Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Правильне освітлення кухні: поради щодо вибору та рекомендації

Вибір освітлення для кухні

Вибір світильника на кухню – завдання дуже відповідальне. Адже світло в цьому приміщенні повинне працювати як на комфорт під час прийому їжі, так і на ваші зручність та безпеку під час її приготування. Досягти такого балансу не так просто, це вимагає комплексного підходу. Тому необхідно детально розібратися, як вибрати освітлення для кухні: від функціонального до декоративного.

Правильно підбираємо тип ламп на кухню та колір світла

Вибір ламп для освітлення кухні

Чи це буде світильник на вулиці, у передпокої або на кухні, базове питання однакове: лампи. Всі джерела світла діляться на три основні групи :

  • Лампи розжарювання. Класичний та, потрібно визнати, вже застарілий тип лампочок. Вони максимально дешеві, але недовговічні, неекономічні та сильно нагріваються, що критично для кухонь, де багато пари та бризок, а також для світильників на натяжних стелях. У їхньому асортименті трохи кращі показники у галогенних моделей (колба заповнена буферним газом), але сфера їх застосування вельми обмежена.
  • Люмінесцентні лампи. Нерідко їх називають енергозберігаючими, що вказує на головну перевагу: знижене споживання електрики. Також у них вище ресурс. Однак такі джерела світла дорожче і більше за розмірами (встановити їх вийде не в кожен світильник), підключення димеру проблематично, плюс вони швидко виходять із ладу при частому включенні.
  • Світлодіодні лампи. Ідеальний вибір світильника на кухню – на LED-лампах. Вони дуже економічні та довговічні, термін служби не залежить від періодичності включення. Також подібні лампи безпечні: не б'ються, майже не гріються, не потребують високої напруги, не містять ртуті або фосфору. Та й ціна в останні роки стала досить доступною.

Комплексне освітлення кухні

При розрахунку світлового потоку всіх ламп на кухні варто враховувати і природне освітлення, і забарвлення стін та меблів, і розміри самої кухні

Окрема тема в розмові, як вибрати освітлення для кухні, – колірна температура світла. Якщо, наприклад, світильники для спальні або дитячої варто вибирати однієї гами, то на кухні допустимо поєднувати різні «кольори» у світла. Наприклад, над обідньою зоною можна розмістити лампи «теплого», жовтуватого відтінку (колірна температура близько 3000 К), які допоможуть розслабитися. Для робочої зони краще нейтральний (4200 К) або навіть «холодний» тони (від 5000 К) – вони підходять для активної діяльності та точніше передають забарвлення продуктів, що важливо під час їх приготування на плиті.

Який тип освітлення краще вибрати для кухні?

Вибір освітлення для кухні безмежний. Щоб було легше зорієнтуватися в усіх різновидах таких світильників, варто розділити їх на кілька типів:

  • Підвісні світильники. Це можуть бути як традиційні, повноцінні люстри, так і невеликі абажури, і світлові панелі з маленьких лампочок, і навіть підвішені на шнурі окремі лампи (актуально для модного стилю лофт). Підходять для базового і локального освітлення над столом або барною стійкою.

    Підвісний світильник на кухні

    Ви можете легко вибрати підвісні світильники для кухні в будь-якому стилі: від класики до хай-тек – вони завжди доречні

  • Накладні світильники. Компактні плоскі люстри та світлові панелі кріпляться прямо до стелі, що дозволяє економити частину простору під ними – оптимально для невеликих кухонь. Виконують рівно ті ж завдання, що і підвісні моделі: забезпечення як основного, так і локального, над заданою зоною освітлення.

    Накладний світильник для кухні

    Накладні світильники можуть бути не менш ефектними, ніж підвісні – але в будь-якому випадку компактніше їх за висотою

  • Точкові світильники. Мініатюрні моделі, які можуть врізатися в стелю, кріпитися як накладка на неї або монтуватися на невеликому шарнірі-ніжці для зміни напрямку світлового потоку (ці моделі називають спотами). Це універсальне рішення: вони використовуються як загальне, локальне або декоративне освітлення.

    Точкові світильники на кухні

    Незважаючи на всі плюси, точкові світильники мають один мінус: підходять лише для сучасних за оформленням кухонь

  • Вбудовані світильники. У статті про те, як вибрати світильник для кухні, обов'язковий пункт – моделі, які встановлюються в кухонні гарнітури. Це можуть бути точкові або накладні джерела та LED-стрічки. У першу чергу вони потрібні для освітлення робочої поверхні, плити та кухонної мийки.

    Вбудовані світильники для кухні

    Нерідко вбудовані світильники відразу передбачені конструкцією кухонного гарнітура – так простіше, хоча й дорожче

  • Периферійне підсвічування. Декоративне рішення, за допомогою якого можна робити акцент на цікавих дизайнерських деталях. Це можуть бути цоколь кухонного гарнітура, викладена з плитки стільниця, ніша або інші архітектурні елементи. Для їх підсвічування беруть діодні стрічки та точкові джерела.

    Периферійне підсвічування на кухні

    Підсвічування нижньої частини кухонного гарнітура та стільниці столу, зверху і всередині шафок прикрашає кухню та робить її візуально просторішою

Як правильно вибрати загальне освітлення на кухню?

Загальне освітлення на кухні

Основне освітлення повинно бути рівномірним та яскравим, але не надто, щоб не дратувати, і в ідеалі з розділенням по зонах

Базисний рівень, без якого не можна уявити жодну кухню, – стельові світильники. Найчастіше в їх ролі виступають підвісні або накладні люстри, але більш правильним варіантом будуть точкові моделі. По-перше, візуально вони не «віднімуть» обсяг, тому допустимі і у великих, і в маленьких кімнатах. По-друге, такий вибір світильника для кухні дозволить створити розподілене освітлення, без затемнення по кутах, що зазвичай характерно для люстр. До речі, оптимальний потік при розрахунку основного освітлення: від 200-250 люменів на квадратний метр.

Рекомендовані світильники для загального освітлення кухні

Правильне освітлення обідньої зони

Освітлення обідньої зони

Світильники для розміщення над обідньою зоною – ледь не найрізноманітніші та незвичайні за своїм стилем

Якщо ваша кухня зовсім невелика, то для освітлення столу підбирайте бра або настільну лампу. Але якщо площа приміщення велика або ж воно оформлено у вигляді студії, суміщеної із їдальнею або вітальною, то не обійтися без підвісу з люстрою або торшера на коромислі, які ефектно зонують приміщення. Важливо, щоб вони рівномірно висвітлювали стіл, до країв. Зверніть увагу, як вибрати освітлення для кухні цього типу в залежності від його шнура: високе розташування світильників створює урочисту обстановку, а низьке – більш затишне та приватне.

Зручне освітлення для обідньої зони на кухні

Вибір світильників для робочої зони

Освітлення робочої зони

Від поверхні робочої зони до вбудованих світильників повинно бути не менше 60 см – в цілях безпеки

Ви можете обійтися без освітлення робочої поверхні, але врахуйте: коли будете готувати їжу, вам буде заважати ваша власна тінь. Тому світильники для цієї зони – строго обов'язкові. Важливих моментів кілька. Перший: таке світло повинне бути яскравим (можливо, з установкою димера для тонкого регулювання під різні ситуації). Другий: при виборі світильників на кухню, як і для ванної, пам'ятайте про захист від бризок: мінімум IPx2, ідеально від IPx4 та вище. І третій: у підсвічування робочої зони повинен бути зручно розташований вимикач (може бути сенсорним та навіть з інфрачервоним датчиком).

Надійні світильники для кухонної робочої зони

Декоративне підсвічування кухонних шаф та фартуха

Декоративне підсвічування кухні

За наявності спеціальних налаштувань та пульта декоративне підсвічування кухні може змінювати і яскравість, і колірну температуру

Варіантів прикрашання меблевого гарнітура на кухні або виконаного з плитки ефектного та стильного фартуха – маса. Наприклад, ви можете розмістити діодні стрічки або точкові світильники в підставці тумб – це візуально підніме їх. Також ефектно виглядає підсвічування над шафками, воно робить стелі вище. Якщо дверцята зі скла, встановіть підсвічування всередині шафи. Воно не тільки підвищить зручність при пошуку, а й зробить гарнітур легше та витонченіше на вигляд. При цьому такі світильники можуть включатися після натискання кнопки або автоматично, при відкритті дверцят.

Рекомендовані виробники світильників для кухонь

Різні світильники для кухні

Так як вибрати освітлення на кухню потрібно не просто красиве та зручне, але ще й надійне, слід орієнтуватися на перевірені бренди. Як і у випадку зі шпалерами для кухні, лише вони гарантують вам довговічність продукції в складних умовах експлуатації: із великою кількістю пари, крапель жиру, інших забруднень. Досвід наших продажів дозволяє виділити такі марки:

У цих виробників вибір світильників для кухні великий і різноманітний, а ціни – привабливі. Особливо якщо купувати їх в інтернет-магазині Keramis! Звертайтеся до наших консультантів: вони дадуть відповідь на будь-яке питання і запропонують вам дійсно вигідні умови продажу та доставки.

Купити кухонні світильники в інтернет-магазині Keramis
Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет