Плитка та сантехніка Keramis
0 (800) 30-44-40Оберіть місто
Плитка и сантехника Keramis
UA
RU
Каталог товарів
Головна
Мiсто
Оберіть місто
Змінити місто
Каталог товарів
0 800 30 44 40

Як правильно вибрати бойлер у 2023 році?

Як вибрати бойлер

Набридло страждати влітку від відключення гарячої води? Хочете підстрахуватися на випадок аварій у системі водопостачання? Або просто бажаєте скоротити витрати на оплату послуг ГВП і перейти на новий рівень незалежності від міських мереж? У цих ситуаціях вихід простий: електричний водонагрівач. Слід лише розібратися, як вибрати бойлер: який обсяг потрібен для квартири або будинку, яка конструкція найкраща, якому виробнику можна довіряти…

Проточний водонагрівач або накопичувальний?

Всі побутові пристрої для нагрівання водопровідної води діляться на дві категорії:

  • Проточні водонагрівачі. У них за підігрів відповідає трубка, через яку пропускається холодна вода. Плюси рішення вагомі. По-перше, ви отримуєте теплу воду відразу, як тільки відкрили кран. По-друге, у вас необмежена кількість такої рідини: нагрів йде стільки, скільки вам потрібно. По-третє, і ціна, і розміри пристрою мінімальні (його можна встановити, наприклад, під мийкою). Хоча якщо ви думаєте, як вибрати водонагрівач цього типу, відзначимо і мінуси. Головний: необхідність у потужних проводці і автоматах. Такі нагрівачі видають до 8-10 кВт, створюючи серйозне навантаження (а більш слабкі пристрої не настільки ефективні). Ще запам'ятайте: вони розраховані фактично на один вихід (кухонну мийку, припустимо), а впоратися із усією квартирою не зможуть. І крім того, вода-то виходить не гарячою, а саме що теплою.

    Проточний водонагрівач

    Проточні водонагрівачі компактні і доступні, але не дуже практичні для регулярного використання всією родиною (на фото проточний водонагрівач Tesy Iwh)
  • Накопичувальні водонагрівачі. Ці бойлери підігрівають воду за допомогою трубчастих електронагрівачів, що розміщуються в особливому баку. Його обсяги коливаються від 25 до 300 л. В цьому і криються головні недоліки накопичувальних систем. З одного боку, для створення гарячої води потрібно чекати (від 1 до 4 годин), а її запас обмежений: слід вдумливо оцінювати свої потреби перед покупкою. З іншого, бак займає багато місця і не завжди вписується в інтер'єр. І догляд за ємністю потрібен регулярний, у вигляді чищення раз на рік. Але компенсацією виступають плюси бойлера. Він видає зазвичай близько 2 кВт, що спрощує монтаж, не вимагаючи доопрацювання електромережі. Температуру води на виході можливо регулювати аж до 70-80° C. А ще воду з бака легко розподілити по декількох точках: кухня, душова кабіна, умивальник тощо.

    Накопичувальний водонагрівач (бойлер)

    Зручні для постійного використання накопичувальні бойлери дорожче і масивніше за проточні водонагрівачі і не потребують доопрацювання проводки (на фото накопичувальний водонагрівач Electrolux Formax 30)

Вибираємо потрібний обсяг бойлера

Якщо ви вирішили, що вам потрібен накопичувальний водонагрівач, треба розрахувати необхідні обсяги гарячої води. У питанні, як вибрати бойлер для квартири, спирайтеся на такі чинники:

  • кількість дорослих і дітей, що мешкають у квартирі;
  • кількість водозабірних точок: мийка, умивальник, душ, ванна;
  • тип водозабірних точок (для ванни потрібно більше води, ніж для душа);
  • середній час прийому душу (в ньому можна перебувати і 5, і 25 хвилин);
  • бажана температура води (чим більш гарячу ви полюбляєте, тим більший бак);
  • припустимий для вас час очікування води (великий бак довше гріється).

Якщо узагальнити все і вивести приблизні цифри, висновок наступний: для комфортного використання гарячої води дорослому потрібно до 30-40 л ємності, що підігрівається. Зорієнтуватися допоможе і така таблиця:

Кількість користувачів Тип використання Обсяг бака бойлера
1 дорослий Умивальник + душ 25-40 л
2 дорослих Умивальник + кухня + душ 80-100 л
2 дорослих та 1-2 дитини Умивальник + кухня + ванна 100-150 л
5-6 чоловім у приватному будинку Умивальник + кухня + душ + ванна 200-300 л

І пам'ятайте два моменти про те, який обсяг бойлера вибрати. Перший: чим більш ємний бак, тим складніше знайти для нього місце: заздалегідь виміряйте передбачувану нішу для установки накопичувального водонагрівача. Другий: великі бойлери при інших рівних помітно дорожче за маленькі.

Горизонтальне розміщення бойлера

Деякі бойлери можна монтувати не тільки вертикально, а й горизонтально, що відкриває додаткові можливості з планування приміщення

Визначаємося із потужністю бойлера

У випадку із потужністю електричного водонагрівача все начебто очевидно: чим вище, тим краще. Проточна установка на 9 кВт видасть температуру води вище, ніж аналог на 6 кВт. А накопичувальний бак швидше нагріється від ТЕН у 2,5 кВт, ніж від нагрівача на 1,5 кВт. Але в реальності є нюанси:

  • Чим вище споживана потужність, тим вище вимоги до розеток, мережі та автомату. Часом їх змінюють навіть для особливо продуктивних накопичувальних бойлерів віддачею 2,5-3 кВт. Подумайте, чи варта гра свічок або краще взяти пристрій слабший і чекати нагріву води трохи довше.
  • У разі нагрівачів із баком зіставляйте їх потужність із рядом інших характеристик: об'ємом і формою бака, його ізоляцією, особливими режимами тощо. Бо іноді пристрої ідентичної потужності і обсягу можуть гріти холодну воду не однаково за часом.

Тому у відповіді на питання, як вибрати бойлер за потужністю, правильніше оцінити ситуацію комплексно або ж дізнатися, скільки потрібно часу для повного нагріву бака. Так буде простіше.

Краще «сухий» чи «мокрий» ТЕН?

У розмові про накопичувальний водонагрівач не можна забути про тип встановленого в ньому трубчастого електронагрівача. Варіантів два:

  • «Мокрий» ТЕН. По суті система нагадує кип'ятильник: вигнутий і виконаний з металу нагрівальний елемент, занурений у воду. Його ключова перевага: дешевизна. Але з надійністю все не так добре. Адже на «мокрому» ТЕНі утворюється накип (чим якість води нижча, тим швидше), що знизить ефективність нагріву і вимагає частого оновлення цієї деталі, при цьому для заміни треба злити всю воду. Також ці бойлери можуть битися струмом: через пробій нагрівача вода у вас буде «колючою», вона ніби щипається.

    Бойлер із «мокрим» ТЕНом

    За рахунок «мокрого» ТЕНа бойлер виходить дешевшим, але не може похвалитися високою надійністю чи довговічністю (на фото бойлер Atlantic O’Pro Profi VM із «мокрим» ТЕНом)
  • «Сухий» ТЕН. Якщо ви шукаєте інфо, як вибрати водонагрівач максимально надійний, відповідь перед вами. Адже тут у ТЕНа немає контакту із водою: він розміщений у колбі, що знижує кількість накипу і фактично прибирає ризик пробою. Та й заміна нагрівального елементу в рази простіше. Правда, при ремонті доведеться підбирати ТЕН із тих, що призначені саме для вашої моделі – на відміну від «мокрих», де можна поставити будь-який відповідний за розміром. Але головне: ціна у «сухого» бойлера у 1,5-2 рази вище, ніж у «мокрого» аналога.

    Бойлер із «сухим» ТЕНом

    За «сухий» ТЕН доводиться переплатити, але це окупається його більш високою зносостійкістю і простотою в обслуговуванні (на фото бойлер Drazice OKCV із «сухим» ТЕНом)

Краще бак бойлера з нержавійки або емалі?

Найважливіше питання з точки зору надійності: з чого зроблений бак накопичувального водонагрівача. Вони діляться на 2 види:

  • Зі звичайної сталі з покриттям емалі. Для захисту стандартної сталі від корозії на бак наносять особливу емаль: її склад у всіх виробників свій – наприклад, із додаванням цирконію. Хоча ризик появи іржі все одно є. Адже від різких перепадів температури води в баку емаль може потріскатися (в силу різних коефіцієнтів розширення у сталі і покриття). Звичайно, у бойлера може бути магнієвий анод, що «забирає» корозію на себе. Однак він не вічний (часом витримує лише пару років), а його заміна недешева.
  • Із нержавіючої сталі. Нержавійка є нержавійка – і руйнування їй у воді не страшне. Хоча тут не все так однозначно. Адже при виробництві бака використовують зварювання, і в місці такого контакту може бути порушення структури металу, що викличе появу корозії. Тому важливо, щоб виробник застосовував високотехнологічний метод створення бака. А мінус даного рішення, зрозуміло, ціна. Якщо ви вирішили вибрати бойлер для квартири із подібним баком, будьте готові чимало доплатити у порівнянні з емальованим.

Якої фірми бойлер краще купити?

При знайомстві з вибором компаній, що випускають проточні та накопичувальні електричні водонагрівачі, часом важко зрозуміти, якому бренду можливо по-справжньому довіряти. Але свої стандарти якості на ринку все ж є. До них відносяться, наприклад, такі марки як Atlantic, Drazice та Tesy – рівень надійності і функціональності їх продукції більш ніж гідний!

Популярні бойлери Atlantic:

Найкращі водонагрівачі Drazice:

Надійні моделі бойлерів від Tesy:

Якщо ж ви не хочете гаяти час на визначення, як правильно вибрати бойлер чи якої фірми він буде краще, а також з'ясування, який обсяг бойлера потрібен, то ви завжди можете звернутися до інтернет-магазину Keramis. Наші консультанти з легкістю підберуть той електричний водонагрівач, який відповідає усім вашим запитам: від типу і дизайну до ціни!

Купити водонагрівачі зі знижкою в інтернет-магазині Keramis

Інші новини
Всі новини...

Популярна серія змішувачів KLUDI BOZZ у новому золотому виконанні!

Улюблена колекція наших клієнтів KLUDI BOZZ відтепер доступна до замовлень в популярному кольорі BRUSHED GOLD!

20 березня 2024

Зі святом весни, любі жінки! З чарівним святом 8 Березня!

З чарівним святом 8 Березня!

07 березня 2024

Кухонні змішувачі OMNIRES SWITCH - вишуканий дизайн та джерело кристально чистої води а вашому домі.

Зустрічайте OMNIRES SWITCH. Це нова колекція змішувачів, що характеризується мінімалістичним дизайном.

14 лютого 2024

Ловіть подарунки до Різдвяних свят!

Різдвяний розіграш 2023 року спільно з Omnires

01 грудня 2023

Керамограніт Bien Ceramica. Огляд колекцій

Турецька фабрика керамічної плитки Bien Ceramica привертає увагу неперевершеними колекціями настінної плитки та керамограніту

22 листопада 2023

KERAMIS - офіційний партнер державної програми єВідновлення!

Магазин KERAMIS долучився до програми єВідновлення та додатково пропонує спеціальні умови, персональний сервіс та спеціальні ціни

15 вересня 2023

Keramis - партнер проекту X-Card

Всі власники «Картки харків’янина» мають змогу робити покупки в наших офлайн-магазинах та інтернет-магазині за спеціальною ціною

12 вересня 2023
Lavita

Lavita

Польський бренд із понад 30-річною традицією, який належить Domino Polska

25 серпня 2023

З Днем Незалежності України!

Слава Україні!

24 серпня 2023
Розіграш змішувача Grohe

Ловіть подарунок від Grohe!

Keramis спільно із відомим німецьким сантехнічним брендом Grohe розпочинає спекотний розіграш новинки 2023 року на нашій офіційній сторінці в інстаграмі

17 липня 2023

З Днем Конституції України!

Сьогодні, 28.06.2023, ми відзначаємо День Конституції, важливе свято, яке символізує основу нашої державності та правового ладу

28 червня 2023
Вхід в особистий кабінет