Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як вибрати точковий світильник у 2023 році?

Як вибрати точкові світильники

Секрет популярності світильників точкового типу дуже простий: вони максимально універсальні! Адже їх можна використовувати як основне, фонове або акцентне освітлення, кріпити на всі види стель, підбирати під будь-який стиль інтер'єру – вони дають справжню свободу при організації освітлення квартир, будинку або офісу. Однак це не означає, що вибір точкових світильників можна провести, не вникаючи в деталі. Про які нюанси оцінки таких моделей освітлення йдеться мова?

Вибираємо тип лампи для точкового світильника

Головний елемент будь-якого світильника – лампа, яка використовується в ньому. Для точкових модифікацій це вірно в повній мірі. Вибір зазвичай складається з трьох варіантів:

  • Галогенні лампи. Удосконалена лампа з ниткою розжарювання, в корпусі якої містяться пари брому або йоду. За рахунок цього вона в рази довговічніше і економічніше за «сестру» і відрізняється відмінною передачею кольору – освітлювані предмети здаються дуже природними за забарвленням. Ще важливо, що дані лампочки компактні – значимий плюс для точкового світильника. Також вони цілком доступні за вартістю і легко змінюються на нові, коли перегорять.

    Галогенний точковий світильник

    Світильники з галогенною лампою – одні з найбільш компактних та недорогих серед точкових (на фото Eglo Tortoli)

  • Люмінесцентні лампи. У народі їх називають енергозберігаючими за низьку витрату електрики на тлі звичних лампочок. Крім цього, вони цінуються за надійність (термін служби до 10000 годин проти 2-4 тисяч у галогенних). Що до мінусів, то їх кілька. Перший: більш висока ціна. Другий: холодний відтінок світіння, який буде не всім до вподоби (світло здається трохи штучним). Третій: розміри – це найбільші лампи.

    Люмінесцентний точковий світильник

    Люмінесцентні лампи завеликі, тому підходять далеко не для всіх точкових світильників (на фото Nowodvorski Downlight)

  • Світлодіодні лампи. Якщо ви хотіли б дізнатися, як вибрати точкові світильники і надійні, і економічні, і компактні, і функціональні – то вам потрібні діоди, або LED. Вони споживають мінімум енергії, живуть до 30000 годин, можуть мати будь-яку колірну температуру (іноді є налаштування) і яскравість (лампи з димером). Хоча й недоліки є. По-перше, не всі моделі дозволяють замінити лампу, і в разі проблем змінюється сам світильник. По-друге, вартість таких моделей найвища.

    Світлодіодний точковий світильник

    LED-лампи оптимальні для точкових світильників з усіх точок зору, хоча й вони далеко не дешеві (на фото Eurolamp LED DLR)

За типом монтажу точкові світильники бувають різними

Якщо з типом джерела світла ви визначилися, можна переходити до наступного пункту: як кріпиться на стелі світильник точкового типу. Способів монтажу тут фактично три:

  • Врізні світильники. Вони вбудовуються в стелю врівень (в окремих моделях декоративна окантовка може виступати на 1-3 см). Такі моделі ідеально підходять для сучасного або мінімалістичного дизайну, хоча є варіації і для класичних інтер'єрів. Також підкорює широта асортименту подібних світильників – на будь-який гаманець і смак. Однак треба пам'ятати, що їх монтаж досить трудомісткий і залежить від безлічі факторів: діаметра посадкового гнізда, його форми тощо. При цьому вибір точкового світильника повинен бути вкрай усвідомленим, адже змінити одну модель на іншу пізніше може бути проблемно (натяжні і підвісні стелі для цього доведеться знімати і перерізати).

    Врізний точковий світильник

    Врізні світильники у вимкненому стані майже непомітні на стелі (на фото Philips Sculptor)

  • Накладні світильники. Ці модифікації виглядають як невеликі кубики, циліндри або кулі, на нижньому торці яких і розміщений точкове джерело світла. Завдяки цьому вони привертають набагато більше уваги і можуть відігравати особливу роль у дизайні приміщення. Правда, слід враховувати, що з накладними світильниками висота стель здається трохи нижче – і чим більше модель, тим помітніше цей ефект. Проте монтаж на порядок простіше, ніж у врізних варіантів: отвори в гіпсокартоні і полотні потрібні менше, буквально для проводів, та й зняти їх при необхідності теж не складає труднощів.

    Накладний точковий світильник

    Накладні світильники легко монтувати на стелі і вони завжди привертають особливу увагу (на фото Zuma Line Quadro)

  • Споти. Взагалі зараз цим терміном називають практично всі точкові світильники, але це некоректно. Від самого початку спотами позначали лише ті моделі накладних світильників, які мали лампу «на ніжці», яка до того ж могла змінювати нахил або напрям джерела світла. За рахунок даного конструктивного рішення споти оптимальні для акцентного виділення якихось деталей у приміщенні: картини на стіні, стелажа, арки або колони тощо. Також такий різновид накладних точкових світильників зручний для ситуацій, коли вам треба регулярно перенаправляти світло: наприклад, то на робочу зону, то на центр кімнати.

    Точковий світильник спот

    Споти, як і інші типи точкових світильників, можуть мати більше однієї лампи – для них це особливо зручно (на фото Massive Myrtus)

Правильно вибираємо точковий світильник у спальню, передпокій, ванну кімнату…

В обговоренні, як вибрати точковий світильник, багато що залежить ще й від того, в якій саме кімнаті ви плануєте його використовувати:

  • Спальня. Для даного приміщення світло потрібне м'яке, розсіяне. Тому краще вибирати не найпотужніші світильники, розміщуючи їх по периметру. А в ідеалі краще взяти моделі з регулюванням яскравості і колірної температури.

    Точкові світильники в спальні

  • Передпокій. Тут також не потрібне яскраве світло, набагато важливіше його спрямованість. Наприклад, можна розмістити точкові світильники ближче до стін, що дозволить візуально розширити їх, «зробивши» таку зазвичай маленьку кімнату просторішою. Детальніше читайте за цим посиланням.

    Точкові світильники в передпокої

  • Ванна кімната. У санвузлі світло потрібне рівномірне, тому важливо відразу продумати розміщення світильників (наприклад, поруч із дзеркалом). Хоча все ж важливіше наявність захисту ламп і проводки від вологи. Тому шукайте моделі з індексом від IP22 та вище.

    Точкові світильники у ванній

  • Кухня. Вибір точкових світильників у такій кімнаті повинен спиратися на її функціональний розподіл: над робочою зоною потужніший, можливо, споти з регулюванням напряму світла; над столом більш «розсіяні» врізні лампи.

    Точкові світильники на кухні

  • Дитяча. Світильник, який знаходиться поруч із дитиною, повинен бути перш за все безпечним. Тому виключіть моделі з корпусом із крихкого скла, з гострими деталями і з люмінесцентними лампами (адже вони містять ртуть).

    Точкові світильники в дитячій кімнаті

  • Вітальня. Для такої кімнати ви можете вибирати точкові світильники вільно – аби вони відповідали вашим завданням: будь то яскраве світло, м'який фон або їх комбінації для різних ситуацій, в тому числі з іншими світильниками (люстри, настільні лампи, діодні стрічки тощо).

    Точкові світильники у вітальній

Моделі для всіх завдань можливо знайти в асортименті провідних виробників. До них відносяться такі бренди, як Eglo (врізні, накладні та споти), Nowodvorski (врізні або накладні), Trio (накладні) та Azzardo (врізні, накладні і споти) – продукція цих фірм зарекомендувала себе на практиці тільки з кращого боку.

Надійні точкові світильники Eglo:

Стильні моделі точкових світильників Nowodvorski:

Якісні точкові світильники від Trio:

Популярні точкові світильники Azzardo:

Різні типи стель і який точковий світильник краще

Замість післямови необхідно сказати кілька слів про зв'язок конкретного виду стелі і порад з установки на ній того чи іншого типу світильника:

  • Гіпсокартонна стеля. Особливих вимог до світильників у даному випадку немає: вони можуть мати будь-які потужність і розміри і бути зроблені з будь-якого матеріалу. Однак якщо ви ставите врізні моделі, переконайтеся, що простір над стелею має достатній зазор для прихованої «начинки» джерела світла. Зазвичай потрібно від 2 до 10 см.
  • Натяжна стеля. Як і з гіпсокартоном, можна монтувати врізні, накладні та спот-модифікації. Але пам'ятайте: стелю роблять із тканини або ПВХ, які бояться перегріву. Тому потрібна модель точкового світильника з віддачею до 30-40 Вт (для галогенних лам) або з діодами, що взагалі майже не гріються (все про вибір освітлення для натяжних стель читайте тут).
  • Звичайна стеля. В даному випадку доводиться обмежуватися моделями накладного типу і спотами – врізні просто нікуди врізати. Звичайно, якщо вже зовсім захотіти, можна зробити виїмку в стелі під такий світильник (наприклад, в дерев'яній стелі це нескладно), але охолодження лампи буде не найкращим.

Точкові світильники в інтер'єрі

Для різних типів стель і точкові світильники вибирати краще різні

Щоб спростити завдання з пошуків потрібних саме вам, якісних і при цьому доступних джерел світла, звертайтеся до інтернет-магазину Keramis. Консультанти у нас точно знають, як правильно вибрати точковий світильник – і підкажуть вам, на що варто звернути увагу в кожній конкретній моделі!

Купити точкові світильники в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет