Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як вибрати настільну лампу в 2023 році?

Выбор настольной лампы

Кабінет великого керівника і робочий стіл школяра – і те, і інше складно уявити без якісної настільної лампи. Робота з документами, читання книг, підготовка презентацій і домашніх завдань – це неможливо без комфортного і безпечного для зору освітлення. Тому потрібно ще до покупки світильника з'ясувати в усіх деталях, як правильно вибрати настільну лампу.

Основні характеристики настільних ламп при виборі

Оцінка подібного обладнання повинна бути комплексною. Ретельно вивчайте всі параметри пропонованого світильника, незалежно від того, офісний він або декоративний, – тим більше важливих параметрів не так вже й багато.

Офісна настільна лампа

Настільні лампи офісного типу слід оцінювати більш уважно, ніж декоративні – у тих все по суті обмежується дизайном (на фото Maxus Intelite Desk Lamp 9W)

Вибираємо тип настільної лампи

Ключова характеристика – це тип джерела світла. Саме від нього повинен відштовхуватися грамотний вибір настільної лампи. Він зводиться по суті до 4 варіантів:

  • Лампа розжарювання. Головний і вже чи не єдиний плюс – ціна: це найдоступніші лампочки. В усьому іншому вони серйозно застаріли. Термін служби невеликий (в середньому 1000 годин), споживання енергії під час роботи, як і нагрівання, високе, а колірна температура обмежена.

    Настільна лампа із лампою розжарювання

    Лампи розжарювання актуальні вже тільки для декоративних світильників, хоча і там їх замінюють зовні схожі діодні так звані філаментні лампи (на фото Eglo Cossano)

  • Галогенна лампа. Фактично це теж лампа із ниткою розжарювання, але її колба заповнена особливим газом (пари брому або йоду). За рахунок цього вона і працює довше в 2-3 рази, і енергії споживає менше. При цьому можна робити лампочки набагато компактніше (через що вони популярні в спотах) – для особливо витончених за дизайном світильників.

    Настільна лампа із галогенної лампочкою

    Галогенові лампи відмінно підходять для світильників невеликих розмірів, із мініатюрними плафонами (на фото Massive Tommi)

  • Люмінесцентна лампа. Її ще називають енергозберігаючою, адже вона в рази економічніше за традиційні. Але таке джерело може мерехтіти і мати холодний відтінок світла, від чого очі втомлюються. Відзначимо і вміст у ньому парів ртуті: для дитячої, де настільну лампу легко розбити, не найкращий вибір.

    Настільна лампа з люмінесцентною лампочкою

    Через специфічну форму люмінесцентних ламп вони підходять не кожній настільній лампі, вони досить економічні і довговічні (на фото Nowodvorski Lampa)

  • Діодна лампа. Вартість світлодіодів – найвища серед описаних лампочок. Але це з лишком компенсується перевагами! LED-лампи яскраві, але економічні, працюють роками, не гріються і до того ж безпечні. Плюс їх асортимент розмірів, форм і колірної температури найширший!

    Настільна світлодіодна лампа

    LED-джерела найкращі з будь-якої точки зору для оснащення настільної лампи, плюс і виглядають цікаво (на фото Philips Dyna)

Так як вибрати настільну лампу, на відміну від люстр, нерідко можна вже з вбудованими джерелами світла, треба оцінити їх характеристики відразу. По-перше, лампочки повинні бути потужними в міру: тьмяне світло дратує, але і надто яскраве, відбиваючись від паперу на столі, стомлює. Для лампи розжарювання оптимально 60 Вт, для діодів – 5-8 Вт. Також можна орієнтуватися на світловий потік – в районі 300-500 лм. По-друге, дізнайтеся колірну температуру. Вона буває теплою (3000 К, із жовтим відтінком), нейтральною (близько 4000 К, біле світло) або ж холодною (від 5000 К, із синявою). Остання допомагає психологічно згуртуватися при роботі, жовта розслабляє для відпочинку, а білий світ універсальний і підійде в будь-якій ситуації.

Світло настільної лампи

У настільної лампи світло повинне бути яскравим, але не надмірно – і комфортної для роботи і відпочинку колірної температури

Який плафон для настільної лампи краще?

Наступний пункт при виборі настільної лампи – підбір оптимального плафона за всіма параметрами:

  • Форма. Найкраще сконцентрувати світло на робочій поверхні може круглий, конусоподібний або циліндричний плафон. При цьому він повинен повністю закрити лампочку (прозорість виключена!), інакше вона буде «бити» по очах і відволікати від роботи.

    Кругла настільна лампа

    Кругла настільна лампа найкраще направляє світло в потрібний вам бік (на фото Trio Lupo)

  • Матеріал. Пластик простий у догляді і пропонує безліч варіантів дизайну, але може плавитися від занадто потужної лампи. Метал солідний і надійний, але гріється. Скло стильне, але розсіює світло, відблискує і може розбитися навіть від легкого удару – в дитячій краще обійтися без нього.

    Металева настільна лампа

    Металеві плафон і корпус виглядають ефектно і дорого, але можуть сильно нагріватися при роботі (на фото Elstead Provence)

  • Колір. Чи плануєте ви вибрати настільну лампу для школяра або ж директора, колір плафона не повинен відволікати. І тому краще пошукати моделі з плафонами спокійних, неяскравих відтінків: сірий, білий, бліді варіанти синього і зеленого, бежевий, коричневий тощо.

    Біла настільна лампа

    Світлий корпус настільної лампи не буде відволікати на себе занадто багато уваги і дратувати (на фото Levistella LED white)

Не забуваємо про ергономіку настільних ламп

Вибір настільної лампи також зобов'язаний враховувати і зручність її використання. У цьому питанні найбільш помітну роль відіграють наступні чинники:

  • Регулювання корпуса. Оцініть, чи легко підлаштувати світильник під свої умови. В ідеалі ви повинні мати можливість змінити висоту абажура і скоригувати напрямок світлового потоку. Найзручніше це робити в тому випадку, якщо лампа має гнучку ніжку. Тоді все регулювання будуть простими і швидкими.
  • Управління. Найбільш комфортне включення і виключення світильника – з кнопкою безпосередньо на корпусі, а не на проводі живлення. Сучасні моделі пропонують і зовсім відмовитися від кнопок. В них настільна лампа управляється сенсором. Важливо тільки переконатися, що він спрацьовує точно і без помилок.
  • Налаштування світла. Вище в словах про те, як вибрати настільну лампу в залежності від типу ламп, ми говорили про їх потужності і температуру, але у сучасних моделей ви можете регулювати їх самі! Це зручно, якщо ви хочете тонко налаштувати світло під конкретні завдання. Наприклад, зробити яскравіше і «холодніше» для роботи або зробити жовтим та приглушити, коли потрібен нічник.

Управління настільної лампою

Сучасні діодні лампи дозволяють регулювати і яскравість, і температуру, причому як сенсорами, так і, наприклад, через додаток на смартфоні (на фото Intelite DL1)

Правильно вибираємо настільну лампу для школяра

Якщо ви хочете правильно вибрати саме для школяра настільну лампу, вам слід взяти до уваги ряд нехитрих рекомендацій:

  • Корпус і абажур у світильника для підлітка, як і шпалери в дитячу, повинні бути виготовлені з нешкідливих для здоров'я матеріалів, що підтверджується в сертифікатах виробника.
  • Настільна лампа повинна бути міцною, стійкою, оптимально, якщо у неї є надійне кріплення до стільниці – це вбереже світильник від падіння при необережному поводженні.
  • Для школяра важливо мати можливість широких налаштувань і регулювань у настільної лампи, щоб легко адаптувати її під свій зріст, а також його зміни із часом.
  • Дизайн настільної лампи вибирати слід тільки з урахуванням побажань від самої дитини – це буде важливим моментом у вихованні і вашому з нею спілкуванні.
  • Діти люблять технічні новинки, тому для них можна купити світильник із керуванням через Bluetooth, вбудованою колонкою або ж USB-зарядкою для всіляких гаджетів.

Настільна лампа для школяра

Милий дизайн – далеко не головне для настільної лампи школяра; важливіше, як вона працює і наскільки зручна і безпечна

І пам'ятайте: настільна лампа не повинна замінювати собою основне освітлення в дитячій кімнаті, вона працює лише в комплексі з ним. Тоді ризик будь-яких проблем із зором у дитини буде мінімальним.

Рекомендовані настільні лампи Eglo:

Найкращі моделі настільних ламп Nowodvorski:

Популярні настільні лампи від Reality:

Надійні настільні лампи Trio:

А щоб спростити завдання з вибору настільної лампи як для школяра, так і для дорослої людини, звертайтеся до інтернет-магазину Keramis. Консультанти у нас знають все про світильники в каталозі! Тому вони в деталях пояснять, як вибрати настільну лампу саме для ваших завдань і запропонують дійсно вигідні умови її покупки.

Купити настільну лампу в інтернет-магазині Кераміс

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет