Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як вибрати плитку на підлогу в 2023 році?

Як вибрати плитку на підлогу

Ламінат, паркетна дошка, ковролін, лінолеум – всі ці покриття для підлоги можуть мати масу переваг, але часом їх використання абсолютно неприйнятно через особливі вимоги до міцності і довговічності. У таких ситуаціях заміна їм одна – призначена для укладання на підлогу плитка! Вона міцна, зносостійка, не потребує складного догляду, приваблива на вигляд. Важливо тільки прояснити, як вибрати і купити плитку для підлоги за усіма правилами…

Основні параметри для правильного вибору плитки для підлоги

Щоб покупка подібного покриття на підлогу не розчарувала вас через кілька років, звернути увагу потрібно на ряд ключових характеристик.

Класи зносостійкості плитки для підлоги

Плитка на підлозі

Розташована на підлозі плитка повинна бути і привабливою, і довговічною, і практичною (на фото My Way Paradyz Agat)

Опірність до стирання – найголовніша характеристика плитки для підлоги. Для її вимірювання використовують спеціальний електронний пристрій із абразивним обертовим кругом: він торкається до плитки і крутиться. Чим більше оборотів витримує покриття до появи зносу, тим вище клас. Його позначають індексом PEI і цифрами:

  • I клас. Мінімальна зносостійкість, сліди стирання з'являються вже після буквально 150 обертів диска. Так як вибрати плитку на підлогу часто намагаються на роки вперед, настільки «м'яке» покриття можна постелити лише у ванній і коморі, а в більш «прохідних» кімнатах воно швидко втратить цілісність.
  • II клас. Трохи міцніша плитка, що витримує без пошкоджень до 500 обертів. По ній вже можна ходити в домашніх капцях, хоча сфера використання обмежена приміщеннями з невеликим трафіком: спальня, дитяча, кабінет, а також ті ж самі туалет і підсобні приміщення.
  • III клас. Це оптимальний вибір плитки для підлоги для житлових кімнат – він не стирається навіть від 1200-1500 обертів абразивного кола. Єдине обмеження: на кухні, в коридорі та передпокої дане покриття буде доречно лише в тому випадку, якщо сім'я невелика і рух по квартирі не сильний.
  • IV клас. За стандартом PEI, така плитка витримає більше 1500 обертів, за рахунок чого вона впорається з будь-яким некомерційним навантаженням: від спалень і до кухонь із холами. Також її можна використовувати у невеликих офісах, кафе і магазинах, міні-готелях тощо.
  • V клас. Максимальний рівень зносостійкості плитки для підлоги – із ним покриття на тестах не пошкоджується навіть після декількох тисяч обертів диска! Тому подібну плитку можна укладати на підлогу в супермаркетах, кінотеатрах, великих бізнес-центрах, на вокзалах.

Зносостійка плитка для підлоги

Чим серйозніше навантаження на підлогу в приміщенні, тим надійніше потрібно вибирати плитку для підлоги (на фото Pamesa Fronda)

На що звернути увагу при покупці плитки для підлоги, крім зносостійкості, так це вологопоглинання. Воно вимірюється за 3 категоріями. Перша вбирає не більше 3% вологи, друга до 10%, а третя – понад 10%. Саме тому остання боїться морозів і придатна виключно для закритих приміщень, а перша і друга морозостійкі: їх можна класти на балконах, терасах, в басейнах тощо. Що стосується товщини, цей параметр сприймайте більш спокійно: більшість моделей плитки для підлоги мають цей показник на рівні 7-9 мм, чого цілком достатньо.

З якого матеріалу плитка на підлогу краще?

Керамічна плитка на підлогу

Керамічна плитка завоювала визнання вдалим поєднанням усіх своїх характеристик (на фото Paradyz Lensitile)

В розмові про те, як правильно вибрати плитку на підлогу, обов'язковий пункт – то, з чого зроблено таке покриття. Найбільш поширені наступні варіанти:

  • Традиційна кераміка: серед переваг плитки можна згадати її доступність і великий вибір декору (її, наприклад, можуть покривати кольоровою глазур'ю), а до недоліків – далеку від максимальної довговічність.
  • Камінь/кам'яна крихта: така плитка міцна, екологічно безпечна, але дуже холодна – навіть влітку ходити по ній босоніж може бути не дуже комфортно для ніг.
  • Керамограніт: зносостійке, однак і більш тепле покриття (під нього можна легко монтувати теплу підлогу!), до мінусів якого відносять дещо обмежений асортимент в області дизайну.
  • Клінкер: виключно міцна і довговічна плитка, що проходить через випал із високою температурою і позбавлена штучних домішок, а в недоліках у неї – скромна колірна палітра. Як правильно вибрати клінкерну плитку читайте в окремій статі.
  • ПВХ: виготовлена з вінілу і іноді з додаванням кварцового піску плитка тепла, вона не боїться води і ударів, має безмежний вибір візерунків і дуже проста для монтажу, але її ресурс нижче, ніж у всіх інших.

Плитка на підлогу з керамограніту

Керамограніт – чи не найкращий вибір плитки для підлоги за своїми характеристиками (на фото Atrium Malta)

Яку б ви не збиралися вибрати плитку для підлоги, обов'язково враховуйте тип її поверхні. Глянцева підкорює блиском і насиченістю відтінку, але на ній добре помітні всі забруднення, плюс вона дуже слизька, тому для ванної чи кухні це не найкраще рішення. Матова текстура менш ошатна, зате вона на порядок практичніше: за нею легко доглядати, з нею нижче ризик посковзнутися. Структурна (або рельєфна) плитка виглядає незвичайно, але на її очищення треба витрачати чимало часу і сил. До речі, якщо хочете повністю убезпечити себе, шукайте плитку з індексом проти ковзання (позначається буквою R) не нижче 9-го рівня.

Підбираємо розмір плитки для підлоги

Вибір плитки на підлогу за габаритами величезний: у продажу можна знайти кераміку і 5х5 см, і 120х120 см! Однак єдино вірного рішення тут немає, багато що залежить від приміщення, де планується укладання цього покриття. Особливо великі моделі можуть додати солідності кімнаті, але лише у тому випадку, якщо вона і сама немаленька, площею хоча б від 8-10 квадратних метрів. А якщо ж вас цікавить, який розмір плитки на підлогу краще вибрати для маленького санвузла або вузького коридору, то пошукайте невелику витончену кераміку (тим більше й підрізування із нею буде менше, а значить, і витрати нижче). Намагайтеся знайти гармонійний баланс!

Невелика плитка для підлоги

За рахунок розміру і форми плитки можна цікаво обіграти підлогу в будь-якій кімнаті (на фото Equipe Hexatile)

Колір і тон

Поради, як вибрати колір плитки для підлоги, можливі виключно загальні. Ви повинні спиратися на свої конкретні побажання дизайну приміщення: робити підлогу в тон стін, стелі, меблів, міжкімнатних дверей або акцентувати його за допомогою контрасту. Важливо тільки пам'ятати кілька стандартних рекомендацій:

  • світла підлога візуально розширює простір, що особливо важливо для тісних передпокою і коридорів;
  • темна плитка на підлозі «зігріває» приміщення, робить його затишніше і суворіше, але на ній буде помітніше бруд і пил;
  • яскраві, соковиті відтінки привертають увагу, але можуть втомлювати з часом і при цьому «губитися» у слабо освітленій кімнаті;
  • натуральні «керамічні» кольори ідеальні для класичного стилю, вони ніколи не втрачають актуальності;
  • виражений візерунок (під дерево, мармур, цеглу, національні мотиви тощо) цікавий, але не повинен «змішуватися» зі шпалерами чи гарнітуром на кухні.

Світла плитка на підлозі

В ідеалі плитка на підлозі повинна гармоніювати з усім інтер'єром (на фото Saloni Abalon)

Що таке сорт і партія плитки для підлоги?

Якщо ви хочете зрозуміти, як вибрати плитку на підлогу належної якості, подивіться на її упаковку, щоб знайти позначку про її сорт. Він буває трьох типів:

  • 1 сорт. Найкраще виконання – у цій кераміці допускається брак не більше 5%. Це покриття легко розпізнається за позначкою червоного кольору на його етикетці. Ціна такої плитки відповідна.
  • 2 сорт. Частота браку для другого сорту (його позначають синім кольором) аналогічна першому, але допуск за видимим розміром дефекту вище, тому тут частіше зустрічаються відколи і нерівномірність забарвлення.
  • 3 сорт. Помічена зеленим маркуванням плитка найдешевша, при цьому у 15% виробів зустрічаються тріщини, невідповідність розмірів один одному тощо. Але для комори або балкона таке покриття цілком гідне.

Якісна плитка для підлоги

Якщо немає нарочного ефекту «різношерстого» забарвлення плитки на підлозі, краще замовити все з однієї партії (на фото Grespania Bellver)

Окремо треба прояснити поняття партії. Навіть у відомих виробників при випалюванні кераміки можливі невеликі зміни техпроцесу, через що плитка однієї і тієї ж моделі може злегка відрізнятися за відтінками або насиченістю кольору. В цьому випадку треба замовити весь обсяг покриття відразу, так як вибрати плитку для підлоги ідентичного кольору пізніше просто не вийде.

Рекомендовані виробники плитки для підлоги

Підлога з плиткою

Лише перевірені бренди можуть гарантувати високу якість продукції (на фото Kwadro Sextans)

Від вибору на ринку плитки для підлоги просто очі розбігаються, в нашому каталозі представлені десятки брендів! Але чесно кажучи, не всі вони однакові за якістю своєї продукції. Тому варто вибирати плитку на підлогу від перевірених компаній. До них відносяться в першу чергу такі торгові марки, як Paradyz, My Way Paradyz, Classica Paradyz, Stargres, Pamesa, Equipe, Ragno та Atrium.

Якісна плитка для підлоги Paradyz:

Популярні колекції плитки на підлогу My Way Paradyz:

Довговічна плитка для покриття підлоги від Classica Paradyz:

Оптимальна плитка на підлогу Stargres:

Хітові серії призначеної для підлоги плитки Pamesa та Equipe:

Приваблива плитка на підлогу від Ragno і Atrium:

Якщо ви не хочете розбиратися, як правильно вибрати плитку для підлоги, просто зверніться за допомогою до консультантів в інтернет-магазині Keramis. Завдяки своїм знанням і досвіду вони підкажуть, на що звернути увагу і який розмір і колір плитки підібрати для вашої конкретної ситуації. А головне: наші ціни вас порадують!

Купити плитку для підлоги в інтернет-магазині Кераміс
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет