятків літрів води... Тому краще, якщо система буде реагувати вдвічі-втриче швидше.
  • Автономність. Зазвичай контролер працює від розетки, але краще, коли він може перейти і на акумулятор при відключенні електромережі. При цьому у нього повинен бути індикатор заряду і можливість без проблем замінити батарейки (добре, якщо їх формат поширений).
  • Захищеність. Надійні системи вміють виявляти несправність у власному ланцюзі в разі обриву кабелю живлення або втрати сигналу від датчиків, наприклад. В іншому випадку при прориві води ви просто не будете знати про це, тому що антипотоп банально не спрацює.
  • Сигналізація. Найпростіші системи захисту від протікання повідомляють вам про потоп лише звуковою і світловою індикацією на контролері. Але куди зручніше, якщо оснащення повідомляє через SMS (для цього вбудовують GSM-модуль) або через мобільний додаток (системі потрібне з'єднання із Wi-Fi).
  • Управління. Просунуті моделі вміють перекривати крани за командою, вказувати на датчик, який спрацював (зручно, якщо їх десятки), профілактично повертати крани (щоб вони не закисали), контролювати температуру та витрату води тощо – причому як на блоці, так і у додатку смартфона.

Електрокрани

Електрокран для захисту від протікання води

На фото Neptun Aquacontrol

Не можна зробити вибір системи захисту від протікання води без урахування її кранів. При їх оцінці найбільшим пріоритетом є:

  • Розмір. Чим менше кран, тим краще. Особливо компактні моделі можливо інсталювати в зовсім невеликих сантехнічних шафах, де вже стоять лічильники, фільтри та інше оснащення.
  • Довжина проводу. Кабель, що з'єднує кран із контролером, повинен бути достатньої довжини. Якщо ж відстань між ними більше, варто дізнатися, чи можливо наростити провід до потрібної вам величини.
  • Матеріал. Оптимальні нержавіюча сталь і латунь. Ці сплави міцні і довговічні. А ось оцинкованої сталі і тим більше силуміну уникайте. Перший не дуже безпечний для здоров'я, а другий просто крихкий.

Якого виробника система захисту від протікання краще?

Системи захисту від протікання води

Вибір системи антипотоп допоможе убезпечити квартиру або будинок від ризику затоплення – головне правильно підібрати всі характеристики

Обговорення, як вибрати систему захисту від протікання води, було б не повним без урахування бренду. Найбільший авторитет у цьому сегменті завоювали:

Щоб з'ясувати, яка система захисту від протікання краще, порівняємо флагманські моделі всіх трьох компаній:


Характеристика Grohe Sense Аквасторож Эксперт Neptun Bugatti ProW+
Час реакції, с 3 3 21
Кількість датчиків 3 4 3
Тип живлення 230 В / 4,5 В 230 В / 5 В / 4,5 В 230 В / 12 В
Матеріал кранів латунь латунь латунь
Країна-виробник Германія Росія Росія
Гарантія 2 + 1 рік 4 роки 6 років
Ціна (на момент публікації) 20 699 грн 18 495 грн 12 636 грн



Як бачите, в базових характеристиках вони дуже близькі. Але в реальності у них багато непомітних на перший погляд, однак важливих відмінностей. Тому вам краще скористатися допомогою консультантів інтернет-магазину Keramis. Вони зможуть у деталях розповісти, чим відрізняються такі систем антипотоп, і підкажуть, як зробити усвідомлений вибір системи захисту від протікання води. А головне: наші умови з продажу такого оснащення дуже привабливі!

Купити системи антипотоп в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет